Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Så gick det i VL 15


LFN

Recommended Posts

"Drabbades" tyvärr av startkaoset och låg illa till i Smågan (ca plats 1200). Tryckte där och då gasen i botten och slutade på plats 770 totalt. Klart nöjd! Bra glid, bra fäste, bra känsla. Fått experthjälp med skidorna av känd forumprofil :)

 

Blandade reflektioner:

- Klart att det var tufft före, men knappast värre en genomsnittlig dag i valfritt stockholmsspår

- De konditionsstarka, snarare än de stakfokuserade, verkade ha en bra dag igår. Skönt med många löpmil i benen igår

- Ganska sjuk resultatlista där gränsen för elitled kommer att vara nästan en timme efter vinnaren! Dålig toppbredd..?

- Såg bara två personer som fuskade genom att skejta. Minst två framför mig i resultatlistan verkar ha blivit diskade

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 195
  • Created
  • Last Reply

Jag hade inte de bästa skidorna, svart marathon och rill borde ha fungerat hyfsat, men mina kallföresskidor går aldrig bra i blöta förhållanden. Måste ha gjort många felval i början och upp för backen. Försökte gå med bra men kom upp till smågan runt plats 4000 från långt bak i led 4. Tappade mycket första halvan av loppet, efter det började skidorna och kroppen bli lite mer inspirerade. Tog ca 500 placeringar från Evertsberg till strax innan Eldris då mina fötter var helt nedkylda och utan känsel. Satt mig ned och försökte värma foten och byta ut den dyngsura strumpan mot en buff. Funkade bara till Eldris där sjukvårdspersonalen erbjöd fotbad och nya torra strumpor med plastpåsar runt. Riktigt trevligt. Tappade alla placeringar jag tagit förstås och kom in runt plats 4200. 

Link to comment
Share on other sites

För mig var det värst uppe på myrarna. Otroligt dåligt stavfäste, och med lite halvdant glid så fick jag inte alls tekniken att stämma i stakningen. Tyckte inte alls stakning med frånskjut fungerade heller, känns som om det hade varit en bra teknik för gårdagen.

Link to comment
Share on other sites

Sämsta tiden på 15 år, men det var väntat med 6 timmars skidåkning i vinter och ingen löpning alls. Definitivt inte det värsta vasalopp jag åkt, medvind, uppehåll och inga förfrysningar är ju faktiskt tre plus. Även från startled 7 fanns det oftast synliga men inte njutbara spår på platten, och bra spår utför. Men inga spår alls uppför. Kan inte ha varit roligt för dem som kom på slutet. Helt ok glid (=bättre än de runt mig) med Kuzmin universal + rill julgran/rak 1mm, helt ok fäste utan ifrysning med Start Universal Wide. Väggade runt Oxberg, men med tanke på träningsmängden var det att vänta. 

Link to comment
Share on other sites

Har aldrig någonsin haft så bra skidor som jag hade igår! Tufft lopp men lika för alla.. Blev en 172a plats och det är jag nöjd med! Glad att jag körde utan fästvalla! Kan inte ha varit lätt med alla vattenpölar och klister under skidorna!

 

Hej!

 

Har man sagt A måste man säga B, vilken preparering hade du? Stenslip/stålsickel? Vilken valla?

 

mvh F

Link to comment
Share on other sites

ang grinden så hörde jag av elit-grabbarna i omklädningsrummet att någon körde fram för tidigt och ställde skidan på grinden så den fastnade. Några av dom kröp under när det blev en glipa och stack iväg.

Ganska många stora fläckar med barmark på vissa ställen.

 

Tjuvstart och en skida på nätet förklarar mycket av kaoset i starten. Se och lär för framtiden - kramas i spåret ;)

Tyckte synd om "grindvakten" som var så olycklig över att inte ska få hända. Sen fick han och en till hänga i en stolpe och manuellt hålla uppe nätet tills alla 14.000 passerat. Lär har lika ont i armarna som en del av åkarna.

