Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Fråga till Lars-Erik


GundeG

Recommended Posts

Hej,

Jag är nyfiken på hur du gjorde med kostladdningen när du åkte både sön och mån Öppna spår förra året.

 

Tror du att de 20min som skiljde mellan loppen beror på att du inte hann få i dig tillräckligt med energi mellan loppen eller berodde det på att du var trött eller en kombination av bägge eller annat?

 

Måste säga att jag är grymt imponerad av att du vid din ålder kan åka så snabbt 2 dar på raken och med en så liten tidsskillnad mellan loppen....otroligt starkt.

 

Själv är planen i år att åka mån ÖS i lugnt tempo och sedan köra VL. Vi får se hur kroppen klarar detta....

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 71
  • Created
  • Last Reply

Det var ju hedrande att få en tråd med egen fråga, och av självaste Gunde !!!!

 

Jag laddade upp inför detta tillfälle på ungefär samma sätt som jag gjort inför Vasaloppet under många år på slutet. Tidigare prövade jag några gånger med extrem kostuppladdning men det blev så tungt att jag nästan blev sjuk så jag kör nu med en mildvariant av detta som fungerar bra för mig. I stort sett går den till på följande sätt:

* Helgen innan brukar jag lördag köra ett "testlopp" då jag kör t.ex. fem mil i den fart jag tror mig kunna hålla på Vasaloppet (tom. lite fortare i början för att försöka utröna i vilken form jag är).

Jag åker även något likartat söndag men kanske lite kortare t.ex. tre mil. Här kan det givetvis bero lite på väder och temperatur hur jag disponerar dessa två slutliga riktiga träningsdagar. Om det t.ex. är för kallt på lördag men söndag är OK så kör jag givetvis mitt längsta pass då (I stort sett kör jag sträckan ett Vasalopp på två dagar och stora delar nära Vasaloppstempo för mig)

 

* Från och med måndag äter jag klart mindre kolhydrater (låt säga c:a 600-800 kcal). Jag åker ibland 8-10 km. i lustempo måndag och tisdag men inte längre.

* Från och med tordag morgon börjar jag äta mer kolhydrater, torsdag dock inte så mycket mer så att man får en kontinuerlig övergång så man inte får problem med magen etc. Sedan gör jag nog som de flesta Vasalöpare, dvs äter mest kolhydrater fram till loppet (pasta, ris, bröd, etc. och ta mycket lite av kött etc.).

* Jag brukar ta en lätt skidtur på lördag eftersom detta känns bra efter all denna uppladdning och även ibland för att lätt testa skidor.

 

Vid fjolårets första dag på öppna spåret så hade jag flera energikakor med mig under loppet som jag åt med jämna mellanrum mest med tanke på att jag tänkte åka även nästa dag, om jag inte helt knäckte mig. Jag brukar eljest inte äta något annat än det som bjuds på kontrollerna (jag dricker mest blåbärssoppa hela vägen och tar kaffe i slutet)

Jag hade sedan ordnat så jag kunde äta spagetti redan vid halvtre tiden och sedan åt jag igen på kvällen. Även på andra dagens öppna spår gnagde jag i mig ett par energikakor men jag vet inte om detta var nödvändigt. Det var förskräckligt trögt i starten dag två men jag tog det mycket lungt och redan efter någon mil kändes det som vanligt. Jag höll nog igen lite för att inte helt ta slut men i stort sett kunde jag nog åka relativt normalt efter den första milen.

 

Anm. Här fick jag ju även fördelen att jag inte behövde glidvalla skidorna eftersom jag åkte båda dagarna på samma sicklade skidor. Jag bättrade bara på fästvallan (Skigo 1-20).

 

Inför Vasaloppet gjorde jag igen en mild och förkortad variant av kolhydratuppladdning enligt modell ovan. På tisdag åt jag helt normalt, onsdag-torsdag mindre kolhydrater som ovan och fredag-lördag vanlig Vasaloppsuppladdning.

 

Min slutfundering: Gunde, så vältränad som du är kommer du ABSOLUT INTE att känna av öppet spår helgen innan även om du kommer på att du vill blåsa på lite mer än du tänkt dig. Det är jag helt övertygad om. Jag tror att du gör detta i alla fall, det blir faktiskt inte lättare att hålla igen för mycket, man är ju då även ute längre tid.

Jag startar ju tidigt så du får väl heja när du blåser förbi mig uppe på myrarna !!!! (Jag har ju Veteran nummerlapp och brukar vara av de första veteranerna på öppet spår så du har säkert inget problem att identifiera mig)

 

** Jag har förstått att det finns många experter t.ex. från sjukvården på vårt forum och det vore intressant att höra deras (t.ex. deas) åsikt om min uppladdning och tipsa mig hur jag borde justera den så att den blir bättre.

Link to comment
Share on other sites

Åh, spännande!

Även jag är GRYMT imponerad av Lars-Erik som mosar mig med hästlängder i Vasaloppet trots två öppna spår helgen innan... Men det är klart, du fokuserar nog på träningen medans jag "satsar hårt på vallningen". Kan jag inte vinna så ska jag faan ha bäst skidor :D *Detta ska läsas med ironi*

Det här med kostuppladdning är ju ett intressant ämne. Rune Larsson (extremmaraton löparen) förkastar det hela totalt över längre distanser medans de flesta andra experter tycker det är oerhört viktigt. Själv skippar jag tömningsfasen(delen där man äter lite kolhydrater) helt efter att ha gjort lite amatörtester och kommit fram till att det för mig endast har en marginell effekt som dessutom är negativ. Jag blir hängig och infekionskänslig. Jag tror det är helt rätt att försöka äta så mycket man klarar av under loppet så att man inte tömmer depåerna helt. Det är nog nyckeln till att det ska funka bra att köra 9 mil två dagar i sträck. Sedan tror jag inte det skadar att man försöker ta in lite extra protein efter dag1 som kroppen kan tillgdogöra sig under natten och delvis reparera muskler som tagit stryk. Det brukar funka för mig under längre fjällvandringar även om det är en jämförelse som haltar något.

Det viktigaste av allt är dock erfarenhet av vad som funkar för en själv. Att köra lite testuppladdningar innan är att rekommendera!

Link to comment
Share on other sites

Det var ju hedrande att få en tråd med egen fråga, och av självaste Gunde !!!!

hahaha, det är jag som ska vara hedrad. Jag är ju bara en blek amatör i jämförelse med dina VL prestationer över åren. Har inte du varit bland de 500 bästa flera gånger?

 

Tack för informationen Lars-Erik. Mycket intressant.

 

Vad gäller måndagens ÖS så vore det jättekul att råkas i spåret. Är nog rädd för att det är du som blåser om mig där =) Vi tänker dock starta lite senare, runt 8-tiden. Vi kanske syns i Mora?....

 

Jag ska åka med en kompis som åker för 1:a gången. Han 23 år och har bättre kondis än mig. Tanken är att jag med mina 44 år och 5st ÖS och VL i bagaget ska hjälpa honom spöa alla hans polare... =) vi får se hur hur det går att vara coach....

Link to comment
Share on other sites

Jag är än mer hedrad som får en fråga av trådens huvudperson! Det jag läst om kolhydratuppladdning har lett mig till slutsatsen att man måste hitta den uppladdning som passar en bäst. Den metod du kör med är väl den lite äldre varianten. Allt var inte bättre förr men allt nytt är inte hller bra. Tanken då är att man ser till att tömma kroppen på kolhydrater och sedan ligga på minus. När kroppen sedan får tag på kolhydrater igen laddar man upp mer än man normalt har. Fär egen del så ser jag till att bra äta mycket dagarna innan. Ffa är ju träningsbakgrunden viktig. Dessutom så är jag helt övertygad om att en stor del av vår energi vid vasaloppet kommer från fettförbränning. Ju bättre tränad desto mer fett inlagrat i musklerna och desto närmare maxpuls kan man köra och samtidigt förbränna fett.

 

Mitt sora problem brukar vara vätska då jag svettas kopiöst när jag åker. Dricker ca 4 liter på ett vasalopp.

 

Jag blir alltid kallsvettig och imponerad när jag läser om dina träningsmängder/distanser Lars-Erik!! Du ahr inte funderat på det finska loppet som går tvärs över FInland i slutet va mars? Tror det är ca 50 mil, 6 dagars åkning med 1 vilodag mitt i!! Tiden är mindra intressant, utan alla som genomför är vinare!!

Link to comment
Share on other sites

Vad tror ni eller har för erfarenheter av att avsluta kolhydrat uppladdningen på lördagen (om lopp på söndag) med en rejält flottig pizza?

Märkte i sommras under längre cykel pass att om jag käkat pizza kvällen innan så hade jag bättre ork. Då hade jag ju iof inte kolhydrat laddat.

Link to comment
Share on other sites

Personligen tror jag inte på Pizza som uppladdningsmat. För mycket fett. Därimot kanske man skulle kunna avsluta sista kvällens laddning med en pizza. Har läst eller hört att det sista man äter före en hård anstränging är det kroppen "styr in" sig på att ta energi ifrån. Vet ej om det stämmer. Någon som vet mer om detta?

 

Jag testade lite förra året på en tävling genom att äta mindre gröt och mycket keso och avacado på mackorna. Under tävlingen fick jag inga energisvackor. Sedan om det beror på pålägget eller ej.....

