Hoppa till innehåll

Senaste nyheterna inom skidvärlden - i samarbete med längd.se

S hr snder Vinterstudion 2017-2018

Styrketrning fr motionrer

Worldloppet TV Magazine Episode #3

Vrldsrekordhllaren trnar med ungdomar i Vldalen

längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart
Atomic längdskidor
Rossignol längdskidor
Foto

De nya rosa PU-tvåorna


 • Vänligen logga in för att kunna svara
208 svar till detta ämne

#41
Blek-Inge

Blek-Inge

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 387 inlägg

Mina godkända tvåor krossade dom rosa fick jag höra igår. Så spring inte benen av er inför Alliansloppet, dom går rakare och stadigare men är dom snabbare? Den saken är det enda som betyder något på tävling

Om upplevelsen är olika för olika åkare borde ju chansen vara stor att de rosa hjulen blir godkända! :) Hoppas rehabiliteringen går som den ska, Joakim!


VL 1992: 5:20:42 plac 695. VL 2013: 4:57:05 plac 618. VL 2014: 5:05:41 plac 723. VL 2015: 5:34:12 plac 744. VL 2016: 4:57:21 plac 792. VL 2017: 25-års jubileum sedan första gången i VL2!


#42
Skåningen

Skåningen

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 3 107 inlägg
Du har så rätt Blek-Inge

#43
joakim.j

joakim.j

  Erfaren medlem

 • Members
 • PipPip
 • 520 inlägg

Om upplevelsen är olika för olika åkare borde ju chansen vara stor att de rosa hjulen blir godkända! :) Hoppas rehabiliteringen går som den ska, Joakim!

Tack! Rehaben går enligt doktorns planering men hoppas ju på snabbare återkomst än 6 månader iaf. Tror helt säkert att dom rosa blir godkända, det vore märkligt om dom inte godkänner så bra hjul.

#44
Blek-Inge

Blek-Inge

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 387 inlägg

Nu är det klart att de är godkända som 2:or att tävla på - ett klokt beslut!


VL 1992: 5:20:42 plac 695. VL 2013: 4:57:05 plac 618. VL 2014: 5:05:41 plac 723. VL 2015: 5:34:12 plac 744. VL 2016: 4:57:21 plac 792. VL 2017: 25-års jubileum sedan första gången i VL2!


#45
Sunlake

Sunlake

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 006 inlägg

Nu är det klart att de är godkända som 2:or att tävla på - ett klokt beslut!

Gôtt!


ÖS 2011: 7.58.59. VL 2012: 6.39.28 plac 5652. VL 2013: 6:43:10 plac 4339 VL 2014: 6:16:46 plac 2891. VL 2015: Bröt i Risberg, krasslig.<p>Alliansloppet -15: 2:14
Alliansloppet 2017: 2:16

#46
dubbeltumme

dubbeltumme

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 131 inlägg

Jag har Elpex Evolution så där märkte jag faktiskt ingen skillnad i vibrationer mot mina Swenor Fibreglass. Nu är väl dock inte asfalten speceillt dålig där jag kör så kanske det märks mer på oljegrus. Ska försöka åka rundan över Sturehof i helgen, dels för att testa i de vådliga utförsbackarna men där är också asfalten, eller snarare oljegruset, sämmre.

 

Nyfiken på om du fick till någon tur runt Bornsjön med PU-tvåorna? Åker du medurs eller moturs? Vad blir omdömet? Själv tycker jag att backarna är lite för kluriga, åtminstone på mina gummitvåor.#47
Zyno

Zyno

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 33 inlägg
Dessa hjul måste testas. Ringde just och beställde en uppsättning. Första passet med dem blir nog på torsdag, spännande!
VL 2014 5h33m plac.1476. VL 2015 5h55m plac.1340.

#48
Stefan Sand

Stefan Sand

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 080 inlägg

Nyfiken på om du fick till någon tur runt Bornsjön med PU-tvåorna? Åker du medurs eller moturs? Vad blir omdömet? Själv tycker jag att backarna är lite för kluriga, åtminstone på mina gummitvåor.