Link to comment
Share on other sites

Klart bättre spårläge i år jmf 2014. Startade i led 4 och under min resa därifrån var det flertalet genomslag, taskigt stavfäste och vårfloder. Funderade många gånger under loppet hur de med högre startled skulle klara loppet. Kanonskidor med vallning av Tobias Fredriksson och gänget på Stadium vid starten. Förbättrade min placering från ca 4400 i fjol till ca 1700 igår. Hoppas på VL3 2016 om man nu lyckas få plats. Surt att missa medaljtiden med knappt 4 min särskilt som jag trodde att jag låg bättre till enligt min klocka som uppenbarligen var ännu tröttare än jag.

 

Kul att man med hyfsad kondition kunde matcha stakfantomerna i år. Tråkigt att vinnaren också har kondition och medalj delades ut t o m placering1563 jmf placering 2997 förra året.

 

I övrigt fantastiskt arrangerat men där måltiden efter loppet ("kyckling"-gryta) egentligen var det sämsta. Nu pratar vi finlir...

Link to comment
Share on other sites

Speedmax 207 cm, lite högre. Ca 1,6/0,4. Originalslip. Vallat av dan marsch & co. HF7, Fc7/10. Swix skärande 2.0. Blandat Rex universal/rode Rossa.

Triac med stora 97L trugan.

 

Klart tuffare än 2014. Blöta sugande spår och dåligt stavfäste gjorde loppet till ett krig.

Startade längst fram i led 3 med vatten till fotknölarna. Ca 7m Hö om mitten. Bra beslut. Många stod tv så jag kom iväg bra, plac 1305 i Smågan.

Märkte inget av strulet med startnätet.

 

Onda armbågar->voltaren.

Kanonfäste hela vägen (lite för mkt klister).

Glidet bra fram till efter evertsberg, sen åkte jag i för mkt smuts. Många gled från mig sista 30 km. Fästzonen såg i mål ut som när jag byter blöjor på mina magsjuka barn.

Låg runt plac 950 ett tag men klappade ihop mentalt efter evertsberg. Lång mental svacka som varade fram till eldris. Blev piggare när man kom in på det hårda elljusspåret och stakningen svarade igen. Slant mkt med Hö stav på de hårda partierna. Tänkte att jag inte orkade hålla ihop det men inser i mål att metallspetsen är borta.

Kom till slut in på plac 1038 tot och 1006 herr. Retligt att inte klara top 1000 men jag är mkt nöjd ändå. Jag är ingen led 2 åkare ännu. Trots allt gnäll ovan så tror jag att jag gynnades av grisåkningen. Är mera löp än stakstark.

 

Borde jag gjort ngt annorlunda? Borde stannat med en mil kvar och skrapat bort klistret och då hade jag också upptäckt trugan och bytt. Hade faktiskt både skrapa och truga med mig, doh. Borde också tagit stora Rex trugan från början.

Link to comment
Share on other sites

Hade en tuff dag i spåren igår. Upp till Smågan gick det bra, låg typ 850 där. Sedan dog glidet totalt på mina skidor. Var en bit över 1000 i Mångsbodarna. Från Smågan till Hökberg, gled jag inte om många. Värst var det då det gick fort, typ ut från Mångsbodarna och Evertsberg. Jag fick lita till kondition och lyckades plocka tillbaka de flesta placeringar jag förlorade utför.

 

Från Hökberg och in kunde jag staka om åkare och ibland gled jag nästan jämnbördigt med min omgivning. Blev runt 960 i mål. Glad att jag höll ledet, glad över att jag plågade mig rejält. Trist med dåliga skidor när kroppen kändes så bra, men hellre det än tvärt om.

Link to comment
Share on other sites

Väldigt tufft lopp igår från led3. Två synpunkter:

 

1. Tidigare under veckan har spåren varit rena från gelförpackningar och annat skit som folk droppar, så var inte fallet igår, tyvärr. Barr, bark och gelförpackningar var inte drömmen för det fäste man hade på start.

 

2. Såg inte en enda som skejtade mer än vid spårbyte under hela loppet! I fjol från led4 sett så skejtades det hejvilt redan från start. Visserligen hade jag så mycket syra i kroppen mellan Risberg-Gophus så jag såg i kors... Men ändå.

