Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Så gick det i VL 15


LFN

Recommended Posts

Gick inte alls. Bröt för första gången ett lopp. Sjuk veckorna inför start och kändes så även under loppet, även om jag känt mig i princip frisk dagarna innan. Samma känsla som ifjol, rekordhög puls i backen trots att jag tog det lugnt (alltså mycket högre under lång tid än jag någonsin maxar på långlopp eller 4 min intervaller t.ex.). "Feberkänslor" och senare yrsel då jag försökte trycka på. Pulsen gick inte ner mycket trots lugnt stakande på myrarna. (tappade 600plac till Mångs) Känslan var ändå OK och gick bra uppför backen.

 

Bra fäste, men märkte sedan att jag nästan hade sämst glid. Inge prestationsmål mtp förutsättningarna men vill såklart gå i mål, vilket jag trodde jag skulle göra fram tills Mångsbodarna - efter det blev jag helt slut. Gav upp efter Tennäng, men gjorde ett sista försök att ta i och se hur det kändes - gick okej till Risberg så jag bröt inte där. Efter 500m ville jag dock vända tillbaka. Slet mig till Evertsberg (1200plac hade blivit 2600) och bröt där vilket var svårt. Hade kunnat ta mig imål såklart men då jag blev sjuk hela våren efter fjolårets liknande lopp då jag slet mig igenom valde jag att bryta. Mycket tråkigt då man lagt ner mycket fokus, tid och pengar (resa, startplats) som bara resulterar i besvikelse och tomhet. 

Tror för övrigt mina skidor är sämst i varmföre. Har alltid bra glid relativt de omkring mig i kallare fören, aldrig gått bra kring noll och uppåt - riktigt dåligt faktiskt. Måste skinteca dom framöver. Känslor nu är tomhet, aldrig mer men också motivation att träna och någon gång prestera bra i VL. 

Glidet var Kuzmin+, 2+1 mm Rill. Svart Marathon + Racewax pulver. 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 195
  • Created
  • Last Reply

Skällde lite halvvänligt...(?) på en som kastade en gelförpackning.

. Tänkte att framöver får samtliga gelförpackningar olikn dna-märkas, o om ngn påträffas på icke sanktionerad plats blir åkaren diskad.

Sätt kameror på tio i förväg icke angivna platser längs banan. Diska alla som slänger något i spåret. Då är frågan hur många som vågar chansa på att det inte sitter en kamera just där de skräpar ner... 

Link to comment
Share on other sites

Genomförde mitt första Vasalopp igår och 2 seedningslopp innan. Tränat relativt hårt och hade målsättning under 6 timmar..

Stavarna höll och pannbenet har träningsverk idag. Stakade in i mål på 6:15:59 och placering 1957. Jag är nöjd, men lite surt att man inte lyckades plocka hem medalj.

 

När det väl släppte på efter starten tryckte jag på och snittade en puls på 175 innan jag var tvungen att slappna av lite och lyssna på musklerna som var sopslut med 3 mil kvar. Lyckades ändå plocka placeringar ändå in i mål.

 

Startade längst bak i led 4 och hade gått in med inställningen att det skulle vara ett rent helvete, men tycker ändå spåren var ok, skidorna ok, kroppen ok!

 

Nu satsar vi på nästa år :)

Link to comment
Share on other sites

Förresten, ni som lyckade bra i starten. Vad hade ni för taktik/var stod ni m.m? Jävligt nyfiken. Tycker plats 3500 i Smågan är brutalt dåligt om man som jag står längst fram i led 4. Kände snarare att jag tog placeringar väl uppe på myrarna så backen måste gått....sådär.

Link to comment
Share on other sites

Dagen började bra, med att jag kom på buss 14 mot Sälen, en av de första bussarna som gick iväg. Efter en timme stannade chaffisen bussen pga överhettning. Nytt försök, kom 20 minuter framåt, sen blev det avstigning för samtliga passagerare... En halvtimmes väntan mitt i mörka skogen innan det kom en buss med tomma platser. Redan då borde man ha anat hur dagen skulle bli...

Så, sist i led 8 istället för först.