Nej, blev ingen tur där i helgen, körde cykel istället :)

 

När jag åker så blir det åt båda hållen. Kör från Södertälje via Viksberg och sedan in vänster på vägen mot Vällinge och förbi Sturehof. Vänder sedan i Norsborg och kör samma väg hem igen. 

 

Backarna är klart värst till Norsborg. Gäller att ploga rejält i början av backarna för att sedan släppa på. Men det är med ständig fasa att få möte med bil i de skymda kurvorna. Men så fort jag hunnit med ett pass återkommer jag med en rapport#49
Rotebrostakaren

Rotebrostakaren

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 942 inlägg

Intressanta tester med Rosa, på langd.se, där rullar de bättre än Elpex, Wickström testat på blogg, sämre. Intressant att nya gummiElpex rullar bättre än gamla (langd.se testet), samt att det är Skigo 2012 som gäller för eliten:). Jag skulle gissa att rosa går bättre ju tyngre du är och ju slätare asfalt, jämfört med gummi. Vore trevligt om det blev rosa standard, som det är nu är det ju lite av ett skämt. Själv har jag hittat ett par gamla Swedski som rullar som tusan, har tidigare år fått skriftligt ok från Alliansloppet på att det är ok med dessa.... #50
Lars-Erik

Lars-Erik

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 997 inlägg

Ibland dyker det upp produkter som sätter en ny standard. Som när plastskidan kom, eller kontrollrem till stavarna eller Kuzmin sockeln :). Efter kort tid är det ingen som skulle fundera på att gå tillbaka till det som gällde innan. Jag vill påstå att dessa rosa härligheter är just en sådan produkt!

 

Jag gjorde min premiär idag på nya Elpex Evolution och de rosa PU 2orna. Allt föredömligt, som vanligt, levererat av Husselius. Jag åkte min standardrunda som är 34km och går genom Viksberg och Högantorp här i Södertälje. Jag bor vid foten av slalombacken så jag har alltid en fin start direkt från garaginfarten, 650m uppför och ca 50 höjdmeter. Redan här märker jag en stor skillnad mot mina Swenor Fibreglass då jag diagonalar uppför. De nya skidorna går så stabilt och framförallt utan de irriterande små "snedsvängarna" gummirtvåorna gör. När jag lägger kroppsvikten på en skida i glidfasen går de rosa så fint och känslan att åka på snö är mycket närvarande. Därefter är rundan relativt flack men en del stakbackar finns där, både slakmotor och kortare brantare partier. Även i stakningen är skillnaden stor, jag får ett helt annat stäm och den inledande stakfasen. Skidorna svarar och säckar inte ihop. På flacken känns det inte lika mycket och farten upplevs som samma som gummitvåor. Ner till Högantorp golfklubb går det undan, runt 50 km/h men det är spikrakt så det har aldrig varit några problem på Swenorskidorna heller men dessa ny går så mycket tryggare. Samma sak när man trampar runt vid vändpunkterna. 

 

Nu väger jag 86 kg (enbart stenhårda muskler.....) så jag misstänker att jag har en större fördel med dessa hjul jämfört med en som väger kanske 70kg. Men skillnaden är så stor så att det är som en helt ny upplevelse. Känslan är att rullmotståndet är det samma som gummitvåor men uppför betalar sig stakningen och farten känns högre. Det visar också klockan, rundan tog idag 1:50 vilket är 10min snabbare än i fredags på Swenorskidorn. Samma snittpuls, 141 men nu en lägre "toppuls", 162 mot 166. Nu ska jag inte dra för stora växlar efter ett pass men jag har aldrig tidigare varit under 2h med samma intensitet. Och då jag åkt denna runda många gånger.