Link to comment
Share on other sites

Skidorna stod still på myrarna, jag hade väl alldeles för tjockt klister gissar jag. Försökte haka på folk, men fick staka med frånskjut för att ha skuggan av en chans och folk susade förbi. Var slut i Risberg och tappade ca 370 placeringar till Oxberg... Vaknade sedan till lite och tog nästan igen alla platser jag tappade under loppet. Dåligt disponerat med andra ord men personligt rekord på placering strax över 3300 nånting tack vare bättre startled.

 

Jag startade i led 4 för första gången till skillnad från led 6 i fjol. Jag upplevde att det var avslappnat, icke-hetsigt och glada miner i starten och i backen. Är det fyran som är det trevligaste ledet? :)

Link to comment
Share on other sites

Dagen började bra, med att jag kom på buss 14 mot Sälen, en av de första bussarna som gick iväg. Efter en timme stannade chaffisen bussen pga överhettning. Nytt försök, kom 20 minuter framåt, sen blev det avstigning för samtliga passagerare... En halvtimmes väntan mitt i mörka skogen innan det kom en buss med tomma platser. Redan då borde man ha anat hur dagen skulle bli...

Så, sist i led 8 istället för först. Men efter en rätt ok start (9.30 i Smågan), och skidor som visade sig vara kanonbra uppe på myrarna tänkte jag att jag kör på I alla fall. Men att försöka hålla koll på skidorna i sladderspåren gjorde att en första liten krampkänning kom efter 16-17 km. Men överkroppen var pigg så jag körde på. Framåt Evertsberg hade sladdret ökat såpass att ljumskarna arbetat sig till kramp tillstånd, vilket höll i sig till Mora. Mot Oxberg tilltog antalet sjöar i spåret och pjäxorna började skvalpa. Knytnävsstora stenar dök upp längs en skogsväg och fokus flyttades mer och mer mot att rädda skidorna. Efter Oxberg tog jag beslutet att sluta åka fort och, för att låna en simmarterm, "bada mig igenom" resten av loppet. Blev lite slitigt ändå, då de krympande ljumskarna effektivt hindrade diagonalåkning i någon större omfattning. Saxning och stavning med något enstaka frånskild fick det bli.

 

Gurumix i botten, Start Wide + i mitten och rossa/wide ytterst funkade kanonbra. Möjligen kunde jag haft några cm längre fäste. Kuzmin +, RC 1mm både fram och bak och RC skrå bak funkade bra. Hade bättre glid än 90% av de omkring mig.

 

Kändes som ett hån att tävlingschefen menade att det var relativt god snötillgång ute i skogen. Hur skulle det då se ut med relativt lite snö?

 

Dagens bästa kom från chaffisen på duschbussen: "Ja grabbar, hur känns det att ha klarat av halva Klassikern på samma dag? Det här måste ju räknas som Vansbro också..."

Link to comment
Share on other sites

Startade i andra rad i startled 2, utan fäste. Stakade på i startbacken, utom i de brantaste partierna, då saxade jag. Utan fäste går det sakta att saxa, men jag ville inte bränna armarna för mycket, så därför avlastade jag så, för att inte stoppa upp gjorde jag det längst till höger, ändå så skulle folk diagonal över mina skidor när jag saxade, fästvallanördar:) Var kanske 1250 på toppen, sedan hade jag superglid, 1162 i Smågan, bättre och bättre för varje station, i mål 764 i herrklassen, tappade uppför, eftersom jag valde att saxa när det var som brantast, det går inte fort att saxa med superglid med långa gamla skidor från 2001, men på platten och utför var det en fröjd! Djävligt slitigt upp mot Hökberg. Supernöjd. Mitt mål var att komma sub 1000, senast jag gjorde det var 2005 och då hade jag min dittills bästa placering 812.

Link to comment
Share on other sites

Tungfört med vatten och blask i spåret! Super skidor och topp form! 120:e plats på 4:51. Super nöjd!

 

Åkte på medel från kemiföretagen (gilette rakhyvlarna har inte hittat mig än.)

 

Swix:

Svart maraton + FC10X

Fäste: KX20 + KX35 samt KX75 på toppen. Spike feste! Kunde diagonala upp i sista branterna innan upploppet.

2mm skärande rill i en LJ02 struktur. Ingen gled ifrån.

Link to comment
Share on other sites

Tungfört med vatten och blask i spåret! Super skidor och topp form! 120:e plats på 4:51. Super nöjd!

