Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Anmälan Vasaloppet 2015


larsbern

Recommended Posts

Som jag tidgare redogjort för så är det nog ytterst tveksamt om VL ta på sig rollen som återköpare och riskera bli Svarte Petter med 1500platser och en förlust på 2-3miljoner.

VL bör inte återköpa utan förmedla byten.

 

Tex: En åkare återlämnar sin startplats till VL. VL erbjuder första person på reservlistan att köpa platsen för ordinarie pris. När personen betalt så utbetalar VL summan (minus admin avgift) till säljaren. Ingen risk för VL och glada skidåkare.

 

På så vis skulle den privata andrahandsmarknaden försvinna och en plats i VL skulle alltid kosta samma för alla startande. Om privat förmedling inte kan ske så har vi inte hellerlängre problemet med blocket bedragare.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 508
  • Created
  • Last Reply
Men du kommer fortfarande inte åt som inte ens försöker bli av med sin plats , bara skiter i att åka och skiter i att sälja den.

 

Alt1, om det är så att de 1000-1800 som varje år inte ställer upp försökt bli av med sin plats men inte lyckats, ja då är det inte konstigt att VL vill ha hypen runt anmälan eftersom loppet ju isåfall inte fyller sina platser och egentligen finns det inget problem för de som inte fick nån plats heller.

 

Alt2, om det är så att man däremot skiter i att ens försöka sälja sin plats, då hjälper ju inte heller att VL tar över bytandet och återköpandet, man bryr sig inte och tar förlusten. Som jag tidgare redogjort för så är det nog ytterst tveksamt om VL ta på sig rollen som återköpare och riskera bli Svarte Petter med 1500platser och en förlust på 2-3miljoner.

 

Förmodligen är det väl en kombo av ovanstående.

 

Det har varit några som varit inne på att man måste vara medlem i en klubb redan vid anmälan, det är nog det enda som hittills föreslagits som skulle ha en viss effekt utan att ta bort det som är Vasaloppet med alla möjliga sorters skidåkare. Det skulle ju ta bort en del okynnesanmälande iaf.

Man måste redan idag vara medlem i en förening INNAN man anmäler sig till en tävling, iaf är reglerna sådana. Men Vasaloppets system har ju ingen kontroll att det efterlevs. Vem som helst kan skriva i vilken klubb som helst utan att det kollas mot medlemsregister.

HELT ENIG i att det i hög utsträckning tar bort "okynnesanmälande" ps. kul ord! :)

 

Vidare tror jag som du att det är en kombo av Alt1 och Alt2 som gör att det är många DNS i slutändan. Kanske en officiell köp/sälj-tjänst i Vasaloppets regi utan ekonomisk risk för Vasaloppet skulle kunna lösa en liten del av det problemet. En samlad webbtjänst för försäljning och namnbyte där spekulanter utan plats ställer sig i kö, och där åkare som vill sälja bara behöver trycka "sälj" för att platsen ska erbjudas i 24 h till första namnet på listan; som i sin tur betalar via betaltjänst och frigör platsen, namnändrar och pengar på säljarens konto (utan att Vasan själva måste inblandas i transaktionen). Eventuellt -200 kr i avgift för systemutveckling. Upplägget funkar under förutsättning att det finns folk i kö. Sista veckan blir det nog svårt ändå att bli av med platser. Men med en sån tjänst skulle iaf överblivna platser komma ut lite lättare än idag.

 

Tycker även förslaget ovan att följa New York Marathons upplägg låter riktigt bra; om kvalificeringskraven är på rimlig nivå, säg t.ex. motsvarande ca led 6-7-8 någonstans. Fler "bra" åkare än att det fyller bara halva startfältet har jag svårt att tro är intresserade även om de var garanterade att få köpa en plats. Det skulle m a o ändå finnas närmare 10000 platser kvar att lotta/sälja till förstagångsåkare utan kvalificeringsresultat. (ps. även om jag i första hand tycker att man bör kräva ett resultat i någon form för att ens kunna anmäla sig så länge det finns tryck på biljetterna)

Link to comment
Share on other sites

Du ska inte behöva vara särskild bra skidåkare för att åka VL. Men du ska vara villig att göra en liten insats, och du ska vara lite seriös i din tanke/planering att verkligen genomföra loppet.