 

Så hatten av för Johan och Elpex, detta är solklart det bästa jag kört någonsin på rullskidor :)

Jag blev så inspirerad av detta och annat som skrivits på denna tråd och på min facebook att även jag skaffat Elpex och dessa rosa superhjul. Jag har just genomfört min premiärtur på "rosa pantrarna" som blev ärets längsta för min del, 35 km. Jag håller med om allt Stefan skriver och är även jag imponerad av denna utveckling och av Johan och Elpex. Jag tror att ett problem en tid framöver kan vara att få tag på underverken, de blir säkert snabbt slutsålda. Så bra är de nämligen. Så, om du inte redan gjort det, kontakta Huselius sport eller någon annan som säljer dessa hjul innan de tar slut (om de inte redan gjort det), Min pers(s)onliga övertygelse är att du inte ångrar dig. :wub:#51
Stefan Sand

Stefan Sand

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 080 inlägg
I kväll körd jag rundan över Vällingen-Norsborg och intrycket består. Rullskidorna är så riktningsstabila att det är en fröjd. Asfalten från Stuerehof till Norsborg är inte speciellt bra men PU hjulen går rakt fram oavsett sprickor och andra skavanker i asfalten. Kanske att de blir lite mer vibrationer i underbenen jämfört med gummihjulen men vi pratar små små nyanser. I de vådliga utförslöporna noterar jag att min "plogningsteknik" från gummihjulen inte riktigt funkar utan jag måste kantställa skidorna mer istället för Attmar pressa utåt. Det var onekligen lättare att dämpa farten med gummihjulen eller så måste jag utveckla tekniken
Vid diagonal går det som en dans, likaså vid stakning med frånskjut. Allt beror på riktningsstabiliteten som gör att du inte "wobblar" runt helt enkelt. I högfart behåller de sin riktning utan att "orma" sig fram men det är en mental spärr som gör att man blir lite nervös när det går fort. Nu registrerade GPS klockan 1:10/km som snabbast vilket väl blir lite drygt 51 km/h och när det då svänger är det med viss panik i blicken kan jag säga. Men skidornagår dit jag vill utan krusidull så det är som sagt mer att jag mental måste lita på grejerna.

Mitt intryck av dessa hjul är så nära kärlek man kan komma. Det har helt plötsligt blivit jäkligt kul att åka rullskidor igen och det är lätt den bästa uppgradering jag gjort på många år. Och för mig som väger 86-87 kg går det fortare, det är inget tvivel om det. Men det är inte hjulen som rullar lättare utan det är att stakningen "biter" på ett helt annat sätt och jag slipper ständig riktnigsjusteringar och "sned steg" vid diagonal och stakning med frånskjut. Det ger 2-3 min/10 km

Så fanns det en "Bragdmedalj" i skidutveckling skulle Elpex vara given

#52
MrT

MrT

  Erfaren medlem

 • Members
 • PipPip
 • 543 inlägg

Det här börjar ju mer och mer lika ett religiöst bönemöte än en recension om de nya hjulen!

 

Är det någon skillnad på de rosa hjulen jämfört med de tidigare PU-hjulen, t.ex de gula eller oranga.

Har ett par gula som jag använder ibland när jag vill ut och finåka utan allt för mycket besvär. Trots att jag åkt ett stort antal mil på dem så ser hjulen fortfarande nya ut. Har även monterat på en hemmagjord vadbroms som används flitigt men det syns inte ett slitagemärke på hjulet.

Det borde väl vara samma egenskaper på de rosa, om man bortser från att de gula rullar fortare.

 

Egenskaper jag märkt på de gula PU-hjulen jämfört med gummihjul är att de rullar bättre i vått underlag, vätan suger inte så mycket som hos gummihjulen. De blev dock ganska hala vid regn och man fick ta de lugnt i kurvorna.

De gula hjulen var även känsligare mot ojämn asfalt pga sin hådhet, antar att även de rosa är hårda och inte så sköna att åka på vid skrovlig asfalt.#53
Ekis

Ekis

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 177 inlägg

Det här börjar ju mer och mer lika ett religiöst bönemöte än en recension om de nya hjulen!

Håller med!
Dessutom har jag svårt att förstå varför vana skidåkare skulle ut och träna på 2or i någon större utsträckning, speciellt om man kategoriserar backarna på Vällingevägen som vådliga och måste ploga. :)

#54
Sunlake

Sunlake

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 006 inlägg

Det här börjar ju mer och mer lika ett religiöst bönemöte än en recension om de nya hjulen!

 

Är det någon skillnad på de rosa hjulen jämfört med de tidigare PU-hjulen, t.ex de gula eller oranga.