 

Åkte på medel från kemiföretagen (gilette rakhyvlarna har inte hittat mig än.)

 

Swix:

Svart maraton + FC10X

Fäste: KX20 + KX35 samt KX75 på toppen. Spike feste! Kunde diagonala upp i sista branterna innan upploppet.

2mm skärande rill i en LJ02 struktur. Ingen gled ifrån.

Du klarade inte att hänga Kowalschyk in i mål då iaf. :)    Du flög förbi mig precis efter att hon flugit förbi i backarna innan Mångsbodarna.  Både ni och era skidor såg starka ut!  Grattis till ett grymt lopp

Link to comment
Share on other sites

Startade i fronten av startled 4, gjorde som alla andra och ställde mig till vänster där det tog tvärstopp i första backen. Uppe på toppen på 30 minuter, smågan vid 55:08 och placering 31xx*. Tog därefter placeringar successivt. Väl i mål kom jag i mål som 1672:a på tiden 06:05:45. Nöjd med placeringen med tanke på starten och förutsättningarna längs med spåret då det var svårt att köra om första halvan av loppet!

Lite surt att jag missade medaljtiden, men med en bättre start ska det nog vara möjligt hoppas jag. Hoppas på att nå topp 1000 nästa år, är det realistiskt?

 

(x=okänd, får inte upp resultatet på vasaloppet.se för tillfället)

Link to comment
Share on other sites

Trasslig början gjorde att jag kom dåligt in i backen och därmed så tog det lång tid att ta sig upp. Väl uppe var jag dock väldigt fräsch så jag kunde direkt börja ta placeringar. Sen fortsatte det så genom hela loppet. Blev aldrig trött och hade kanonskidor. Hade aldrig kunnat drömma om att göra ett så bra lopp som jag gjorde. Ibland lyckas man bara få allting att stämma.

Link to comment
Share on other sites

Ja, det var blött...  Och det var pannbenet som styrde mig i mål i Mora efter slit i 9h57min. 
Slet som en hund från Eldris för att komma under 10h.
Startade i led nio och var dyngsur om fötterna redan innan startskottet gick. 

 

Grymt glid med Swix HF gul-nånting och rak rill, men pissigt fäste som fick vallas om fem gånger.

 

Men, det som störde mig mest var inte vatten, utan alla gel-förpackningar som låg precis överallt i många nedförslut.

Ni som gladeligen slänger ifrån er förpackningarna, hur kul tror ni det är för oss längre bak som får dem i klistret?? 
Idioter!! Hur svårt är det att bara trycka in förpackningen under tröjan, i skon eller var som helst?? Så jävla respektlöst... Ni borde diskas för nedskräpning hela bunten! 

Link to comment
Share on other sites

Tungfört med vatten och blask i spåret! Super skidor och topp form! 120:e plats på 4:51. Super nöjd!

 

Åkte på medel från kemiföretagen (gilette rakhyvlarna har inte hittat mig än.)

 

Swix:

Svart maraton + FC10X

Fäste: KX20 + KX35 samt KX75 på toppen. Spike feste! Kunde diagonala upp i sista branterna innan upploppet.

2mm skärande rill i en LJ02 struktur. Ingen gled ifrån.

 

 

 

Rickard vilken kometkarriär du gjort på några år. Fortsätter du är du snart inblandad i medaljstriden  :)

 

/Mats

Link to comment
Share on other sites

Stod absolut längst fram led 4 typ 5 spår från mitten på vänster sida. Lyckades från det vara på plats 3590(!) i Smågan, fick en chock då jag visste att det stod drygt 2600 pers framför mig. Matade på som fan sen och tog 800 placeringar till Oxberg innan jag halvväggade lite då jag tappade glidet på höger skida i typ 8 km(måste fastnat nåt) men tappade inte mer än typ 50 placeringar in till mål. In på 6.34 och placering 2941(med damerna) vilket var precis under målet på topp 3000.

 

Hade kanonskidor(förutom dom där typ 8 km då).

Stålsicklade Ross Xium Whitebase

Swix Marathon Svart

2mm skärande rill

Fäste:

Rode Violett som grund

Start Universal Wide och Rodes Rossa 50/50 som åklager.

