Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Vallningsproblemet är löst, förutom några detaljer ;-)


LeifL

Recommended Posts

Som sagt, problemet med att få till perfekt glid verkar vara löst.

Jag talade med en vän/bekant i veckan, och nu börjar alla pusselbitar komma på plats.

 

I och för sig ville han inte berätta exakt hur han gör, men nu har jag fått i uppgift att söka personer som vill se resultatet. I första skedet får man inte se hur han gör, bl a därför att då kan vem som helst göra efter, har det visat sig.

I första hand söker jag sådana som mer eller mindre kan vinna i världscupen och VM, men i verkligheten är det motionärer som är mest intresserade av nya rön.

 

Så att framöver kommer vilken motionär som helst att ha lika bra glid som vilken toppåkare som helst oberoende av före.

 

Det går ungefär till så att man lägger en lätt felvallad(!) skida i spåret och så använder man en "trollstav" och då anpassar sig skidan till den snö där den ligger och kommer att glida perfekt.

Det här har han och delvis jag funderat på i nästan exakt 35 år, så vi vet vad som händer. Men att det skulle ta en sådan här vändning kunde inte förutses.

 

Ett problem som han upptäckte väldigt sent var att en valla/vallakombination ändrar "karaktär" efter en tid, dvs under loppets gång, vilket gör att skidan börjar glida sämre. Försämrat glid har inget med eventuell smuts att göra.

 

Nu kommer jag tyvärr inte ihåg om han kunde "låsa" vallans karaktär, men det antar jag.

 

T ex i Vasaloppet där förhållandena ändras under dagens lopp, måste man använda "trollstaven" (vilket fint och visuellt begrepp!) några gånger. Det tar ju bara några sekunder varje gång så problemet kan förbises.

 

De några detaljerna som jag hänvisar till ovan, handlar om hur fästet kan fås. Tyvärr hann han inte testa i vintras om det helt enkelt räcker med att sätta lite "tjockare" av glidvallan.

 

Då lyckades jag få till en liten "artikel" utan att använda de begrepp som vi använder, och som beskriver problemet i klartext...

 

Ni kanske undrar om någon typ av struktur behövs? Det skulle gälla att undvika det eftersom en ojämn yta bromsar. Vallan måste sitta kvar eftersom den verkar som en katalysator kunde man nästa säga. Skidan har en fast "karaktär" och olika märken har olika karaktär eftersom de består av olika material. Så olika märken och modeller skall vallas olika, men det är förhoppningsvis inget nytt. De visste vi redan i början av åttiotalet. När man såg resultatlistan kunde man gissa vad det var för väder under tävlingen!

 

Vi hann ju inte gå igenom alla detaljer (som jag inte kände till från förr), eftersom vi bara hann diskutera i ca två timmar och det blev att prata lite annat också... ;-)

 

Man kan fråga sig om det inte går att testa fram rätt valla. Så är svaret nej, tyvärr! 

Man måste ha en mätmetod och mätskalor, annars vet man inte vad man sysslar med. Man måste kunna hålla reda på alla intressanta alternativ och de är ju över tusen.

 

Det är ju genom mätning som det gick att fastställa att en valla ändrar karaktär under loppets gång.

Nu skall jag inte sprida mer ljus över detta.

Vän av ordning undrar kanske när "detta" kommer "ut på marknaden". Det är en bra fråga! Kunskapen kan man använda till att få ner utvecklingskostnaderna i skidfabrikerna. Fast då måste någon med makt över resurserna lyssna.

 

Den som lever får se...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

1020 visningar!

Jag skulle väl behöva ta mig tid att komplettera inlägget. Å andra sidan kan mera information komma som svar i andra trådar.

 

Får man lite grepp om det hela så är det ju ingenting som är direkt svårt. Jag antar ju att den som läser detta har någon gång stått på skidor och sedan också vallat ett antal gånger, tom med olika vallor.

 

Den stora skillnaden är väl att experter normalt inte ger exakta råd, dvs lägger fram en lista på, säg, 500 alternativ som är listade i ordningsföljd.

Säg t ex  att man tror att det är alternativ 375 som skall användas, men det visar sig inte fungera, då måste man veta vilka 2-3 alternativ som ligger närmast.

 

Sedan brukar inte heller experter säga hur man skall valla om det inte finns lämpliga vallor på marknaden. Dvs hur man skall göra när man måste "blanda" själv.

 

Tänk om experterna skulle ha testat ordentligt, för att inte tala om vallatillverkarna.

 

Jag har väl tolkat situationen som att ingen kräver att det skall fungera till 100%.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...