 

Satt i buss nummer 15, såg att det rök rätt bra ur bussen när vi passerade er. Så fruktansvärt trist, men skönt att det löste sig till slut. För att glädja dig lite så tror jag inte du missade så jättemånga meter i startledet, startade själv i 4 led och var närmare femmans led än treans led när jag placerade mina skidor i fållan och det var det första jag gjorde efter att ha hoppat ur bussen.

 

Själv pratade jag med en tjeckisk åkare och vi kom överrens att vänstra sidan skulle vara den snabbaste, på den högra sidan var stora vattensamlingar. Bör ha varit ett felbeslut då jag både hade sämre placering (omkring 3100) samt tid i år i Smågan än förra året.

 

Klarar man topp 2000 på totalen klarar man led 3 va?

Link to comment
Share on other sites

Var ju typ det där föret man bara åkt i några enstaka gånger på träning tidigare och då åkt max en mil för att det är så segt. Nu insåg man så fort man kom upp på myrarna att det faktiskt ska åkas på i 9 mil. Inte en meter fick man gratis till Mångsbodarna, och stavarna var ofta nere i diken. Just denna del räddades väl lite av att man fortfarande hade krafter men också att det fanns draghjälp. Var tokjobbigt att ligga själv. Ett "normalt" år är denna del fantastisk och vill du öppna loppet lugnt kan du göra det men ändå hålla hög fart i stakningen, men i år var det ett helvete. Gick långsamt och man bara längtade tills det gick lite utför för första gången så man fick vila lite. När väl Risbergsbackarna började kunde jag inte fullfölja diagonalen riktigt. Dels är jag svag i "lugn" diagonal och så hade jag fegat och lagt klistret lite för kort. När jag närmade mig Evertsberg var jag riktigt sliten och bestämde mig för att ta en längre vila vid stationen men också ta av mig skidorna och göra rent glidytorna med vallaväck för att på så sätt förhoppningsvis glida lite bättre men också få en nytändning mentalt. Kom sen in i min bästa period hittills även om jag tror föret var lite bättre fram mot Oxberg också. Började glida rätt bra jämfört med omgivningen nu och kunde äntligen känna att det kommer gå vägen idag. Efter Oxberg tungt igen men var bara att slita sista biten och sista milen går som vanligt bra med enkel stakning.

 

Smågan plac ca 5000, i mål ca 4500 (7:30) efter att ha startat typ längst bak i led 5. Tappar säkert mycket till Smågan och kanske inte är tillräckligt tuff i backen men samtidigt tror jag det kostar en del i längden att trängas och springa där. Brukar försöka hålla nere pulsen och ha koll på stavarna. Överlag rätt nöjd med prestationen. Hade nog aldrig fullföljt för 1-2 år sedan med dessa förutsättningar, och tänkte under loppet att blir det inte rekordmånga som bryter i år skulle jag bli väldigt förvånad.

 

Material: Kuzmin+, Julgran, Sned Coarse och 2mm rill. Multigrade/Rossa och några duttar Start Wide. Sämre glid än medel första halvan men bättre och bättre ju senare det blev.

Link to comment
Share on other sites

Tungfört med vatten och blask i spåret! Super skidor och topp form! 120:e plats på 4:51. Super nöjd!

 

Åkte på medel från kemiföretagen (gilette rakhyvlarna har inte hittat mig än.)

 

Swix:

Svart maraton + FC10X

Fäste: KX20 + KX35 samt KX75 på toppen. Spike feste! Kunde diagonala upp i sista branterna innan upploppet.

2mm skärande rill i en LJ02 struktur. Ingen gled ifrån.

Hej, jag är också sjukt imponerad av din utvecklingskurva. Det har kanske nämnts i någon annan tråd men du får gärna svara på några frågor. Vilken träningsbakgrund har du sen tidigare, hur gammal är du och hur mycket har du tränat de senaste åren för att nå dessa otroligt imponerande resultaten.

Tack på förhand!

