Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Snöhjältar


Volevodin

Recommended Posts

På ett par ställen i Småland tändes hoppet att få ta på sig skidorna för en premiärtur på snö. Vid köldknäppen  sön-onsd körde man igång snötillverkningen i Landsbro och Nässjö och fick till en spårlängd på 2-300 m enkel väg. Nägra hann att testa riktig snö, innan vädret slog om till först 6-7 gr samt ytterligare varmare till 9-10 gr. Inte ens konstsnö kan klara en sån "tropisk" värme i synnerhet som snön inte räckte till så tjockt lager, så till i morgon är det väl i stort sett kört.

Jag lider verkligen med de entusiaster, som är på tå vid varje liten chans att göra snö, men som får allt arbete spolierat av denna onormala värme. Det krävs ett enormt tålamod att inte tappa sugen, men det är väl alla väntande ungdomar i klubbarna som får dem att fortsätta.

Som det ser ut nu finns det inget hopp i sikte på drygt en vecka, men håller tummarna att nästa köldperiod blir längre och stabilare, så att ett ordentligt snölager kan åstadkommas och

som klarar en mildperiod med förhoppningsvis ensiffriga tal.

 

Jag antar att det finns fler "snöhjältar" på andra håll i södra Sverige, som lika oförtrutet kämpar med att få fram åkdugligt underlag.

Link to comment
Share on other sites

Lider verkligen med dessa eldsjälar. 

Dock anser jag själv att all skidåkning som sker i december, söder om dalarna får anses som en bonus.

Dock är starten på denna vinter onormalt varm, men det kanske är den enda perioden med värme som kommer denna vinter, förra året var det varmt vid nyår och en tid in i januari. Och sedan kom värmen väldigt tidigt för att vara februari. 

Hoppet lever för en okej vinter trots allt, långtidsprognosen på accuweather.com lovar stabilare väder runt nyår och minusgrader på nätterna, i Västerås!

 

Pratade med en kille vid Vedbobacken i Västerås, han påstod att om det inte kom en till värmeperiod så skulle deras konstsnöspår hålla till slutet utav mars!

Link to comment
Share on other sites

Det finns också eldsjälar och snöhjältar som är vekrsamma närare hemmet vid natursnöspår. Jag har tolv km till närmaste konstsnöspåret men nästan strax utanför dörren finns det en belyst slinga av ca. 4 km. Stadens idrottsverk är ansvarig, spåren dras maskinellt när det finns snö, men i dessa smöfattiga vintrar skulle vara åkbar bara några korta dagar utan nästan oavbrutet skovelarbete siom en pensionerad skidentusiast står för.

 

Han plockar bort hundskiten när husse eller matte inte gör det, han plockar bort småstenar som spårmaskinet drar till ytan, han täppar till när snön har smält bort eller blivit glattis. Jag ser honom när jag gör min morgonrunda och om jag åker tre timmar i eftermiddag, arbetar han fortfarande när jag går hem. När snön har tagit slut i närheten av spåret, hämtar hän snö från skogen i en pulka.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...