Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Så gick det i VL 15


LFN

Recommended Posts

Låt höra, hur gick det för er som åkte idag? Jag är nyfiken på att höra hur det var.

 

På TV såg det ut att vara barmark på sina håll, var det så illa?

 

Märkte ni av startfällan? (Nätet som fångade elitledet i starten)

 

Bre på!

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 195
  • Created
  • Last Reply

Vidrigt är ordet som beskriver både underlag och känslan.

Varje stavtag sjönk en dm, så hade man tryckt på en enda gång hade staven gått av. Såg flera 100 trasiga stavar

Inte en meter fick man gratis i stakningen genom poolerna.

Kroppen svarade inte heller direkt... Fick överträningssyndrom i januari o knapp tränat sen. Sjuk tre veckor.

Var frisk nu så ingen hälsofara,

Kramp i 15 muskler, illamående sista 40km så kunde nästan inte dricka annat än vatten.

Bestämde mig för att bryta i evertsberg efter 47km, men då hade min kära far fastnat i trafiken så han hann inte dit, så jag fortsatte.

Kliv kliv överlev ekade i huvudet.

Idag var faktiskt varje stavtag skittråkigt.

2015 det vidriga loppet.

Hade 45 minuter sämre tid.

509 i fjol, typ 930 i år

Link to comment
Share on other sites

Bröt i Risberg tyvärr. Matt och orkeslös. Kändes som rätt lopp att bryta iaf. Håller med föregående om spår och stavfäste. Över 1000 som brutit när åktiden närmade sig 7 timmar. Starkt av alla som tog sig i mål idag!

ang grinden så hörde jag av elit-grabbarna i omklädningsrummet att någon körde fram för tidigt och ställde skidan på grinden så den fastnade. Några av dom kröp under när det blev en glipa och stack iväg.

Ganska många stora fläckar med barmark på vissa ställen.

Link to comment
Share on other sites

Bröt i Evertsberg pga att flera delar av kroppen inte ville vara med. Sen var inte skidorna tipp-topp. Det var inte roligt helt enkelt. Lite sol som hade utlovats hade kanske hjälpt mig lite längre på vägen.

 

Körde det nya greppet att sova till 06.00, åt frukost och knallade bort till led 4 strax efter 07.00. Stor jävla pöl i mitten som alla behandlade som en smitthärd. Jag ställde mina skidor så långt fram det gick i sörjan och när man väl spänt på sig laggen mer eller mindre torrskodd faktiskt så kunde jag flytta mig lite i sidled och gick iväg i typ femte raden. Bara för bli klafsvåt i nästa sjö som låg i led 3 då man kom med fart...

 

Hade rätt effektiv resa uppför första backen utan att vara otrevlig och höll min plats i kön. Var i Smågan strax under plac 2000, men sen dalade det... Kompisar till mig säger att jag kan hålla kurs specifikt hur man optimalt tar sig uppför startbacken från led 3+..?

Link to comment
Share on other sites

Det här var ingen rolig dag, jag är inte den som bryter i första taget men idag tänkte jag kliva av i både Oxberg och Hökberg. Alltihopa var en enda stor pina. Blött och åter blött, gick väldigt tungt och inte alls på humör. Men tänkte att det skulle ta lika lång tid att köra igenom "det här är jävla loppet" innan jag var i Mora med buss.

 

Enda positiva för egen del var placeringen i jämförelse med förra året, annars var det mest en pina. Lider verkligen med de deltagare som håller på uppåt 9-10 timmar, det kan aldrig vara roligt men idag kan det inte varit roligt någonstans. Kredd till de som tar sig igenom det, snacka om starkt pannben.

Link to comment
Share on other sites

Äntligen fick jag köra, sjuk förra året.

Det var blött på sina ställen, fötterna dyngsura och kalla i mål. På några ställen kom gruset fram så man fick svänga undan. Stavarna sjönk djupt ibland, men ok på andra ställen. Föret sög en del, men skidorna funkade ok. Tiderna säkert +45min mot normalår, från led 4.

Jag hade en bra dag. Kass start, plac 3955 i Smågan, men plockade 1500 plac sen. Kroppen bra sliten nu.

