Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Storlirennet


Volevodin

Recommended Posts

  • 2 weeks later...

Ja, så var det avklarat Storlirennet 2015. Det blev inte som jag tänkt mig. Jag hade hoppats på en trevlig tur över fjällen i vårsol och kunna njuta av vackra vyer så långt ögat kunde nå. Men av detta blev det ingenting, snarare tvärtom.

 

Dagen före loppet var det sol och minusgrader, men på natten slog det om och började snöa och blåsa och tempen gick ner mot nollan. Med en mot och sidvind på upp mot 15 m/sek blev det mycket tuffa förhållande vilket de många långa sega motlutan hjälpte till. Det gick inte snabbt i början och värre skulle det bli. Pga snöandet blev banan spårig och svåråkt och i partier där skulle kunna rätat upp sig och vila fick man sega på i motvind o snöglopp och tekniken försvann helt och man hamnade mittemellan utan riktiga skär. Men värst var att man inte såg banan pga konturerna försvann och i nedförsbackarna åkte man ibland i blindo där ojämnheter var svåra att parera, därtill kom snö i ögon o på skärmen. I en nedförsbacke kunde jag inte parera en osynlig ojämnhet och åkte omkull och slog ansikte o en armen i snön. Turligt nog klarade sig skidor, stavar och kroppsdelar från allvarligare skador (spottade blod ett tag). Jag hade redan innan fallet mattats och nu försvann orken helt och jag parkerade i uppförsbackarna och gick uppför. Iskall saft och sportdryck bidrog ytterligare till försämringen och hade jag inte fått cola vid sista vet jag inte om jag tagit mig i mål.

Det var ett av de värsta loppen jag åkt i mitt skidliv, årets vasalopp var ingenting i jämförelse. Det som gjorde loppet så tufft var motvinden, föret och de långa branta uppförsluten samt att man inte såg underlaget. Efter 12 km gav jag upp tävlandet och inriktade mig bara att ta mig i mål. Mitt mål var att åka på 3 tim, men det tog ytterligare en timme i detta hemska lopp.

Men jag ångrar absolut inte att jag åkte loppet, det är ett minne för livet trots alla strapatser och visar att man måste ha respekt för fjällen. Blir det några mer besök i fjällvärlden blir det i form av turåkning och då kan man välja ett väder där fjällen visar sig från sin vackra sida.

Jag vill dock inte rekommendera detta lopp, då det arrangörsmässigt hade en hel del brister tex kunde man inte lämna överdrag startplatsen och få transporterade till målet. Jag är missnöjd med matkontrollerna, vi erbjöds bara kall dryck, isande kall i Fjerken, en blå sportdryck som framkallade illamående, samt saft och vatten utom första vid gränsen där det fanns blåbärssoppa och sista med cola. Det borde väl gå att ordna varma drycker med gasol vilket skulle minskat olusten efter dryckesintaget. Sen tycker jag att vi kunde fått ett diplom efter loppet, det var verkligen en prestation att genomföra det.

Link to comment
Share on other sites

Helt klart, för på lördagen var det sol och minusgrader, härligt väder för skidåkning, samma i Birken ?

 

Vill bara tillägga att efter ett sådant här lopp med 800 startande och med en hel del brister i arrangemanget blir jag än mer och mer imponerad av Vasaloppets organisation - otroligt välorganiserat med så stora startfält och omfattande logistik. :)

Link to comment
Share on other sites

Jag har kört Storlirennet några gånger och jag har mest positivt att säga om detta lopp. Kul med skejt och en kuperad bana med "riktig skidåkning", inte bara flackåkning och sen slipper man i stort sett avarten med trängsel i starten, på fjället kan man ju dra en ganska bred skejtbädd. Jag tycker särskilt preppningen har varit bra, ofta bredd motsvarande två pistmaskiner. Åkte inte i år men det låter som det kanske var ett felbeslut av arrangören att inte köra reservbanan med start och mål i Grova, Meråker. Startfältet består ju inte bara av duktiga skidåkare utan även av familjer på tur. Låter som de kan bli bättre på en del, särskilt det där med varm dryck när många åkare är ute timtals på fjället och transport av överdragskläder, men det här är ju ett lopp med en rimlig anmälningsavgift.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Skejtchefen; Nej, jag skall inte åka i år, blir nog veteran-SM i Borås i stället, om de kan ordna till åkbara banor.

 

ps. Jag vill hellre ha en förfrågan här på forumet än via mail, ibland vet man inte om det är spam, när man inte känner igen avsändaren.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Årets Storlirenn följde samma mönster vädermässigt som 2015 med toppenväder på lördagen (Birken) för att slå om till dåligt väder på söndagen. Skillnaden mot 2015 var att arrangörerna valde att flytta tävlingen till Grova, Meråker och använda "reservtrasen" på 24 km. Hörde att Petter Northug var anmäld, men han hoppade av 45 min före start, han var väl sliten efter Birkenbeinerrennet dagen före (39:e plats) och valde att avstå.

Min kompis hade tänkt åka, men valde att stanna hemma, då han såg vilket väder som väntades under loppet, ett klokt beslut.

Ofta är åktiderna längre i Norge än motsvarande sträckor i Sverige - undrar vad det kan bero på ?

Link to comment
Share on other sites

Ofta är åktiderna längre i Norge än motsvarande sträckor i Sverige - undrar vad det kan bero på ?

Norge är till skillnad från stora delar av Sverige rätt kuperat. I tex Birkebeinern ligger målet högre beläget än starten också att jämföra med "utförsbacken" mellan Sälen och Mora.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...