Hoppa till innehåll

Senaste nyheterna inom skidvärlden - i samarbete med längd.se

Jizerska Padesatka vinterns bsta event i Visma Ski Classics

Tomas Bredberg vinnare av Stora Skidsprspriset 2020

Stomprogram rullskidor 2020

Slutresultat i Skandinaviska cupen

längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart
Outdoor, skidor och sport hos OutdoorExperten
Atomic längdskidor
Rossignol längdskidor
Foto

Klassiskt skidlöpning med intervallstart är död.


 • Vänligen logga in för att kunna svara
165 svar till detta ämne

#41
Madshusracer

Madshusracer

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 155 inlägg

Intressant vinkel att se på det hela med tekniker. Nu pratar ni väl om eliten, men Jag som motionär tycker precis tvärtemot. All motionsskidåkning handlar om att åka klassiskt. Alla lopp är klassiska Seedningslopp. 95% av alla i elljusspåret åker klassiskt. Fristilen bland vanligt folk är död. Tack Vasaloppet.

Jag kan inte annat än hålla med. Jag upplever också att det är klassiska tekniken som tar över mer och mer bland vanligt folk. Hur många motionärer ser man skatea? Det är ändå motionärer som har kapitalet och utan dem vore inte skidåkningen mycket. #42
kustlöparen

kustlöparen

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 255 inlägg

Som skidskytte fast utan skytte låter ju görskoj...

Att påstå att masstart är rättvisare än masstart är ju ungefär som att påstå att rött är finare än blått.

Båda tävlingsformerna är under givna förhållanden givetvis rättvisa, de premierar bara olika egenskaper som åkarna besitter.
Alltså behövs båda tävlingsformerna.

Femmilen borde självklart gå per default med individuell start, det är det ultimata kraftprovet, den ensamme åkaren mot sin egen kropp, smärtan, elementen och klockan. Premierar den egna förmågan att på egen hand hålla hög fart under lång tid och att själva lägga upp sitt lopp utan att behöva anpassa sig till andra.
Snabbast vinner, enkelt, brutalt och fascinerande vackert.

Som jag ser det finns det två problem med individuell start, ojämna väderförhållanden och hängåkning.
Hängåkning kan man förbjuda precis som i triathlon.
Vad gäller ojämna väderförhållanden får man vara lite mer flexibel med startordningen.

Masstarterna premier åkare med taktiskt sinnelag, förmåga att ta sig fram bra i en klunga och framförallt besitta förmågan att växla tempo helst flera ggr under ett lopp men framförallt till slut.

Idag tycks ju tävlingsform vara mer avgörande för utgången av tävlingarna än distansen. Är det inte nåt fel när samma åkare vinner både distansen och sprinten, är det verkligen bra för skidsporten? Är sprinten för lite sprint och femmilen för lite femmil? ÄR det bara jag som saknar tiden när åkare fick klubban sista milen och säkra ledningar snabbat kunde tappas till en tionde plats, när det inte fanns några ryggar att vila upp sig bakom, när allt var upp till den enskilde åkaren att göra?

I en masstart med såna förhållanden som igår kan den knappast sägas vara rättvis eftersom den inte gav alla åkare möjligheten att på ett likvärdigt sätt prova sina förmågor. Med de förhållanden som rådde hade intervallstart vart mer rättvist, men låt ingen skugga falla över Northug, han är helt suverän.

Masstart har helt klart sin tjusning, men det finns få saker som slår en femmil med intevallstart.
De unga idag har ju aldrig upplevt en riktig femmil, så kan vi inte ha det!
 #43
artur

artur

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 196 inlägg

Masstart har helt klart sin tjusning, men det finns få saker som slår en femmil med intevallstart.
De unga idag har ju aldrig upplevt en riktig femmil, så kan vi inte ha det!
 

Vi kanske får be SVT reprisera några klassiska 5-milar på TV. Som duellen mellan Svan och Wassberg i Sarajevo -84 ;-)#44
kustlöparen

kustlöparen

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 255 inlägg

Vi kanske får be SVT reprisera några klassiska 5-milar på TV. Som duellen mellan Svan och Wassberg i Sarajevo -84 ;-)

Eller Wassberg i VM 82 när han är långt efter ibörjan.#45
Izkall

Izkall

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 236 inlägg

Masstart är rättvisare. Intervallstart har ett jätteproblem med hängåkningen, där åkare dras upp till höga placeringar i så gott som varenda lopp, ofta till pallen. Och det är ett rent lotteri hur åkarna hamnar. DET är inte rättvist för fem öre. För att inte nämna väderaspekten. Det behöver inte utvecklas mer än att titta på damernas 10km från VM. Masstart som princip är väldigt sportslig, mycket sportsligare än vad dagens intervallstarter är. Det behöver inte betyda att tävlingsformen är bättre. Givetvis som illustrerat igår handlar masstarterna oftast inte om vem som är starkast eller i mångas ögon "bäst skidåkare". Och det kan anses orättvist mot den äldre generationen skidåkare som har växt upp utifrån förutsättningarna att många viktiga lopp är intervallsstart, för att på en ganska kort tid helt förändra sporten och premiera spurtegenskaper istället. Men det är det enda "rättvise-argumentet" som kan användas tycker jag och det gäller nog bara ett par år till då man nu har haft tid att anpassa sig. Att vissa är åkstarka men dåliga avslutare kan vara beklagligt men absolut ingen orättvisa i sig att man inte gör tävlingar efter deras styrkor.

 

Jag kan förstå varför masstart är mer populärt om man bortser från vad svenska skidnördar tycker. Man mot man-principen är svårslagen och är på något sätt kärnan i idrott och tävlande. TV-produktionerna är bättre, mer kompakta och du får se åkarna i action hela tiden. Se en intervallstart och du får vänta 30 minuter innan de bästa ens börjar starta, och under loppets gång får du se de olika åkarna i några sekunder vid lite random-kontroller. Och ofta missar man att visa intressanta passeringar. Det är lite som att följa en opålitlig livescore som inte hänger med. Jag behöver sitta med FIS live timing för att kunna följa tävlingarna på ett vettigt sätt. Jag tycker inte man är närvarande i skidåkningen. Och som sagt så förstörs väldigt mycket av att vissa åkare har tur att få rygg på de som går bäst. Jag hävdar inte att vinnaren av loppet vinner för att han hängåker, men allt som oftast placeringarna just under.

 

Med dagens format vill jag inte se intervallstarter som är 15km eller längre. Ju längre de blir desto mer tåg bildas, och desto lättare är det att hänga någon eftersom farten blir låg och jämn. Däremot tror jag detta är fullt möjligt att åtgärda, om nu viljan från FIS finns. Den mest naturliga förändringen vore att förbjuda hängåkning, förmodligen i kombination med att se till att banorna görs tillräckligt breda. Här får då den klassiska stilen en fördel, eftersom du inte åker lika brett som i skejt. Men överlag ska det inte vara något problem. Banorna får även göras längre om möjligt, för att reducera antalet möten mellan åkare.

 

Det är lätt att tänka tillbaka 20-30 år och tycka att något funkade bra och var spännande. Men inse att sporten har utvecklas något enormt, i första hand bredden på klassen, åkhastigheter och förmågan att gå i rygg på andra åkare. Se Vylegzhanin som numera är riktigt dålig i intervallstart men som ALLTID är stark i masstarter. Skulle man slänga in en femmil i intervallstart på en 3-5km bana idag 2015 skulle det bara bli pannkaka av det hela tror jag. Jag tror som sagt inte att viljan från FIS att förbättra intervallstarterna finns, det kommer nog snarare gå åt andra hållet. Framtiden är nog mycket sprint med snabba och korta lopp, i gemensamma starter.

 

Men jag tycker iaf det borde poängteras oftare att intervallstarter har klara problem (eller är det bara jag som tycker så) som behöver åtgärdas för att disciplinen ska bli sportsligt rättvis och det bästa alternativet till de stora loppen. Ofta hör man bara att masstart suger och tar exempel från 80-talet. Skulle inte ha något emot fler intervallstarter om de förbjuder hängåkningen. Skiathlonen är ju redan masstart och det skulle räcka. En kombination är kul och bra, men förbättra dem...tack.

 #46
skogsvakt

skogsvakt

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 3 014 inlägg

Jag vill minnas att vi diskuterat det här tidigare men i Sundsvall är det tvärtom. Fler och fler skatar och vissa dagar kan det tom vara 30-70. Klassiskt dominerar fortfarande men med de bedrövliga vintrarna som varit lockar enkelheten med skate. Att sedan alla motionslopp är klassiska har bara med vasaloppet att göra.


Jag har säkert nämt detta i flera trådar. Det grunnar sig helt och hållet vad man ser på konstsnöspåren i västra Sverige. I stort alla åker klassiskt med sikte på Seedningslopp o Vasan. Det är väl inget problem i sig, viktigast är väl att fler upptäcker skidåkning och tränar. Det är för oss som tränar och gillar fristil som det är jättetråkigt att vi inte kan träna och ha ett sk långlopp som mål.
Mer fristil i längdsverige
Återinför skejtvasan
Visa respekt för sporten - åk med fäste!
41.57.63

#47
kustlöparen

kustlöparen

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 255 inlägg

Masstart är rättvisare. Intervallstart har ett jätteproblem med hängåkningen, där åkare dras upp till höga placeringar i så gott som varenda lopp, ofta till pallen. Och det är ett rent lotteri hur åkarna hamnar. DET är inte rättvist för fem öre. För att inte nämna väderaspekten. Det behöver inte utvecklas mer än att titta på damernas 10km från VM. Masstart som princip är väldigt sportslig, mycket sportsligare än vad dagens intervallstarter är. Det behöver inte betyda att tävlingsformen är bättre. Givetvis som illustrerat igår handlar masstarterna oftast inte om vem som är starkast eller i mångas ögon "bäst skidåkare". Och det kan anses orättvist mot den äldre generationen skidåkare som har växt upp utifrån förutsättningarna att många viktiga lopp är intervallsstart, för att på en ganska kort tid helt förändra sporten och premiera spurtegenskaper istället. Men det är det enda "rättvise-argumentet" som kan användas tycker jag och det gäller nog bara ett par år till då man nu har haft tid att anpassa sig. Att vissa är åkstarka men dåliga avslutare kan vara beklagligt men absolut ingen orättvisa i sig att man inte gör tävlingar efter deras styrkor.

 

Jag kan förstå varför masstart är mer populärt om man bortser från vad svenska skidnördar tycker. Man mot man-principen är svårslagen och är på något sätt kärnan i idrott och tävlande. TV-produktionerna är bättre, mer kompakta och du får se åkarna i action hela tiden. Se en intervallstart och du får vänta 30 minuter innan de bästa ens börjar starta, och under loppets gång får du se de olika åkarna i några sekunder vid lite random-kontroller. Och ofta missar man att visa intressanta passeringar. Det är lite som att följa en opålitlig livescore som inte hänger med. Jag behöver sitta med FIS live timing för att kunna följa tävlingarna på ett vettigt sätt. Jag tycker inte man är närvarande i skidåkningen. Och som sagt så förstörs väldigt mycket av att vissa åkare har tur att få rygg på de som går bäst. Jag hävdar inte att vinnaren av loppet vinner för att han hängåker, men allt som oftast placeringarna just under.

 

Med dagens format vill jag inte se intervallstarter som är 15km eller längre. Ju längre de blir desto mer tåg bildas, och desto lättare är det att hänga någon eftersom farten blir låg och jämn. Däremot tror jag detta är fullt möjligt att åtgärda, om nu viljan från FIS finns. Den mest naturliga förändringen vore att förbjuda hängåkning, förmodligen i kombination med att se till att banorna görs tillräckligt breda. Här får då den klassiska stilen en fördel, eftersom du inte åker lika brett som i skejt. Men överlag ska det inte vara något problem. Banorna får även göras längre om möjligt, för att reducera antalet möten mellan åkare.

 

Det är lätt att tänka tillbaka 20-30 år och tycka att något funkade bra och var spännande. Men inse att sporten har utvecklas något enormt, i första hand bredden på klassen, åkhastigheter och förmågan att gå i rygg på andra åkare. Se Vylegzhanin som numera är riktigt dålig i intervallstart men som ALLTID är stark i masstarter. Skulle man slänga in en femmil i intervallstart på en 3-5km bana idag 2015 skulle det bara bli pannkaka av det hela tror jag. Jag tror som sagt inte att viljan från FIS att förbättra intervallstarterna finns, det kommer nog snarare gå åt andra hållet. Framtiden är nog mycket sprint med snabba och korta lopp, i gemensamma starter.

 

Men jag tycker iaf det borde poängteras oftare att intervallstarter har klara problem (eller är det bara jag som tycker så) som behöver åtgärdas för att disciplinen ska bli sportsligt rättvis och det bästa alternativet till de stora loppen. Ofta hör man bara att masstart suger och tar exempel från 80-talet. Skulle inte ha något emot fler intervallstarter om de förbjuder hängåkningen. Skiathlonen är ju redan masstart och det skulle räcka. En kombination är kul och bra, men förbättra dem...tack.

 

Som sagt hängåkning kan man förbjuda likt triathlon, det är ett ickeargument om viljan finns.
Rättviseargumentet är inte på något sätt absolut, det handlar fortfarande om olika förmågor som premieras.

I skidskyttet som ofta hänvisas till är bara en 1 av 4 grenar masstart 2 av 4 är intervallstart så det är nonsens att det bara är nordbor som begriper tävlingsformen.

Att sporten och åkarna utvecklas är egentligen ett argument för intervallstart, för 30 år sen hade man förmodligen kunnat köra masstart och det hade ändå inte vart en stor klunga kvar in till mål. Idag är material och åkare så jämna att de ofta inte kan åka ifrån varandra, är det verkligen kul i lopp efter lopp?
 
 #48
Volevodin

Volevodin

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 6 741 inlägg

Men det där med hängåkning borde kunna åtgärdas, om man placerar favoriterna med tex två oseedade åkare emellan och helt enkelt inte lägger Northug precis bakom en erkänt bra distansåkare, igår Johan Olsson eller Bauer. Är det 10 m-regeln som gäller i triathlon - skulle det funka i skidor ?#49
Knappen

Knappen

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 028 inlägg

Eller 2-3 spår? Och att man inte får ligga inom 10-15 m i samma spår?

 

Sakteåkare lär inte driva skidanläggningarna i södra Sverige så jag tror att alla vinner på det nya intresset av klassisk skidåkning.

Åtminstone i Nybro så har man oftast en skatebädd tillgänglig men jag undrar om anläggningen ens hade funnits utan det klassiska intresset?

Win-win?#50
artur

artur

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 196 inlägg

Izkall: Kör man intervallstart på de längre distanserna behöver man dels inte de extremt breda spårgatorna som numera krävs och det går att köra loppen på betydligt längre rundor än de 3-5km-rundor man använder nu och längre rundor minskar risken för hängning åtminstone av folk på annat varv.

 

Ska man ha masstarten kvar så måste man likt cykelsporten jobba mer med varierande banor tex målgång uppför ibland (som sista etappen i Tour de Ski eller varför inte i toppen på mördarbacken) för att undvika att det alltid är spurtspecialisterna som gynnas. #51
Hoppskate

Hoppskate

  Erfaren medlem

 • Members
 • PipPip
 • 561 inlägg

Den här tråden ligger ju i forumet för elitskidåkning, så vi har onekligen halkat lite off-topic. ;)  
Men det gör inget, det är fortfarande intressant att diskutera den klassiska teknikens benhårda grepp om framförallt de mer eller mindre snöfria delarna av landet med Stockholmsregionen i spetsen.
Själv har jag inget intresse av att köra Vasaloppet och således har jag som motionär de senaste åren nästan uteslutande kört fristil.
 #52
Hoppskate

Hoppskate

  Erfaren medlem

 • Members
 • PipPip
 • 561 inlägg

Personligen tycker jag att de gångna Världsmästerskapen i Falun tydligt illustrerade alla de problem som individuell start för med sig.

Framförallt så uppstod det väldig massa osympatiska diskussioner om olika startnummers betydelse och huruvida vissa åkare kanske var de egentliga vinnarna i stället för de som faktiskt segrade i diverse lopp.
Att det sedan finns en specifik åkare som alltid lyckas manövrera masstartslopp till sin fördel säger betydligt mer om denna åkare än om tävlingsformen som sådan. 

Den problematik som femmilen uppvisade, där ingen ville ligga först i spåret, är ett problem som ligger i den klassiska teknikens natur.
Återigen, om man lät åkarna få anpassa tekniken efter de förhållanden som råder så skulle man i ett slag lösa även detta.

Elitskidåkning borde väl rimligtvis handla om att åka längdskidor på snabbast möjliga vis?  :mellow: 
Klassisk skidåkning på elitnivå handlar ju faktiskt om -vem som kan åka snabbast på ett långsamt sätt-. :P Det är ju så paradoxalt att det blir lite skrattretande när man tänker på det.  :lol:#53
kustlöparen

kustlöparen

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 255 inlägg

Personligen tycker jag att de gångna Världsmästerskapen i Falun tydligt illustrerade alla de problem som individuell start för med sig.

Framförallt så uppstod det väldig massa osympatiska diskussioner om olika startnummers betydelse och huruvida vissa åkare kanske var de egentliga vinnarna i stället för de som faktiskt segrade i diverse lopp.
Att det sedan finns en specifik åkare som alltid lyckas manövrera masstartslopp till sin fördel säger betydligt mer om denna åkare än om tävlingsformen som sådan. 

Den problematik som femmilen uppvisade, där ingen ville ligga först i spåret, är ett problem som ligger i den klassiska teknikens natur.
Återigen, om man lät åkarna få anpassa tekniken efter de förhållanden som råder så skulle man i ett slag lösa även detta.

Elitskidåkning borde väl rimligtvis handla om att åka längdskidor på snabbast möjliga vis?  :mellow: 
Klassisk skidåkning på elitnivå handlar ju faktiskt om -vem som kan åka snabbast på ett långsamt sätt-. :P Det är ju så paradoxalt att det blir lite skrattretande när man tänker på det.  :lol:

De gångna mästerskapen visade på problematiken att genomföra skidtävlingar under förhållanden som inte är optimala.
Samma osympatiska diskussioner fördes ju efter gårdagens lopp som tydligt visar på bristerna i masstartsförfarandet.

Gårdagens femmil hade ju definitivt lämpat sig bättre för individuell start än gemensam start eftersom förhållanden var jämna men i princip omöjliggjorde hållbara utbrytningar.

Problemen med ojämna förhållanden i individuell start borde gå att hantera genom att vara flexibel i startordning och starttid, förr var det ju inte ovanligt att man ändrade startordning.

En fråga som är offtopic, varför drar man inte om spåren under pågående tävling, är det inte tillåtet?


PS. Backhoppning handlar inte bara om att hoppa längst, utan snyggast också. Estetiken i klassisk stil är i mitt tycke vida överlägsen den fria tekniken egentligen inte så mycket konstigare än att det finns flera simsätt. #54
kustlöparen

kustlöparen

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 255 inlägg

--- #55
Madshusracer

Madshusracer

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 155 inlägg

Personligen tycker jag att de gångna Världsmästerskapen i Falun tydligt illustrerade alla de problem som individuell start för med sig.

Framförallt så uppstod det väldig massa osympatiska diskussioner om olika startnummers betydelse och huruvida vissa åkare kanske var de egentliga vinnarna i stället för de som faktiskt segrade i diverse lopp.
Att det sedan finns en specifik åkare som alltid lyckas manövrera masstartslopp till sin fördel säger betydligt mer om denna åkare än om tävlingsformen som sådan. 

Den problematik som femmilen uppvisade, där ingen ville ligga först i spåret, är ett problem som ligger i den klassiska teknikens natur.
Återigen, om man lät åkarna få anpassa tekniken efter de förhållanden som råder så skulle man i ett slag lösa även detta.

Elitskidåkning borde väl rimligtvis handla om att åka längdskidor på snabbast möjliga vis?  :mellow: 
Klassisk skidåkning på elitnivå handlar ju faktiskt om -vem som kan åka snabbast på ett långsamt sätt-. :P Det är ju så paradoxalt att det blir lite skrattretande när man tänker på det.  :lol:

Har du möjligen missat att man tjänar oerhört mycket på att ligga bakom i skate också? Om än inte lika mycket som i klassiskt men näst intill. Får jag också bara fråga dig varför det verkar provocera dig att den klassiska tekniken existerar? #56
Johaaan

Johaaan

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 216 inlägg

Personligen tycker jag att de gångna Världsmästerskapen i Falun tydligt illustrerade alla de problem som individuell start för med sig.

Framförallt så uppstod det väldig massa osympatiska diskussioner om olika startnummers betydelse och huruvida vissa åkare kanske var de egentliga vinnarna i stället för de som faktiskt segrade i diverse lopp.
Att det sedan finns en specifik åkare som alltid lyckas manövrera masstartslopp till sin fördel säger betydligt mer om denna åkare än om tävlingsformen som sådan. 

Den problematik som femmilen uppvisade, där ingen ville ligga först i spåret, är ett problem som ligger i den klassiska teknikens natur.
Återigen, om man lät åkarna få anpassa tekniken efter de förhållanden som råder så skulle man i ett slag lösa även detta.

Elitskidåkning borde väl rimligtvis handla om att åka längdskidor på snabbast möjliga vis?  :mellow: 
Klassisk skidåkning på elitnivå handlar ju faktiskt om -vem som kan åka snabbast på ett långsamt sätt-. :P Det är ju så paradoxalt att det blir lite skrattretande när man tänker på det.  :lol:

Skidåkning på alla nivåer går väl snabbare i skate? Skidåkningen är inte ensam om att ha begränsande grenar. Så som gång, simning, cykling (måste ha linjecyklar med strikta regler), 


Plant based 

 

VL12: Led 5, 5:59. plac. 3885. VL13: Led 3, 5:36. plac. 1855.

VL14: Led 2, 6:17. plac. 2909 med feber. VL15: Led 2, sjuk igen, bröt

VL16: Led 3, 5:32, plac. 1884. VL17: Led 2, 6:22, plac. 3684. 

VL18: Led 2, 5:52, plac. 1438. VL20: Led 2, 6:18, plac. 1251.


#57
Hoppskate

Hoppskate

  Erfaren medlem

 • Members
 • PipPip
 • 561 inlägg

Har du möjligen missat att man tjänar oerhört mycket på att ligga bakom i skate också? Om än inte lika mycket som i klassiskt men näst intill. Får jag också bara fråga dig varför det verkar provocera dig att den klassiska tekniken existerar? 

Jag har så klart inte missat fördelen med att ligga i rygg på andra åkare, oavsett teknik. 
Detta har alltid varit en del av både längdskidsporten och väldigt många andra idrotter.
Innan Northug dök upp så fanns det dock ingen som tyckte att detta var något problem.  ;) 

Lugn Madshusracer; jag har absolut ingenting emot den klassiska tekniken  :P och ingen kommer att förbjuda dig att åka klassiskt.
Det var så jag en gång lärde mig åka skidor, det var så jag tränade och tävlade under hela min ungdom och det är så jag fortfarande åker när jag går på tur i fjällen (men det är inte längre så jag åker när jag är ute och motionerar).

Den här tråden är en diskussion inget mer.

Jag förstår om du inte orkar läsa igenom hela tråden, men anledningen till att diskussionen är intressant att föra på ett skidforum är att det finns krafter inom FIS som vill plocka bort den klassiska tekniken från världscup och mästerskap.
Samtidigt finns det väldigt många motionärer som har svårt att relatera till fristilsåkning. Det finns således en stor risk att FIS distanserar elitsporten från motionssporten.

Personligen tror jag dock inte att detta kommer att ske eftersom att det i slutändan alltid är pengarna som styr och skidproducenter i allmänhet och vallatillverkare i synnerhet har ett väldigt starkt ekonomiskt intresse i att det finns två särpräglade tekniker och tävlingsformer.
 #58
Volevodin

Volevodin

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 6 741 inlägg

Problemet med så få skejttävlingar och i synnerhet långlopp i skejt har vi diskuterat tidigare och den snedvridna fördelningen mot klassisk skidåkning och svaret på den frågan heter: pengar. Arrangörer väljer helt enkelt den tävlingsform, som det går

att tjäna mest pengar och så länge som Vasaloppet dikterar villkoren kommer skejten att föra en tynande tillvaro.

 

Det enda man som privatperson kan göra är att engagera sig i en förening och övertyga övriga i styrelsen att arrangera skejttävlingar på kortare och längre sträckor. Det kommer att vara få startande i början och om man får tävlingen att gå ihop

är det bra, men kör man vidare så kommer det att succesivt att ändra sig. Det finns många platser i Sverige, som skulle vara

attraktiva inte minst Falunterrängen, där jag kört en tuff 3 mil på 2x15 km. Andra ställen av intresse är Grönklitt och i söder Ulricehamn för att ta exempel.

 

När det gäller den individuella starten i klassisk stil tror jag tyvärr att det pekar i din riktning mest pga publiken på plats, som lättare kan följa ett lopp som passerar förbi stadion flera gånger precis som i Falun. Ock i slutändan handlar det ju om pengar, om man kan få livepublik till skidarenorna och få publikintäkter och fler sponsorer.#59
yens

yens

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 128 inlägg

En sak som jag funderat på gällande grenarna i VM/OS är att man växlar teknik i alla grenar utom en. Det är i skiathlonen. Jag tycker det vore rimligt om varannat mästerskap gick klassisk/fritt, och varannat gick fritt/klassiskt.

 

På så vis skulle man premiera åkare som åker ekonomiskt i de olika teknikerna. Jag kan tänka mig att Kowalczyk hade gynnats av att kunna hänga med på en fristilssträcka för att sedan bomba på när det blir klassiskt. Eller finns det några klara argument mot att göra det rättvist i just denna gren? 


39-årig Lundabo utan längdåkningserfarenhet som åkte och överlevde VL-15. Om karriären fortsätter återstår att se... 


#60
axehog

axehog

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 116 inlägg

Det var någon som sa att det var jämna förhållanden under femmilen i Falun. I och med att det var masstart så blev det ju så, men ifall det varit intervallstart så hade det varit tvärtom.

Det snöade och spåret blev allt eftersom en allt värre snösörja. Ifall vädret är fint hela tiden finns det inga såna problem med intervallstart dock...


10 km lätt terräng, 39:10.

2 användare läser detta ämne

1 medlemmar, 1 gäster, 0 anonyma medlemmar


  Marsun