Har ett par gula som jag använder ibland när jag vill ut och finåka utan allt för mycket besvär. Trots att jag åkt ett stort antal mil på dem så ser hjulen fortfarande nya ut. Har även monterat på en hemmagjord vadbroms som används flitigt men det syns inte ett slitagemärke på hjulet.

Det borde väl vara samma egenskaper på de rosa, om man bortser från att de gula rullar fortare.

 

Egenskaper jag märkt på de gula PU-hjulen jämfört med gummihjul är att de rullar bättre i vått underlag, vätan suger inte så mycket som hos gummihjulen. De blev dock ganska hala vid regn och man fick ta de lugnt i kurvorna.

De gula hjulen var även känsligare mot ojämn asfalt pga sin hådhet, antar att även de rosa är hårda och inte så sköna att åka på vid skrovlig asfalt.

Rosa släpper inget i väta när jag har testat och jag upplever dom som skonsammare på grov/spårig asfalt än mina gula Eagle. Hållbarheten verkar vara som du skriver om dina gula. Mina ser knappt använda ut efter 10 mil.


ÖS 2011: 7.58.59. VL 2012: 6.39.28 plac 5652. VL 2013: 6:43:10 plac 4339 VL 2014: 6:16:46 plac 2891. VL 2015: Bröt i Risberg, krasslig.<p>Alliansloppet -15: 2:14
Alliansloppet 2017: 2:16

#55
Stefan Sand

Stefan Sand

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 080 inlägg

Håller med!
Dessutom har jag svårt att förstå varför vana skidåkare skulle ut och träna på 2or i någon större utsträckning, speciellt om man kategoriserar backarna på Vällingevägen som vådliga och måste ploga. :)


Är väl för klen i armarna för 3:or helt enkelt :-)

Men jag träffar dig gärna och ser hur du tar backe nr2, sett från Ladviksvägen som har en 90 graders kurva i botten, i fartställning från toppen. Jag fixar det inte, särskilt inte med tanke på att det kan komma en bil från andra hållet som jag inte ser och därmed inte kan "skära" kurvan. Men även om trafiken var avstängd tar jag inte den backen utan att dämpa farten över krönet.

#56
Ekis

Ekis

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 177 inlägg

Är väl för klen i armarna för 3:or helt enkelt :-)

Men jag träffar dig gärna och ser hur du tar backe nr2, sett från Ladviksvägen som har en 90 graders kurva i botten, i fartställning från toppen. Jag fixar det inte, särskilt inte med tanke på att det kan komma en bil från andra hållet som jag inte ser och därmed inte kan "skära" kurvan. Men även om trafiken var avstängd tar jag inte den backen utan att dämpa farten över krönet.

Om du är för klen för 3or så borde det väl då vara omöjligt för dig att åka skidor på snö? ;)

 

Jag vill på intet sätt skryta om min utförsförmåga på rullskidor, jag brukar nog oftast ses/se mig som ganska feg och försiktig av mig men på Vällingevägen har jag kört testrace många gånger fram och tillbaka och inte sparar jag något över krönen då. Dock kan jag hålla med om att den kurvan du beskriver kan vara lite småläskig då det ibland kan ligga massa grus i den. 

Det förvånar mig dock att du mätte upp maxfart 51km/h, det låter ganska mycket det. Vet att det börjar kännas "lagom" när jag vart uppe i runt 45km/h sista säsongerna häruppe i Falun men har inte reflekterat att det går lika fort nere i Sthlm. Är väl nån säsong sen jag åkte förbi Sturehof nu så man kanske börjat bli gammal och feg. :)#57
Stefan Sand

Stefan Sand

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 080 inlägg

Om du är för klen för 3or så borde det väl då vara omöjligt för dig att åka skidor på snö? ;)

 

Jag vill på intet sätt skryta om min utförsförmåga på rullskidor, jag brukar nog oftast ses/se mig som ganska feg och försiktig av mig men på Vällingevägen har jag kört testrace många gånger fram och tillbaka och inte sparar jag något över krönen då. Dock kan jag hålla med om att den kurvan du beskriver kan vara lite småläskig då det ibland kan ligga massa grus i den. 