 

Håller fortfarande på att en kvalificering, i form av ej tidsbegränsat deltagande (dvs officiell målgång räcker) på tävling minst 40 km alternativt något av loppen i Vasaloppsveckan under säsongen före. Då utesluter du ingen, och gör det möjligt för både blåbär och veteranstatusjagande elitmotionärer. Samtidigt minskar rimligen anmälningstrycket en del, och spekulationen (hur stor den nu är) dämpas.

Link to comment
Share on other sites

NYC Marathon har rätt så tuffa seedningskrav då jag har kikat, först nu efter 50 som man har en chans... om nu inte min kapacitet har sjunkit lika snabbt som seedningskraven?

 

Men tanken är inte dum, med något liknande.

Däremot tror jag att en förmedlingstjänst via Vasaloppet skulle lösa en del av problematiken idag, både med de som okynnesanmäler och spekulerar eller de som faktiskt misslyckas med sina förberedelser eller får annat förhinder.

 

Långsiktigt? Eventuellt ökande tryck?

Tja bara jag har en chans att anmäla mig utan att vara elit...

för det lär jag aldrig bli, om jag satsar 500 träningstimmar så är jag fortfarande inte i de snabbare leden (dit räknar jag led 4 och framåt).

ÖS kan vara ett alternativ men inte i närheten av samma känsla för min del, tyvärr är det så...

Link to comment
Share on other sites

Ironman köper tillbaka startbevis för 50% och 25% beroende på hur tidigt man ångrar sig (tror tom att man kan få 75% om man ångrar sig tidigt) och sedan säljs dessa till fullpris till en ny löpare.Detta tillsammans med förbud om namnbyte borde döda andrahandsmarknaden. ... vad nu vasaloppet har att tjäna på det.. ?
Link to comment
Share on other sites

en annan lösning är ju att VL höjer startavgiften, var ligger gränsen för att folk inte kastar sig på datorn? 2000:-, 2500:-,3000:-?

Jaha, det är bättre att låta plånboken och inte skidintresset avgöra vilka som ska vara med på en skidtävling?

Link to comment
Share on other sites

På det stora hela är allt bra som det är. Startfållorna gör loppet självsanerande vad gäller nivå på åkare för ingen tror väl vi någonsin kommer se typ 13000 st ”led 3-4 åkare” på fältet alla redo för att få den där perfekta starten, fixa sub-6 timmar, och medaljtid. Min magkänsla är också att det är just vi (jag erkänner att jag är en av dessa) elitmotionärer som bidrar mest till den allmänna hetsen kring loppet. Undrar till exempel om det inte var absolut längst kö till startfållan i Led 3 och 4 vid sådär 05:15 på vasaloppssöndagen. Det är också precis samma kategori av åkare som är mest missnöjda efter loppet. Vi klagar på trångt vid starten, långsamma åkare före oss etc., etc. Och nu är det nog mest vi som skriver inlägg på forumet också (även om det kanske bara är vi som är tillräckligt nördiga för att hänga på forumet). Frågan är egentligen varför vi kommer tillbaka år ut och år in när loppet röjer upp så mycket känslor. Egentligen har vi ju oändligt med andra tävlingar att åka där vi ju slipper allt detta men får då inte den där möjligheten att vid fikarummet snacka tider och prestationer. För vem bryr sig om sub 2:30 tim och en 10 plats på H40 Grotfallsrundan ?

 

Veteranerna verkar ju sitta lugnt i båten, likaså de från de bakre leden. Dom tycks ju nöjda och belåtna trots ofta obefintliga spår, 2:15 till Smågan etc. Så nog är det så att för hela konceptet Vasaloppet så behövs vi i mittenleden egentligen minst. Därför skulle i alla fall inte jag fixa till ett ”anmälningsförfarande” som syftar till att just premiera oss, typ obligatoriska seedningslopp etc.

 

Sen ska man vara ödmjuka på att det kan svänga fort. Var det inte bara 2010 som loppet inte ens var fulltecknat vid start.

Link to comment
Share on other sites

Mycket intressant tråd

Själv har jag fått plats men det är ganska troligt att jag säljer den. Jag har nog åkt 5 eller 6 vasalopp nu och även om det är på grund av vasan att jag åker skidor så är jag ändå inte särskilt sugen på att åka igen, kanske är det bättre att lämna över sin plats till någon som verkligen vill.

Jag tycker det blivit för mycket hysteri runt loppet. Sen alla seedningslopp, många varv, dåliga spår och så platta som möjligt. De som tränar mycket gym är bra på att staka. Sen är ofta bättre att snurra runt på en golfbana, än att åka det alltför backiga eljusspåret.

Då är det ju roligare att köra några 15 kilometare, med individuell start. Tyvärr tjänar klubbarna bara pengar på seedningslopp.

Link to comment
Share on other sites

en annan lösning är ju att VL höjer startavgiften' date=' var ligger gränsen för att folk inte kastar sig på datorn? 2000:-, 2500:-,3000:-?[/quote']

Jaha, det är bättre att låta plånboken och inte skidintresset avgöra vilka som ska vara med på en skidtävling?

det var lite ironiskt, men faktumr är att det är VL som äger frågan inte vi nördar här och de har givetvis lite fler infallsvinklar att ta hänsyn till än vi som mest ser till rätt snäva intressen.

Link to comment
Share on other sites

En annan lösning är att utöka antalet lopp över 9 mil för de, som inte kommer med i "det riktiga vasaloppet" och som sagt även återinföra Skejtvasan över 9 mil.

Eller varför inte utöka loppet med 9mil. Borde väl räcka för att avskräcka några tusen...

Link to comment
Share on other sites

En annan lösning är att utöka antalet lopp över 9 mil för de' date=' som inte kommer med i "det riktiga vasaloppet" och som sagt även återinföra Skejtvasan över 9 mil.[/quote']

Eller varför inte utöka loppet med 9mil. Borde väl räcka för att avskräcka några tusen...

Haha, Sälen-Sälen, med delmål Mora. Var möter man eliten, blir då den stora snackisen ;-)

Link to comment
Share on other sites

Som jag tidgare redogjort för så är det nog ytterst tveksamt om VL ta på sig rollen som återköpare och riskera bli Svarte Petter med 1500platser och en förlust på 2-3miljoner.

VL bör inte återköpa utan förmedla byten.

 

Tex: En åkare återlämnar sin startplats till VL. VL erbjuder första person på reservlistan att köpa platsen för ordinarie pris. När personen betalt så utbetalar VL summan (minus admin avgift) till säljaren. Ingen risk för VL och glada skidåkare.

 

På så vis skulle den privata andrahandsmarknaden försvinna och en plats i VL skulle alltid kosta samma för alla startande. Om privat förmedling inte kan ske så har vi inte hellerlängre problemet med blocket bedragare.

Sant!

Link to comment
Share on other sites

Som jag tidgare redogjort för så är det nog ytterst tveksamt om VL ta på sig rollen som återköpare och riskera bli Svarte Petter med 1500platser och en förlust på 2-3miljoner.

VL bör inte återköpa utan förmedla byten.

 

Tex: En åkare återlämnar sin startplats till VL. VL erbjuder första person på reservlistan att köpa platsen för ordinarie pris. När personen betalt så utbetalar VL summan (minus admin avgift) till säljaren. Ingen risk för VL och glada skidåkare.