Mvh patrik

Link to comment
Share on other sites

Ja jäklar vilken pers. Tack för alla roliga historier. Helt klart sämst förutsättningar under mina VL(2011-15) 

 

Förra året gjorde jag samma som alla andra och ställde mig längst till vänster i led 3, gick kasst. Nu gjorde jag tvärt om och ställde mig i en basäng med vatten på högerflanken. Hade helt ok start (17XX i Smågan) men stavar knäcktes till höger och vänster i backen, lyckades precis dra undan min stav innan en snubbe faller ihop över den på högersidan...läskigt. (Mer knäck än vanligt?)

 

Var också mkt fler vurpor än vad jag brukar se från led 3 i backarna, men jag klarade att vejja. Kände redan på myrarna att detta kommer bli ett slitigt lopp så jag höll mig lite i mitten och plockade lite placeringar utan att luras med i vänsterflankens hårdkörande och stojjande om att "håll höger för fan"

 

Tycker det var riktigt svårstakat då man inte fick något betalt för bra teknik och tryck med bålen (för små trugor). Pga detta blev det dålig stakteknik eftersom enda sättet att få fart var att köra "långa" staktag med armarna. I Oxberg krampade triceps och axelpartiet var rejält slut. Jag var glad varje gång jag kom till en backe och fick växla över till diagonal och spara armmusklerna lite.

 

I mål på plats 1430 och helt tom inombords. Efteråt lite mer nöjd då jag såg att jag kört 300 platser bättre än förra året trots sämre skidor och stavar.

 

Fäste helt ok. Testade Wide + Rossa dagen innan och hade dåligt fäste så jag kladdade på lite K22 och fick bra fäste. Funkade bra under hela loppet. (Räddningen var nog inte K22 utan att jag lagt för tunt mtp hur lösa spåren var)

 

Glid: inte bra. Hade inte sämst skidor men ganska många som susade förbi i backarna. Hade Kuzmin +, svart marathon + FC10X.Därefter tokrillat med 2+1mm rak. Tror skidan i sig hade avgörande betydelse, jag hade en lila skida men denna dag skulle det nog varit riktigt korta tryckzoner(?)

Link to comment
Share on other sites

Tungfört med vatten och blask i spåret! Super skidor och topp form! 120:e plats på 4:51. Super nöjd!

 

Åkte på medel från kemiföretagen (gilette rakhyvlarna har inte hittat mig än.)

 

Swix:

Svart maraton + FC10X

Fäste: KX20 + KX35 samt KX75 på toppen. Spike feste! Kunde diagonala upp i sista branterna innan upploppet.

2mm skärande rill i en LJ02 struktur. Ingen gled ifrån.

Riktigt grymt lopp! Vilka skidor åkte du på?

Link to comment
Share on other sites

Osannolikt många som stakar sig igenom loppet i år jämfört med för 4-5 år sedan. Bland eliten stakade ju de flesta och även i led 1-2 var det många. Såg inte många som skejtade, men i första backen blir det ju många irriterande stoppklossar som inte orkar hänga med klisternördarna och därmed stänger sitt spår för åkarna bakom. Bakom en stakare måste man stanna upp och saxa, varpå spåren förstörs för de som kommer bakom. Utveckling för skidsporten = avveckling för klassisk åkning?

Link to comment
Share on other sites

Mycket tungt lopp för mig. Fick en bra start längst till höger från startled 3, plats 1600-nånting i smågan. Hade grymt fäste i första backen (Rode Multigrade/Rossa 70/30), och ok glid (likvärdigt med de flesta) när jag kom upp på myrarna (Svart Marathon + FC8 + Rillat järnet med 2 mm rak). Sen i mångsbodarna började kriget... Skidorna dog totalt i glid. Fick kämpa något oerhört för varenda meter. Jag är stark i stakningen och lite sämre uppför, så jag är väldigt beroende av den lilla vilan som det normalt innebär för mig att stå och staka. Efter Risberg fattade jag att det här blir bara att kriga sig till Mora och glömma allt vad medalj heter. Stapplade mig i mål i knapp styrfart på 6.53. Kollade skidorna efteråt, en väldans massa skit i klistret och även skit och lite klisterfläckar i glidzonerna, vilket kanske förklarar varför skidorna dog. Man kanske borde överväga att stanna och göra rent skidorna på framtida lopp.. Eller var det fler som upptäckte att något hände med föret efter mångsbodarna?