Link to comment
Share on other sites

Personligen tror jag inte på Pizza som uppladdningsmat. För mycket fett. Därimot kanske man skulle kunna avsluta sista kvällens laddning med en pizza. Har läst eller hört att det sista man äter före en hård anstränging är det kroppen "styr in" sig på att ta energi ifrån. Vet ej om det stämmer. Någon som vet mer om detta?

 

Jag testade lite förra året på en tävling genom att äta mindre gröt och mycket keso och avacado på mackorna. Under tävlingen fick jag inga energisvackor. Sedan om det beror på pålägget eller ej.....

Jag tror att det, om det är möjligt alls, krävs en längre tids anpassning till en ny kost. Kroppens metabolism är en ständigt pågående process med såväl nedbrytning av energi och uppladdning. Dvs om du går väldigt långsamt samtidigt som du trycker i dig onyttig mat så komemr du att lägga på dig fett.

Link to comment
Share on other sites

Har provat många varianter av kolhydratsladdningar inför långa tävlingar; från relativt korta lopp, typ Lidingöloppet, till Vätternrundor och 50 km-lopp. För mig finns inget alternativ till pizzan sista kvällen. Givet att jag ätit bra dagarna innan och "kryddat" med Vitargo har jag aldrig fått soppatorsk om jag ätit pizza sista kvällen. (Jag brukar i allmänhet be om lite mindre ost.) På morgonen brukar jag se till mig att få i mig lite fleromättat fett från fisk, t ex lax, och en avocado. (Fett ger mer energi per g än kolhydrater, 9 kcal per g mot 4 g per g kolhydrat).
Link to comment
Share on other sites

Har provat många varianter av kolhydratsladdningar inför långa tävlingar; från relativt korta lopp, typ Lidingöloppet, till Vätternrundor och 50 km-lopp. För mig finns inget alternativ till pizzan sista kvällen. Givet att jag ätit bra dagarna innan och "kryddat" med Vitargo har jag aldrig fått soppatorsk om jag ätit pizza sista kvällen. (Jag brukar i allmänhet be om lite mindre ost.) På morgonen brukar jag se till mig att få i mig lite fleromättat fett från fisk, t ex lax, och en avocado. (Fett ger mer energi per g än kolhydrater, 9 kcal per g mot 4 g per g kolhydrat).

Frågan är ju varför du i så fall ber om MINDRE ost? Borde du inte be om mer ost?

Link to comment
Share on other sites

Ja fett innehåller mer än dubbelt så mycket energi per gram. Men det tar mycket längre tid att förbränna fettet så den är klart sämre som energikälla när man tävlar. Sen så är det egentligen helt onödigt att fylla på med fett för risken att du kör slut på din fettreserver finns inte.
Link to comment
Share on other sites

Intressant! Varför skulle fett vara en sämre energikälla när man tävlar på längre distanser? Är inte kroppens förmåga att lagra kolhydrater som är den begränsade faktorn på långlopp? Och vem har pratat om att "fylla på med fett"? Att äta produkter som innehåller nyttigt fett är väl inte fel? Jag ser till at få i mig en blandad kost bestående av komplexa kolhydrater, fett och proteiner inför en tävling. Kan inte säga att jag fyller på med fett. Det vore en vantolkning.
Link to comment
Share on other sites

Intressant! Varför skulle fett vara en sämre energikälla när man tävlar på längre distanser? Är inte kroppens förmåga att lagra kolhydrater som är den begränsade faktorn på långlopp? Och vem har pratat om att "fylla på med fett"? Att äta produkter som innehåller nyttigt fett är väl inte fel? Jag ser till at få i mig en blandad kost bestående av komplexa kolhydrater, fett och proteiner inför en tävling. Kan inte säga att jag fyller på med fett. Det vore en vantolkning.

Jag orkar inte leta reda på någon bok där det står och du får väll äta vad du vill för mig. MEN jag kan säga att när det tar slut på kolhydrater och kroppen går över på enbart fettförbränning, då går det inte fort fram i spåren.

Link to comment
Share on other sites

Det var ju hedrande att få en tråd med egen fråga' date=' och av självaste Gunde !!!![/quote']

hahaha, det är jag som ska vara hedrad. Jag är ju bara en blek amatör i jämförelse med dina VL prestationer över åren. Har inte du varit bland de 500 bästa flera gånger?

 

Tack för informationen Lars-Erik. Mycket intressant.

 

Vad gäller måndagens ÖS så vore det jättekul att råkas i spåret. Är nog rädd för att det är du som blåser om mig där =) Vi tänker dock starta lite senare, runt 8-tiden. Vi kanske syns i Mora?....

 

Jag ska åka med en kompis som åker för 1:a gången. Han 23 år och har bättre kondis än mig. Tanken är att jag med mina 44 år och 5st ÖS och VL i bagaget ska hjälpa honom spöa alla hans polare... =) vi får se hur hur det går att vara coach....

Jo, jag har varit bland de fem hundra bästa några gånger och som bäst runt 400. Men det var c:a 20 år sedan och nu får jag ligga i för att komma bland de 3000 första.

Jag har nu varit bland de tusen första c:a 15 gånger men jag menar att det var lättare att få bra placeringar förr i tiden eftersom det var färre startande, fler är bättre tränade numera pga. rullskidor etc.

 

Min bästa tid 4.56 räcker nog knappast att bli bland de tusen bästa numera när det är normalt eller lätt före (tiderna i fjolårets lopp var ju ovanligt dåliga så det är inget att jämföra med).

 

Vi kan definitivt träffas på måndagens öppna spår, mycket kan ju inträffa och om det blir tyngre än ifjol så får jag givetvis större problem andra dagen. Så utrusta dig med ett gummiband vi kan fästa mellan oss om en mycket trött veteran behöver viss draghjälp in mot Mora. Möjligen kan ju även uppmuntrande tillrop hjälpa, och eftersom de ju är av självaste Gunde så blir de säkert speciellt sporrande.

 

Om du vill kan vi definitivt träffas i Mora efteråt på en öl och (för att anknyta till temat på senare inlägg i tråden) en Pizza.

Link to comment
Share on other sites

Hej på er alla "kolhydrat stinande" skid åkare! Kroppen kan BARA lagra kolhydrater för 2-2,5 timmars arbete. Det spelar alltså inge roll hur mkt past, ris o potatis ni käkar, ni kommar att skita ut allt som kroppen inte kan lagra! Det viktiga är att fylla på hela tiden under loppet/passet! Och då är VITARGO helt outsatnding!! Ät isället som vanligt och dra ner på träning innan långa lopp!!
Link to comment
Share on other sites

Det viktiga är att fylla på hela tiden under loppet/passet! Och då är VITARGO helt outsatnding!! Ät isället som vanligt och dra ner på träning innan långa lopp!!

Å andra sidan så kan kroppen bara tillgodogöra sig ca 60g kolhydrater/timme och det är inte så mycket jämfört med de uppemot 800g som kroppen kan lagra i muskler och lever hos en del vältränade personer.

Mer normala nivåer ligger väl på 500g men det är också mer än vad kroppen kan tillgodogöra sig av det som tillförs under ett Vasalopp som går snabbare än 8 timmar... :)

Link to comment
Share on other sites

Hur lång tid tar det för fettet i t.ex. nötter att bli energi? Används fettet som energi endast när kolhydraterna är slut?

 

Så för det optimala vasaloppet ska kroppen vara fulltankad med kolhydrater (500-800g) och sedan ska man trycka i sig 60g varje timma?

Link to comment
Share on other sites

Hur lång tid tar det för fettet i t.ex. nötter att bli energi? Används fettet som energi endast när kolhydraterna är slut?

 

Så för det optimala vasaloppet ska kroppen vara fulltankad med kolhydrater (500-800g) och sedan ska man trycka i sig 60g varje timma?

Nar glykogenet ar slut tar musklera bransle fran fettet, som ar en nastintill outsinlig energikalla. Du behover inte fundera pa att ata extra fett innan eller under loppet. Tyvarr ar inte fettet lika "hogoktaningt" varfor mindre effekt kan tas ut. Du aker automatiskt langsammare. Aven protein kan brytas ned och anvandas direkt som bransle. Vad jag forstar (om jag kommer ihag ratt fran nagon intressant artikel) brukar triatleter ladda med protein hellre an extra kolhydrater.

Link to comment
Share on other sites

Hur lång tid tar det för fettet i t.ex. nötter att bli energi? Används fettet som energi endast när kolhydraterna är slut?

Fett används hela tiden som energi men andelen beror på intensiteten. Fett kan dock aldrig vara ensam energikälla eftersom hjärnan behöver energi från kolhydrater (eller indirekt från protein).

Link to comment
Share on other sites

Hej på er alla "kolhydrat stinande" skid åkare! Kroppen kan BARA lagra kolhydrater för 2-2,5 timmars arbete. Det spelar alltså inge roll hur mkt past, ris o potatis ni käkar, ni kommar att skita ut allt som kroppen inte kan lagra! Det viktiga är att fylla på hela tiden under loppet/passet! Och då är VITARGO helt outsatnding!! Ät isället som vanligt och dra ner på träning innan långa lopp!!

Jag har aldrig prövat VITARGO, men det verkar ju enligt detta att vara en dundermedicin som även jag borde pröva. Jag kanske gör det men i så fall först på träning. Det enda jag påstår är att det går att åka Vasalopp och öppna spår (i mitt fall 33 resp. 6 st.) på ett rätt så bra sätt och med krafterna i behåll utan att nästan inte veta vad VITARGO är.

Vad är det för medicinskt speciellt med dundermedicinen VITARGO ?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...