Link to comment
Share on other sites

Sealskinz strumporna gjorde att man kunde köra rätt igenom alla jävla vattenpölarna. Låg runt plats 2500 nästan hela tiden. Spåren var ok. stavföstet på myrarna ingen hit.

Taktiken var bara att ta sig imål.

Persade slutplacering med ca 200 mot tidigare år.

Blev nog 2217. Från hökberg o in på konstsnö var det rätt ok.

 

Tror dock man kan fått någon ofrivillig stenslip under skidorna.

Körde med ett par höga hårda klisterskidor. Kanon glid men gick inte att diagonal ordentligt. Så det var att gå i alla uppförsbackarna. Skulle vallat lite tjockare.

Link to comment
Share on other sites

Ja, det var rätt vidrigt. Vattensamlingar överallt, fler och fler ju längre dagen led. Ibland gick det att på ett led ta sig runt dem, ibland fick man bara bröta rakt igenom. Smutsigt i spåren på sina håll, obefintliga spår, halvkasst stavfäste (har varit med om sämre på seedningslopp i södra sverige). Men framför allt var det väl föret, man kom absolut ingenstans. Kändes som man stod still mellan varje staktag.

 

Var rejält trött i Risberg, redo att bryta ihop i Evertsberg, men på något sätt hasade jag mig vidare till Mora på fantastiska tiden 9:16. Kändes som jag tappade placeringar hela tiden, men när jag tittar på resultatsidan var det tvärtom. Antar att det var många som bröt eller spenderade ovanligt lång tid i depåerna.

Link to comment
Share on other sites

Åkte mitt första Vasalopp och startade i led 5. Klarade seedningen dit på Bessemerloppet efter att de ändrat den hårda seedningen till snäll (lite för snäll). Kände redan på myrarna att det skulle bli en jobbig dag men jag hade aldrig en tanke på att bryta. Kom in på 8:01 vilket är länge men verkar ändå placeringsmässigt räcka till led 6 så jag gjorde mig ett ok lopp men det var riktigt jobbigt.
Link to comment
Share on other sites

Dåliga skidor känns som årets understatement. Att det skulle vara jävligt visste man ju om men inte att man skulle ha så mycket sämre glid än andra. Första backen kändes riktigt bra, bra fäste, inga incidenter och pulsen kontrollerad. Sen i den lilla nedförsbacken så började man misstänka att detta kan bli jobbigt, både till höger och vänster svischade folk förbi. Fick slita för att hålla rygg på myrarna. Oerhört jobbigt då man tappar rygg i varje liten nedförsbacke trots att man borde ligga i vindsuget, och sen ligga på igen för att täppa till. I evertsberg fick det räcka, gubben är inte stark nog att kompensera så pass dåliga skidor. Första gången jag brutit ett skidlopp, men idag kändes det helt motiverat

Link to comment
Share on other sites

Jo, det var lätt det mest tungkörda Vasalopp jag gjort av mina nu totalt sex st. Visserligen kanske man inte ska tro att 15 skidmil i benen på säsongen ger speciellt goda förutsättningar till en skön resa, men det här var nästan löjligt blött och tungt.

 

The bad sammanfattat: allt grus och djupa pölar (missbedömde mängden vatten vid Gopshus slalombacke forsade ut i en sjö med vatten upp strax under knäskålarna), tappad truga strax efter Mångsbodarna vilket ledde till 9 km "skidåkning" med en stav innan snälla farbröder smälte på en ny vid nästa station.

 

The good: superglid av Ottosson & Co. Åkte om alla i nedförsbackarna (men blev omåkt så snart det var dags att gå-saxa uppför. Och icke att förglömma: skoterfarbrorn som gav mig en asgod hamburgare utan ngn speciell anledning nånstans ute i skogen. Orkade iofs bara halva, men magen tackade för ngt annat än gel & enervittabletter.

Link to comment
Share on other sites

Sjukt jobbigt lopp. Halvknackig start, 1463 i Risberg 1085:a i mål. Helt slut va bara på vilja. gled något sämre än medel.

 

Min kompis hade seedat upp sig till första led och fick bryta innan startlinjen, han kom typ 9 meter.Det vart ju tjuvstart i elitledet och trassel i nätet så han körde rak in i dem med många andra, bindning gick sönder så han fick bryta.

Link to comment
Share on other sites

Stod längst fram led 4. Tyckte att det gick helt ok vid starten och fram till mångsbodarna. Stark medvind och ok spår = rekord för mig fram till mångsbodarna. Gick dock tungt runt Evertsberg och Oxberg pga blöta spår och sorbet uppför. Hökberg-Mora förvånansvärt bra och 'hårda' spår med tanke på värmen. Har åkt 2011,2013,2014,2015. Tyckte nog det var tyngre för mig förra året då jag stod i 6:an och försökte plocka plac på myrarna i översnöade omkörningsspår. I år var spåren för det mesta jämlika. Blev plac 3000 i år o 4500 förra året. Att jag stod 2 led längre fram har såklart inverkan också. Förresten, någon som törs sia om plac 3085 räcker för att försvara led 4:a?
Link to comment
Share on other sites

Hade en riktigt bra dag! Har hela veckan kämpat med en krampande piriformis och trodde nog inte ens på stsrt. Nära att bryta i Mångsbodarna då jag inte kunde fälla helt i höften. Körde dock på till Risberg och med lite mer diagonalande och mer sittstakande så blev ryggen gradvis bättre. I Hökberg kände jag ingenting ... Bortdomnad eller vasarehab. Kom imål på plats 2900 vilket är pers med 1000 placeringar. Bra energi hela vägen och utmärkta skidor. Speciellt från Oxberg och in i mål.

Med tanke på de yttre förutsättningarna tycker jag spåren var helt fantastiskt bra. Spår hela vägen från led 4 efter 3000 åkare är långt över min förväntan. Några andra mycket positiva saker är att jag inte såg en enda skejtare och skräpet längs spåret var verkligen lite jämfört med när jag åkte 2012.

Link to comment
Share on other sites

Har aldrig någonsin haft så bra skidor som jag hade igår! Tufft lopp men lika för alla.. Blev en 172a plats och det är jag nöjd med! Glad att jag körde utan fästvalla! Kan inte ha varit lätt med alla vattenpölar och klister under skidorna!
Link to comment
Share on other sites

Ja var ska man börja... Jag startade i Led8 men var nog alldeles för snäll från start, tappade sjukt mycket placeringar och när man började röra sig uppåt i backen lite mer metodiskt var 75% av de identifierbara åkarna led9-åkare och 25% led8. Men det var ok. 

 

Mina verkliga problem började när jag kom till Smågan och insåg att jag missat en viktig del i min träning. Det GICK inte att få i sig någonting. Jag drack en mugg sportdryck som landade i halsen, där kändes det som den satt kvar. Sköljde ner med vatten men det gav 10 minuter efter kontrollen där jag inte fungerade. I Mångsbodarna provade jag blåbär istället, det gick lite bättre, men ungefär samma effekt. Jag gjorde sista försöket i Risberg, blåbär igen, men nu var det riktigt nära att jag fick upp det. Så därifrån och in (intressant benämning av 55 km...) fick jag i mig totalt 1,5 dl vatten, ingenting mer.

 

Så redan där blev ju fokus överlevnad, jag skulle fanimej till Mora. Jag blev peppad av att höra att många bröt (förlåt...) och kämpade mig framåt. Jag tappade på platten för armarna tog snabbt slut, jag diagonalade nog 30 km och körde frånskjut 10... Ett plus för att tekniken fungerade bra trots begränsad träningsmängd.

 

Sista milen tappade jag platser på platten, behöll platser i backar både upp och ner, men tjänade massor när det kom vatten och is i spåren. Då köade alla andra för att köra vid sidan medan jag brände rakt igenom vatten eller över is, tjänade nog 20 placeringar per gång, som jag sedan tappade till nästa, så jag höll mig hyggligt. 

 

Jag hade kanonskidor hela vägen, Rode Blå Special tunt invärmt, och ovanpå det blandat 70% Rode Multigrade och 30% rossa tog mig utan omvallning eller minsta problem hela vägen. Swix röd/svart Maraton gav mig inte sämre glid än de andra runt omkring mig. 

 

Efter 10.23 i ett tilltagande mörker fick jag korsa mållinjen, vilket var det primära målet, även om jag hade hoppats på halvannan timme mindre i spåret... Blev lite boostad av att faktiskt 5000 var efter mig eller hade brutit. :-)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...