Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Alliansloppet


Blek-Inge

Recommended Posts

Jag tycker i så fall att Vasaloppet huvudsakligen ska försöka ta ansvar att skidsporten växer.  Att man kan seeda sig på rullskidor gör ju då snarare att blåbären inte tar sig till andra snölopp utan klarar att seeda sig ur tian endast genom att åka ett rullskidlopp.

Det ger färre deltagare på vinterns långlopp och att dessa motionärer får mindre tävlings- (och kanske tränings)tid på snö.

 

Dessutom tycker jag det är rätt trist om tävlingar växer endast för att folk är där för att kunna seeda sig till Vasaloppet. Vore bättre att försöka bli en tävlingsform som är intressant i sig själv.

 

Däremot borde rullskidloppen seeda åkare mer utifrån rullskidresultat än skidresultat. Nu brukar jag få stå i elitleden på rulloppen endast eftersom jag har en fis-licens. Men sen att jag får spö på alla rullskidlopp av ett gäng "rullskidspecialister" i ledet bakom verkar inte spela någon roll.  Olika idrotter borde ge olika seedning.

+1

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 67
  • Created
  • Last Reply

Finns ju bromsklossar som hamnar i led 5 på 30+ år gamla meriter. Då känns inte ett år gamla resultat så mycket att orda om...

 

Det var värst vad det tog eld lite här och var. Du menar såna som jag, dvs veteraner som startar i led 5. Nu är det så att det är inte vi veteraner som bestämt att vi skall starta i led 5 utan det är vasaloppsledningen som vill premiera för "lång och trogen tjänst" Som jag sagt tidigare så skulle jag inget ha emot att flytta veteranerna till måndag ÖS och då med veterantävling med full klassindelning. Sen har jag sagt att så fort jag upplever mig som bromskloss, så kommer jag att flytta över till ÖS vid ev fler lopp. Men i år upplevde jag faktiskt inte att jag hindrade någon, däremot såg jag några stycken som

fick en karavan efter sig, men det var inte många. Men även om det är någon enstaka som åker sakta brukar det lösa upp sig och man kommer förbi genom att "läsa" leden, Jag tycker att skidåkare med dåligt glid oavsett färg på nr-lappen är mer bromsklossar i nedförsbackarna, spec i år då en del hade bedrövliga skidor framåt dagen.

Link to comment
Share on other sites

Fast är vasaloppet så viktigt att man inte får seeda sig på fel dag?? haha :D

 

Ja, för många är det så, då de vill seeda upp sig till "rätt" led efter ett mindre lyckat vasalopp. Men annars är det väl mest motiverat för förstagångsåkare för att slippa starta i 10:an, när man har kapacitet för led högre upp.

För mig var det inte så viktigt, när jag först halkade ner i 6:an och sen i 7:an, att jag fick stå lite längre i backen. Sen i

år fick jag förmånen att i 31:an står i femte ledet och visst gick det lite fortare i början, men i slutet av backen började det dyka upp en del 6:or och 7:or, hur de nu lyckats krångla sig fram, så det handlar inte bara om startled.....

 

Men för att återgå till Alliansloppet mfl har jag inget emot seedning i rullskidlopp, om det  ger en seedning som motsvarar kapaciteten på snö just med tanke på att det gynnar bredden av rullskidsporten. Sen hoppas jag att alla rullskidlopp inte är inriktade på att nå seedningsstatus med långa distanser som följd utan det blir lopp som mer har karaktären av traditionella skidlopp med kortare sträckor för yngre och veteraner. Vetlandaloppet är ett bra ex på ett såndant lopp.

Link to comment
Share on other sites

Vasaloppet har säkert vid det här laget bra koll på vilka tider i AL som motsvarar rätt led i VL. Att färre skulle åka skidlopp om de redan seedat sig i AL finns det troligen inga belägg för, låter mer som en hypotes. Om alla som kör VL står i så rätt led som möjligt i Sälen så är jag nöjd och då har jag inget emot seedning i AL eller SthlmR. Om det sedan skulle slinka med någon som råkar vara bättre på rullskidor än skidor så kan jag leva med det. Träna på där ute!

Link to comment
Share on other sites

Nu när man har fått smälta årets mål på rullskidor Alliansloppet så börjar iaf jag längta redan nu tills nästa år. Vilka förbättringar tycker ni dom ska göra? Jag kör gärna ändå men skulle tycka det vore trevligt med något lite mer när man kom i mål. Nu var det vatten och nån torr energibar som bjöds. Jag tycker en snygg medalj med ny design varje år, gärna med nån lokal touch som minne och nåt mer ätbart typ banan o mjölk. För eliten och topp 100 är det säkert bara placering och seedning som gäller men många ser det nog som en prestation att minnas att bara ta sig igenom 48km.

 

I många lopp går anmälningsavgiften till att stödja lokala föreningar och det är ju jättebra men ibland känns det som man får rätt lite för sina pengar ofta runt 500-1200kr som många skidlopp, sommar som vinter kostar

Link to comment
Share on other sites

Bananerna missade jag...Missade även led 5 vilket för mig är mycket märkligt...Men jag misstänker att den hårda seedningen på AL har med det ledmässigt framtunga loppet att göra.

Fast egentligen så spelar inte seedningen så stor roll.Jag hade kört alliansloppet oavsett det är tillräckligt skoj i sig självt faktiskt.

Link to comment
Share on other sites

Fast egentligen så spelar inte seedningen så stor roll.Jag hade kört alliansloppet oavsett det är tillräckligt skoj i sig självt faktiskt.

Fantastiskt, du menar att det skulle finnas någon mening att tävla fast man inte kan seeda sig till Vasaloppet?  :)

Link to comment
Share on other sites

Fantastiskt, du menar att det skulle finnas någon mening att tävla fast man inte kan seeda sig till Vasaloppet?  :)

 

Ja kan man tänka sig.Det finns faktiskt de som tycker det till och med en bit bak i leden :)

Fast ska man vara lite hård mot sig själv så handlar det ju inte så mycket om tävling (ja kanske mot sig själv iofs) utan om att köra diverse lopp och se om man lyckas bättre än sist...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...