Fram till Evertsberg gled jag typ ifrån alla, när det blev mer konstsnö gled jag istället ganska jämnt med dom flesta, kanske aningen bättre. Superfäste hela vägen. Kunde gå uppför första backen utan att använda stavarna.

 

Dock så verkar det som att klockjävelns minne var fullt(står visserligen på 90%) för ingen data är lagrad från loppet, bara distans och tid. Jag som älskar statistik, satan.

Link to comment
Share on other sites

En notering jag gjorde var att det var oerhört många som vurpade helt oprovocerat. Platt och stakåkning- pang så låg någon ner. Gjorde själv en fin när högerskidan fick för sig att skära vänster 5 meter efter en kille som låg ned... Åkte som sagt från led 8. Vore intressant att höra om iakttagelser på detta tema längre fram i fältet.
Link to comment
Share on other sites

Ja, det var blött...  Och det var pannbenet som styrde mig i mål i Mora efter slit i 9h57min. 

Slet som en hund från Eldris för att komma under 10h.

Startade i led nio och var dyngsur om fötterna redan innan startskottet gick. 

 

Grymt glid med Swix HF gul-nånting och rak rill, men pissigt fäste som fick vallas om fem gånger.

 

Men, det som störde mig mest var inte vatten, utan alla gel-förpackningar som låg precis överallt i många nedförslut.

Ni som gladeligen slänger ifrån er förpackningarna, hur kul tror ni det är för oss längre bak som får dem i klistret?? 

Idioter!! Hur svårt är det att bara trycka in förpackningen under tröjan, i skon eller var som helst?? Så jävla respektlöst... Ni borde diskas för nedskräpning hela bunten! 

 

Håller med. Det där med nolltolerans verkade folk varken lyssnat på eller hållit efter. Kanske lite mindre än tidigare år, men massor med tomma geler i väldigt många nedförbackar.

Link to comment
Share on other sites

Startade i andra rad i startled 2, utan fäste. Stakade på i startbacken, utom i de brantaste partierna, då saxade jag. Utan fäste går det sakta att saxa, men jag ville inte bränna armarna för mycket, så därför avlastade jag så, för att inte stoppa upp gjorde jag det längst till höger, ändå så skulle folk diagonal över mina skidor när jag saxade, fästvallanördar:) Var kanske 1250 på toppen, sedan hade jag superglid, 1162 i Smågan, bättre och bättre för varje station, i mål 764 i herrklassen, tappade uppför, eftersom jag valde att saxa när det var som brantast, det går inte fort att saxa med superglid med långa gamla skidor från 2001, men på platten och utför var det en fröjd! Djävligt slitigt upp mot Hökberg. Supernöjd. Mitt mål var att komma sub 1000, senast jag gjorde det var 2005 och då hade jag min dittills bästa placering 812.

Grattis! Skoj att någon från klubben lyckades bra igår. Noterade vilken fart du åkte iväg med när du passerade mig i smågan. Måste medge att jag är avis på dig och andra som skriver om bra glid.

 

På tidigare VL har glidet aldrig varit ett problem (fästet dock en annan historia). Har som sämst haft likvärdigt och flera år bättre än genomsnittet. I år var jag lite orolig kvällen innan. Har tre stycken ”tävlingsskidor”, alla kallföres men där det äldsta paret har högst spann och således varit mina klisterskidor. Dessa har inte blivit omslipade någonsin och har en del repor m m, men har alltid varit enkla att få bra glid i (speciellt i lite halv-isiga spår) så jag har inte velat röra dem. Misstänkte att i ett väldigt varmt och vått före skulle de gå sämre, men trodde aldrig att de skulle gå så pass dåligt. Glidvallningen var marathon svart + Winco pulver + HVC warm och 1,0 mm rak rill. Hade säkert lite för mycket klister som påverkade men med tanke på att jag inte såg någon i söndags med sämre glid (placeringar kring 1.100-1.400 fram till evertsberg) så tycker jag att det inte kan vara hela sanningen. Strukturen spelar säkerligen en stor roll (större än jag trott). Men de flesta i söndags måste ju ändå, precis som jag, ha kört på klistervallade kallföresskidor, eller vad tror ni?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...