Link to comment
Share on other sites

Blev ett mycket roligt och inspirerande lopp, kanske mitt bästa Vasalopp givet förutsättningarna.

Var ganska negativ på lördagen och befarade att det skulle bli ett spårlöst inferno.
Gick från led 6 och spåren var betydligt bättre än befarat.
Skidorna var kanon både fäste(Start Univ. Wide och Rode Rossa) och glid(Kuzmin, linjär 2mm rill och rotoborste) var topp.

Starten var kaosartad och det vara i princip stopp till någon km före Smågan där jag låg drygt 6000.Eftersom jag inte hade några specifika mål så tog jag det lugnt och hetsade inte upp mig utan tänkte att det får bli omstart från Smågan. Tog mycket folk redan innan Smågan sedan kör jag i vänsterspåret i 5-6mil och plockar placeringar hela loppet. Insåg tidigt att klockan inte skulle vara till nån nytta för att bedöma hur man låg till. Peppades av de placeringssiffror jag lyckades snappa upp under vägen. Slutade drygt 4400 och har kört om ca 2000 personer under loppet, tog placeringar till varje kontroll. Lyckades hitta krafter oväntat bra och väldigt nöjd med min prestation utifrån förutsättningarna. De tidigare lopp där jag haft bättre placeringar har ju varit från bättre startposition och med betydligt mer träning i kroppen. 

Det som dock är en liten sur grej är hur starten funkar i Vasaloppet. Jag trodde att ja gjort en katastrofstart som var 6000 i Smågan från led 6. När jag kollade hur många som stog i varje led visade sig följande intressanta siffror:

Åkare tom led4: 4125
Åkare tom led5: 5792
Åkare tom led6: 7304

Det innebär att om alla åkare är korrekt seedade och upprätthåller sin prestation så skulle ingen av de åkare som står i led 6 klara av att hålla sitt led och bara knappt 300 av de som står i led 5. Det innebär också att placering 6000 i smågan från främre delen av led 6 var en ok start.

Jag tycker att de här siffrorna ställer en del frågor om start och seedningsförfarandet i Vasaloppet. Vore det inte bättre och rättvisare med vågstart där varje led släpps med något mellanrum, det gör också seedningen och startled mindre viktig. Desto fler som seedar sig i nuvarande startform gör startledet viktigare och viktigare eftersom varje led sväller en hel del.

Vad säger ni där ute? Jag tror att Vasaloppet på sikt måste överge den traditionella masstarten i takt med deltagarna överlag blir bättre och bättre, för den sportsliga rättvisans skull bör utvecklingen leda till att masstarten skrotas?

Om inte kan man ju alltid marknadsföra sig som det enda loppet med en egen sjö mitt på startområdet.

 


 

Link to comment
Share on other sites

Förresten, ni som lyckade bra i starten. Vad hade ni för taktik/var stod ni m.m? Jävligt nyfiken. Tycker plats 3500 i Smågan är brutalt dåligt om man som jag står längst fram i led 4. Kände snarare att jag tog placeringar väl uppe på myrarna så backen måste gått....sådär.

Jag startade också i led 4, men 5-6 skidor från slutet och precis till vänster om vattenpölen som fanns i startfållan, således mitt i fållan i sidledd sett. Höll ungefär mitten hela vägen upp i backen och nådde smågan på plats 3403. Det flöt på skapligt jämfört med de tre tidigare lopp jag gjort (led 6, 5, 3). Jag funderade på att ställa mig 2 skidor bakom första skidpar i 4:an..alltså i pölen..men tyckte det skulle vara förjävligt att bli dyngsur om fötterna redan från start.

Loppet annars för min del blev en riktigt tung historia då min uppladdning sista 4v innan vasan inte alls blev som tänkt..gled in på 7h 20min, glad ändå över att slutföra loppet.

Link to comment
Share on other sites

imponerande förbättring! vad åkte du på för skidor?