 

På så vis skulle den privata andrahandsmarknaden försvinna och en plats i VL skulle alltid kosta samma för alla startande. Om privat förmedling inte kan ske så har vi inte hellerlängre problemet med blocket bedragare.

Sant!

Skulle även göra det enklare för den som vill bli av med sin plats och lättare få tag i plats för de som vill ha (färre nummerlappar oanvända för att innehavaren inte ids leta reda på något enkelt sätt att sälja den).

 

Och som redan påpekat: Vi får komma ihåg att ruschen nu främst handlar om vilka som får köpa till fullpris nu och vilka som får "nöja sig" med att köpa samma sak billigare kring årsskiftet eller efter. :)

Link to comment
Share on other sites

Andrahandsförsäljningen skulle kunna underlättas något enormt om det skedde i Vasaloppets regi, kanske att de skulle snegla på Ticksters lösning (https://resale.tickster.com/). Jag sålde min startplats i januari och helt lätt är det inte om båda parter inte känner varandra. Vem ska lämna över sin del först? Vasaloppet rekommenderar att säljaren släpper startplatsen först och sedan betalar köparen, och det känns ju sådär. Finns ju ingen garanti på att jag får betalt.
Link to comment
Share on other sites

Andrahandsförsäljningen skulle kunna underlättas något enormt om det skedde i Vasaloppets regi, kanske att de skulle snegla på Ticksters lösning (https://resale.tickster.com/). Jag sålde min startplats i januari och helt lätt är det inte om båda parter inte känner varandra. Vem ska lämna över sin del först? Vasaloppet rekommenderar att säljaren släpper startplatsen först och sedan betalar köparen, och det känns ju sådär. Finns ju ingen garanti på att jag får betalt.

Sålde min startplats på torsd em innan VL. Ringde på köpannons.

Något snabbare och smidigare kan jag inte tänka mig.

Swish-betalning via mobiltel. Pling i min tel på att betalning kom, direkt mejl (sms) tillbaka med mina personuppg och startnr och vips så var det klart på distans, lika snabbt som startplatserna tog slut nyligen.

Link to comment
Share on other sites

Som jag tidgare redogjort för så är det nog ytterst tveksamt om VL ta på sig rollen som återköpare och riskera bli Svarte Petter med 1500platser och en förlust på 2-3miljoner.

VL bör inte återköpa utan förmedla byten.

 

Tex: En åkare återlämnar sin startplats till VL. VL erbjuder första person på reservlistan att köpa platsen för ordinarie pris. När personen betalt så utbetalar VL summan (minus admin avgift) till säljaren. Ingen risk för VL och glada skidåkare.

 

På så vis skulle den privata andrahandsmarknaden försvinna och en plats i VL skulle alltid kosta samma för alla startande. Om privat förmedling inte kan ske så har vi inte hellerlängre problemet med blocket bedragare.

Sant!

En nackdel med reservlista borde vara att anmälningshysterin ökar än mer vid biljettsläpp då det inte bara gäller att försöka få en startplats utan att få en så bra plats på reservlistan som möjligt om man missar en plats direkt. Skulle kunna bli så att alla platserna tar slut på 90 sekunder och sedan finns tio minuter senare en reservlista med lika många namn. Sov man över så skulle chansen att få åka vara borta...

 

Visst kan det vara så att av de 15000 namnen på reservlistan så kommer en stor andel tacka nej vilket då skulle innebära en del problem för VL. En åkare återlämnar sin startplats. Förste reserv är inte så snabb att svara (och en viss tid måste man väl ändå få på sig) och tackar sedan nej till startplatsen. Samma med reserv nummer två och tre... och där skulle det börja bli lite mycket administration från VL för att hinna med att hitta en reserv till platsen.

 

I min bok vore det bästa förslaget att förbjuda andrahandsförsäljning till annat pris än inköpspris. Då vore det bara att köra på precis som idag.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...