Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

För sent för att satsa?


MadDjur

Recommended Posts

Hej, jag är 17 år och vill så gärna pyssla med längdskidor. Jag har hållit på med ridning och hästar hela livet. 

Skulle vilja satsa på längdskidor, men vet inte hur jag ska gå till väga?

Det finns inga längskidklubbar här jag bor som är aktiva. 

 

Undrar också hur kan man bli ledare så som de som är med i landslaget. Om det skulle vara för sent för att satsa på nån karriär i spåren kan man då få det utan för spåren istället? Men samma där, hur ska man gå till väga?

 

Tacksam för svar!

Link to comment
Share on other sites

Har du någon bakgrund inom längdskidåkningen? Hur mycket har du tränat de senaste åren? För att bli ledare på hög nivå måste du till att börja med ha erfarenhet men även en utbildning inom idrottsmedicin, vill jag tro. Vet inte exakt hur det ser ut på den fronten men. 

Klart du kan satsa, men då kommer det ta många år att nå elitnivå. Men elitskidåkare kan du ju vara när du är 30, och 40 på längre distanser är inga problem. 

Link to comment
Share on other sites

Har inte hållit på med skidor länge. Har åkt nån gång ibland när jag va mindre på vintern. Nu åker jag miniskidor nästan varje dag på vägen hemma under vintern. Jag har inte tränat nått alls egentligen för vet inte vad jag vill. Det ända som är felet är väl att jag har så dålig kondition, därför inget har blivit av.

Vad för sorts utbildning är det för att bli ledare? hittar inget :/

Link to comment
Share on other sites

Att gå från nästan noll till elit är långt, men du är ju junior i några år till. Tror dock det blir svårt att komma upp i den träningsmängd och prestation som krävs för att hävda dig dock under dina "juniorår". När du ska hävda dig i seniorsammanhang, krävs det säg minst 600 timmar per år (mer om vi pratar världselit). Dit tar det några år att komma, du kanske kan börja på 200-250h och sedan stegra till 350 - 425 - 500 - 550 - 600 - 650 - 700 - 750... 

För att bli "ledare" (tänker du tränare/förbundskapten?) finns det ingen given utbildning. Det jag syftade på var högskoleutbildning där idrottsmedicin är en stor del. Många tränare idag är dock avdankade f.d. duktiga åkare utan någon utbildning och ibland avsaknad av kompetens - förstås är alla på landslagsnivå mycket duktiga dock. Det finns även diverse skidtränarutbildningar av mindre omfattande karaktär. Men klart är att du måste ha god erfarenhet av sporten, goda kompetenser inom träningsfysiologi, medicin, psykologi, ledarskap bland annat. 

Link to comment
Share on other sites

Det är aldrig för sent, men du måste bestämma dig för vad du vill. Sätt upp ett mål och börja konditionsträna. Åk så mycket skidor du kan innan säsongen är slut och sedan åker du så mycket rullskidor du kan fram till nästa säsong. Kombinera med löpning. Träningsprogram finns i Vasalöparen eller så googlar du. Som Johaan skriver handlar det om flera års träning innan du kan räkna med några större resultat. Stegra långsamt så att du inte blir skadad. Sök upp en aktiv klubb i närheten av där du bor och delta i det du kan. Det finns både skid- och rullskidkurser som man kan delta i.

Om du vill bli ledare tycker jag att du först måste bli en duktig skidåkare. Denna kompetens är minst lika viktig som den teoritiska kompetens som man kan läsa sig till.

Link to comment
Share on other sites

Det är aldrig för sent! Tror det är väldigt viktigt att du får hjälp med teknikträning & träningsupplägg från första början, att du och din tränare lägger upp en plan på flera år framöver och hålla sig till den. Det tar många många år att bli en bra skidåkare så utan nån som ser till att du tränar rätt mängd så är risken rätt så stor att man går in i väggen och tränar alldeles för mycket på egen hand (har själv gjort det misstaget) bara för att man vill så himla mycket och vill komma framåt i sin träning. Låt det ta sin tid och ha tålamod.

Du är ju bara 17 år! Du har framtiden för dig. Och vill du satsa på långlopp så har du ju ännu mer tid på dig då man är som bäst när man är runt 30 och efter många år av hård träning.

 

Mitt tips är också att du letar upp en stor klubb (så nära som möjligt där du bor) som har bra resurser och kan hjälpa dig ända från början. Även om det är långt ifrån där du bor och det innebär att du får resa en del. Otroligt viktigt med proffsig hjälp om man vill satsa som du vill göra.

 

Lycka till :) .

 

/Andreas

Link to comment
Share on other sites

Tack alla! Som sagt här jag bor är det väldigt långt till alla bra klubbar. Runt 15 mil. Jag har aldrig varit intresserad av att träna innan. Men nu har jag känt såhär över ett halv år, men det är just det att komma över kanten och verkligen ta tag i det. Svårt när man inte har så peppande föräldrar heller.
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...