Speedmax med fint klisterspann. Ultra hårt rillade med swix skärande rill 2mm. Black vasa och lite diverse pulver och fluider. Rossa och multigrade lite kortare än utmärkta klisterzonen men hade kanske 4-5 tjuvsläpp på hela loppet. Tog mest placeringar uppför pga att många körde blankt och sista 9km. Tror rillern gjorde susen

Link to comment
Share on other sites

Just hemkommen efter årets Vasaloppsäventyr. Sammanfattning: 
*Öppet spår söndag i pissföre (o-gradigt, nysnö och motvind heöla vägen). Tid: 7.54
* Magsjuk direkt efter målgång och låg heldäckad två dar utan att kunna äta något väsentligt (endast lite Proviva slank ner)
* Stafettvasan i Enklaresports  lag. Körde slutsträckan från Hökberg på 1.20 och som lag körde vi på 6.06
* Vasaloppet under mycket dåliga förhållanden för oss bak i kön (det var strora drivor av vatten vi fick runda eller köra igenom) och det sög duktigt i det varma vädret Tid: 8.43

Känner mig redan helt återställd och med distans på det hela är jag mycket nöjd, Som vanligt mycket bra glid (i förhållande med de jag kan jämföra med)  med mina stålsicklade skidor. Tusen tack Enklaresport för att fixa slutstruktureringen och tusen tack Niklas för ditt hjälp och stöd. Smiley grin Smiley heart

 

Anm: Jag gjorde i år slag i saken och stannade och rengjode glidytorna vid två tillfällen under loppet och det fungerade PERFEKT. Upp emot en mil efter hade jag påfallande bättre glid än de omkring mig 

men så långt bak som där jag nu är betyder det inte att man vinner mycket placeringar men definitivt krafter.

Link to comment
Share on other sites

Osannolikt många som stakar sig igenom loppet i år jämfört med för 4-5 år sedan. Bland eliten stakade ju de flesta och även i led 1-2 var det många. Såg inte många som skejtade, men i första backen blir det ju många irriterande stoppklossar som inte orkar hänga med klisternördarna och därmed stänger sitt spår för åkarna bakom. Bakom en stakare måste man stanna upp och saxa, varpå spåren förstörs för de som kommer bakom. Utveckling för skidsporten = avveckling för klassisk åkning?

 

i TV-sändningen ondgjorde Anders Blomqvist sig över åkare som åker utan fäste men inte riktigt klarar av det med skaterisk som följd. Minns inte om han även sa något om söndersaxade spår. Det känns som att det blivit lite av en trend och ett sätt att visa sig stark. Förhoppningsvis upptäcker dom som inte klarar av det att dom inte har något att vinna på att staka hela vägen. 

 

/Mats

Link to comment
Share on other sites

Det är inte bara folk utan fäste som tar skateskär. Jag hade en åkare i gul dräkt med startnr ur led 2, två placeringar före mig i mål. Denne åkare hade fäste under skidorna, men valde ändå att glida ut stegen då han saxade i vissa backar. Jag skällde gött på honom i Lundbäcksbackarna.

Link to comment
Share on other sites

Man såg ju arrangören stå i några uppförsbackar och filma oss åkare, jag såg några som skejtade just där så diskningar borde det ju bli. När kan man räkna med att den slutgiltiga och officiella resultatlistan finns? Antar att det tar ett tag att gå igenom all film

Link to comment
Share on other sites

Dom som står och filmar kanske kan göra någon anteckning så dom vet var i filmen dom ska titta eller skriver bara upp startnummer och har filmen som bevis. Bästa effekt tror jag är om vi som ser skejtarna vågar säger till och visa att det är oacceptabelt.

 

Jag sa också till en skejtare fast på ÖSS. Han mumlade något till försvar men jag fick en känsla av att han snabbt insåg att det inte fanns något försvar och slutade skejta. På en av kontrollerna uppmanade speakern oss åkare att vänligt men bestämt säga ifrån när någon skejtar. Det är nog ganska riksfritt att göra det för skulle det uppstå en diskussion lär nog skejtaren inte få särskilt många på sin sida.

 

På ÖS kan man kanske tycka att det inte spelar så stor roll om någon skejtar lite i någon backe men om ingen säger till börjar nog snart den ene efter den andre att skejta och det är ju inte tanken med VL.

 

/Mats 

Link to comment
Share on other sites

Ett par saxare såg jag, 681x och 1350y (jag vet exakt vad sista siffran är. Jag blir riktigt ilsken när jag ser sådant och var nära att åka upp och skälla men kom ihåg mitt löfte till mig själv att le mot världen innanför startfållan (på köfuskare får man skälla allt man kan).

 

Jag tyckte jag gjorde en dålig start, drygt 6000 i Smågan från led 6. Massor av led 7-9 runt mig men försökte inbilla mig att det var mest seedade... knappast...

Jag tog drygt 1000 placeringar till mål med halvbra glid i början men mer konkurrenskraftigt glid på slutet (men dåligt förstås med klister från topp till tå). Rodetipset kom sent så jag hann valla KX75 ytterst och hade spikfäste överallt. Jag kunde gå förbi massor eller diagonala, uppför inga problem men synd att jag inte kunnat löpträna i vinter så till slut fick jag enbart gå förbi folk som saxade i backarna. Märkligt många som diagonalar där det är flackt och stakar där det är slakmota utan att riktigt orka hålla i. Stakning med frånskjut gav god utdelining där och var ytterligare en anledning att jag kunde plocka placeringar och vila samtidigt.

 

Jag åkte förbi Richard Olsson på startgärdet men ser honom långt upp i backen sedan... så började det men blev bättre men inget avancemang i startleden trots god upphämtning. Får bli seedningslopp på snö :) så går det kanske bättre.

 

Jag är mycket nöjd att ha genomfört loppet, helt klart det jobbigaste på de 9 år jag kört. Spåren höll ändå bättre än vad jag trodde, stavfästet sämre än jag trodde och mycket blötare än jag trodde och jag hade aldrig i min fantasi trott att Vasaloppet skulle ha så många genomslag. Funktionärerna och en positiv inställning hos de runt mig gjorde att det ändå blev ett Vasalopp!

Link to comment
Share on other sites

Förresten, ni som lyckade bra i starten. Vad hade ni för taktik/var stod ni m.m? Jävligt nyfiken. Tycker plats 3500 i Smågan är brutalt dåligt om man som jag står längst fram i led 4. Kände snarare att jag tog placeringar väl uppe på myrarna så backen måste gått....sådär.

 

Jag startade också i led 4, men 5-6 skidor från slutet och precis till vänster om vattenpölen som fanns i startfållan, således mitt i fållan i sidledd sett. Höll ungefär mitten hela vägen upp i backen och nådde smågan på plats 3403. Det flöt på skapligt jämfört med de tre tidigare lopp jag gjort (led 6, 5, 3). Jag funderade på att ställa mig 2 skidor bakom första skidpar i 4:an..alltså i pölen..men tyckte det skulle vara förjävligt att bli dyngsur om fötterna redan från start.

Loppet annars för min del blev en riktigt tung historia då min uppladdning sista 4v innan vasan inte alls blev som tänkt..gled in på 7h 20min, glad ändå över att slutföra loppet.

 

Jag stod i mitten lite till vänster ganska långt bak i led 4 och var 3900+ i Smågan. Funderar på om strulet i starten gjorde så att mitten "stannade upp" och de andra gled förbi på sidorna? Sedan var det visst 4000+ åkare tom led 4. Kämpade på och var drygt 2800 i mål.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Jag tyckte jag gjorde en dålig start, drygt 6000 i Smågan från led 6. Massor av led 7-9 runt mig men försökte inbilla mig att det var mest seedade... knappast...

 

Då var vi i Smågan samtidigt, jag hade samma funderingar som du om hur dålig start jag fått.

 

Så här många stog det i varje led enligt Vasaloppets resultatsida, väldigt många uppseedade alltså.

Åkare tom led4: 4125

Åkare tom led5: 5792

Åkare tom led6: 7304

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...