Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Längdåkning en rikemanssport


larsbern

Recommended Posts

Norrmännen har gjort en undersökning och det är rätt skrämmande att prylarna styr så långt ner i åldrarna (2x3 par skidor och pjäxor för 8500kr) och att det tydligt är en tröskel för de som inte "föds in" i sporten för att citera Stephan Wilson på SVT.

http://www.sweski.com/norsk-chockrapport-om-kostnaderna.5818518.html

 

Precis som de skriver så är inte stavar medräknat. I min ungdom så kanske det var tur att man åkte skidorientering för där förespråkades alustavar som man kunde "böja rätt" t.ex. efter att dammat rakt fram i en T-korsning och landat som ett plockepinn på all utrustning. Alustavar var då hälften så dyra som carbon och är väl än billigare i jämförelse idag.

 

Det är tur att flera klubbar lånar ut utrustning till barnen så att de får pröva på och utan att vara mitt i någon klubbverksamhet så blir det än viktigare att vårda guldpar inom klubben när man växer ur spannen. På forumet jogg.se finns en tråd där skor doneras så det kanske man ska börja med även här om man inte har avsättnning i någon klubb. Precis som hemma hos mig är det nog många par skidor som samlar damm eller bara rastas nån gång per säsong.

Link to comment
Share on other sites

Resor, träningsläger, startavgifter, vallor, vallningsutrustning, kläder m m. Lägger du till detta blir det en ansenlig summa, törs inte räkna på det.

Ta tex att jag som pensionär skulle deltaga i MWC, det skulle nog krypa upp mot 20000 kr för resa, mat, logi o startavgift, vilket motsvar 2mån nettoinkomst för mig, VL brukar ligga på 3-5000 kr/år.

Är man en barnfamilj med två skidåkande barn, som växer hela tiden, kan man förstå att det kräver stora summor.

Link to comment
Share on other sites

Utförsåkning är betydligt dyrare om man nu ska jämföra. Det kostar över 2000 kr för en barnfamilj som hyr utrustning och köper liftkort för en dag i skidbacken. Sedan tillkommer några hundra för en dålig lunch bestående av hamburgare eller våfflor med grädde och sylt. Bilresan och eventuellt boende inte inräknat. "Been there, done that", som man brukar säga.

 

Med längdskidåkning kan man fortfarande komma undan betydligt billigare, bara viljan finns och man hittar snö.

 

Utrustningen behöver inte alls kosta om man inte måste ha årets elitskidor och det allra senaste av allt. Det skänks nästan grejor på loppisar så tröskeln behöver inte vara särskilt hög. Ska man åka vasaloppet eller tävla behövs förstås bättre utrustning (jag åkte Engelbrektsloppet här om året på billiga blocketlaggar), men man bör ju ha provat att åka en del innan så man har en aning om vad man ger sig in på och inte blir bortpratad i sportaffären.

Om sedan längdåkning blir en livsstil kan man unna sig lite. Då har man förmodligen dragit ned på annat (om man inte börjat cykla också...).

 

Som vanligt när någon nybörjare ska åka vasaloppet i tv så börjar det i sportaffären (som förmodligen sponsrar det som inte tv betalar). Kan tänka mig att prylberget skrämmer många.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...