Det förvånar mig dock att du mätte upp maxfart 51km/h, det låter ganska mycket det. Vet att det börjar kännas "lagom" när jag vart uppe i runt 45km/h sista säsongerna häruppe i Falun men har inte reflekterat att det går lika fort nere i Sthlm. Är väl nån säsong sen jag åkte förbi Sturehof nu så man kanske börjat bli gammal och feg. :)

Är ju en överdängare på snö så då kanske jag inte är för klen :)

Har inte provat 3:or vad jag kan påminna mig och aldrig känt något sug att köpa dem heller. Har aldrig varit något bra stakåkare utan har alltid klarat mig bäst på banor med kuppering och knix. Ingen långloppsåkare med andra ord så det spelar väl också in, har liksom inte haft sug att staka på sega hjul i 2-3h. Har ju läst om att tyngre åkare haft det svårare på gummihjul än lättare men egentligen funderat så mycket på det. Att tävla på rullskidor har inte lockat så jag har kört på med mina Swenor Fibreglass. Nu när jag testat PU 2:or har det blivit en "aha upplevelse" och det har blivit roligare igen. Ser fram emot PU 3:or för det kan jag definitivt tänka mig 

 

Drygt 51-52 km/h känns definitivt som en "nu räcker det" gräns. Jag mätte det på tillbaka vägen i backen som då är nedför mot andra hållet jämfört med den "vådliga backe 2". Den är ju ganska rak och svänger svagt uppåt höger på slutet så där är det inte samma obehag att släppa på. GPS:en är väl kanske inte 100% tillförlitlig men den registrerade då 1:10 min/km som högts i den backen. Ska kolla vad den registrerade i kurvan i backe 2 men gissar kanske 40 km/h. 51-52 km/h i den kurvan känns omöjligt men kanske går. Lite drygt 50 mäter jag även i backen ner mot Högantorp golfklubb men där är det spikrakt så det känns helt OK, framförallt med PU 2:orna. Sedan bor jag ju i botten av Slalombacken i Södertälje. Bilvägen ner är 650m lång till min garageinfart och "droppar" ca 50 höjdmeter. Åka nedför där skullen nog innebära döden :) Den är i alla fall en mysig start på varje träningsrunda när man skall uppför. När jag kommer tillbaka åker jag en annan väg så att jag kommer in i backen ca 100 längre ner, rullar ner kanske 100m och kör in på en gräsyta för att stanna. Sedan går jag ner sista biten. #58
Stefan Sand

Stefan Sand

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 2 080 inlägg

Kollade nu filen från igår och nedför "backe 2" registrerades 42,3 km/h (1,25min/km) strax innan kurvan. Fortare än så vill jag nog inte åka i den backen  ;)#59
Zyno

Zyno

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 33 inlägg
Idag körde vi ett rulltest mellan icke inkörda (1km) PU-tvåor, inkörda swenortvåor och inkörda elpextvåor för att sen avsluta med 5min×6st HI-intervaller på pu-tvåorna.

Vi blev förvånade hur fint och långt PU-tvåorna rullade i förhållande till de båda andra. Dock väger vi relativt mycket 86kg och 92kg.

Detta pass sammanfattas med att jag är riktigt nöjd nya inköpet och PU-hjulen går riktigt fint.
VL 2014 5h33m plac.1476. VL 2015 5h55m plac.1340.

#60
Blek-Inge

Blek-Inge

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 387 inlägg

Ungefär så vill jag nog också sammanfatta mina erfarenheter av de Rosa hjulen! Största skillnaden är att det är lättare att bibehålla farten på pu-hjul än på gummi 2:or, tycker jag i alla fall! Sedan kanske gummi rullar snabbare på ett rulltest, men de känns svampigare när man åker.


VL 1992: 5:20:42 plac 695. VL 2013: 4:57:05 plac 618. VL 2014: 5:05:41 plac 723. VL 2015: 5:34:12 plac 744. VL 2016: 4:57:21 plac 792. VL 2017: 25-års jubileum sedan första gången i VL2!

0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar