Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Vad ska jag tänka på?


Emmchen

Recommended Posts

Hej alla kloka!

 

Jag är helt ny i skid (och rullskid)världen, har anmält mig till tjejvasan och tänkte skaffa mig ett par rullskidor, gå en kurs och förhoppningsvis få någon form av aning av grundläggande teknik innan snön kommer...

 

Men vad ska man tänka på när man ska köpa sina första rullskidor? Det är en djungel känns det som, med styva och sviktande och lätt- och svårbalanserade och bromsar eller ej. Jag väger in på ca 55 kg, så jag är ingen supertungvikt, däremot har jag knän som lätt börjar spöka så ju mindre stötar de utsätts för desto bättre...

 

 

Link to comment
Share on other sites

Vet inte var du bor, men Alewalds i Stockholm har rullskidträffar denna vecka.

Torsdag lördag söndag i Stockholm, fredag i Uppsala, tror jag.

 

20 % på allt dessa dagar, vid köp ingår en lektion också. Jag tror du får låna och prova olika skidor då.

Experter på plats, kolla deras hemsida kan vara ett tips.

Link to comment
Share on other sites

Har liksom du problem med ett knä som inte alls tycker om när jag springer och var själv lite orolig för hur det skulle gå att skida(började själv skida på senvintern detta år). Till min förvåning har jag inte haft några som helst känningar i knäet, varken vid skidning på snö eller rullskidåkning, så det verkar som att längdskidåkning är rätt skonsamt för kroppen. 

Jag köpte mina rullskidor i våras och liksom du försökte hitta rätt i djungeln, och tror nog jag personligen hittade rätt, vart ett par Elpex Evolution V. Just för att jag åker på rätt dåliga vägar och Elpex Evolution har en rätt bra stomme i komposit och fina gafflar som tar upp vibrationer mycket bra. Läste också runt på forum att de ska vara rätt riktningsstabila samt att de inte har ett alltför högt spann. Att valet föll på just V modellen(dom rosa) beror på att jag är rätt lätt. Är mycket nöjd med dessa skidor just med tanke på vibrationsdämpningen och riktningsstabiliteten, däremot har just denna modell som jag har(fjolårsmodellen) hjul som är lite väl rundade vilket gör att man måst tänka på att åka så rakt som möjligt på skidan, det är lätt att man åker lite snett på dom. Detta ska va jag förstått inte vara ett problem mera då årets modell har planare hjul.

Så jag skulle tänka på följande saker om jag köpte rullskidor igen: Vibrationsdämpning, riktningsstabilitet, spann och valet av hjul. Detta är såklart ytterst individuellt och beror till stor del till hur förhållandena ser ut där man åker men i grova drag är det detta jag skulle tänka på. 

Rullskidor med aluminium ram av billigare varianten kanske jag personligen inte skulle köpa. Har åkte med andra i min umgängeskrets och de aluminium skidorna som dom har skramlar och skakar rätt mycket vilket kanske inte är det man vill höra/uppleva när man är ute på längre tur.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...