Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Hur få in träning på bra sätt med arbete och två barn?


Manificat

Recommended Posts

Hej.

Undrar om ni har några bra förslag för hur få in träning i sin vardag då man jobbar 7-16 plus att jag har två barn som skall hämtas och sen somnar på kvällen vid 20. Försöker ta mig iväg efter det och köra till 22 då lyset släcks. Sen hem för snab dusch, någon macka och sen i säng.

 

Såklart blir ju då sömnen lidande då jag ska upp vid 05.45

Dagen efter och sällan somnar innan 23.

 

Någon som har något annat förslag på bra upplägg? Eller någon själv med två barn som lyckas köra mycket träning ändå?

Link to comment
Share on other sites

Jag har precis samma situation med två barn som ska somna vid åtta. Jag vet inte vad du menar med mycket träning, men jag försöker få in 3 pass i veckan. Inte bara det att sömnen blir lidande, har man en respektive där hemma blir det ett extra lass för denne att ta hand om barnen på eftermiddagen och tiden man träffar barnen minskar. Det gäller att inte familjen blir lidande för att ens hobby är skidåkning.

 

Min lösning är FRAMFÖRHÅLLNING.

 

Jag säger redan på morgonen att jag vill träna ikväll, då bruket jag komma hem och laga middagen och leka med barnen till 19. Sen när de ska börja lugna ner sig för kvällen kramar jag dom god natt och bytet om. Då har jag träning från 19 och framåt på vardagar, och slipper komma hem efter tio.

 

På helgerna åker jag hellre efter frukost så familjen kan slappa ett par timmar, sen när jag kommer hem styr jag upp dagen.

Det fungerar bra enligt mig och barn/sambo blir nöjda.

 

Hoppas det var till någon hjälp.

Med vänlig hälsning

Link to comment
Share on other sites

Framförhållning och kommunikation med min hustru gör att jag kan träna på kvällar (pannlampa är bra för träning i mörker) och på helgen. Då får jag till 3-4pass i veckan och har tränat färdigt runt kl 21. Då hinner jag varva ner och kan somna runt kl 22:30. Detta fungerar för mig, men kanske inte för andra.

 

/Anders

Link to comment
Share on other sites

Nu fungerar planeringen lite skonsammare men under småbarnsåren så körde jag två kvällar i veckan vid ca 22-24. Oftast bara en timme per kväll men i det tidspannet. Många midnattspass har det blivit genom åren. Sedan ett pass på söndag antingen tidigt innan frukost eller om det fungerar efter frukost. Min morgon är ca 4:30 på vardagar och 7:00 på helgen om jag inte kör tidigt pass. En del övertid på detta gjorde att jag ofta tänkte "vila får man göra i träfracken". Fredagkväll har alltid varit lugn och jag somnar lätt... Kanske inte att rekommendera men jag vill bara lägga till att om man verkligen vill träna så kostar det om man ska ha kvar sin familjetid och satsa på arbetet.
Link to comment
Share on other sites

Det här blir mest en upprepning, men planering och kommunikation är det viktigaste för mig. Dels behöver man vara överens om den långsiktiga planen, hur mycket kan jag träna utan att min frus egentid blir lidande? Att köra en hårdsatsning med 5 pass i veckan innebär att någon annan får stryka på foten.  Det kanske går att göra om man vill satsa extra inför ett vasalopp ett år, men i alla fall för mig inte varje år. Om man tänker ett pass i taget blir det lätt så att det inte blir någon tid över till partnern.

 

Sedan brukar det vara betydligt lättare att hitta tid för träning om man pratar med varandra. Ett pass under Bolibompatid lyckas jag få till ganska ofta till exempel.

men en del pass blir oundvikligt lite senare. Då är det pannlampa som gäller, men riktigt sena pass tar på nattsömnen och jag tycker att de ofta inte blir lika effektiva när man börjar bli kvällstrött.

Link to comment
Share on other sites

Jag får hålla med övriga om att långpass funkar bäst tidigt på söndagar. Sedan är det fullt rimligt att ens partner tar hand om barn(en) typ onsdag eftermiddag/kväll så att det skapas tid för ett rullskidspass kring 2 timmar.

 

De flesta, någorlunda stora, gym har numer barnpassning på eftermiddag/tidig kväll  och dit kan man ta sig säg 2 ggr/vecka för gym/löpband/SkiErg etc. i ca 45 min. Alternativt får passen på gymmet läggas på lunchen, vilket kanske är svårt för klassiska arbetare (industriarbetare/byggarbetare etc) men funkar ok annars. Diverse styrkeövningar hemma kan också alltid klämmas in under kvällen när barnen leker, t.ex. plankan, armhävningar, ryggresningar, trx-band, hantlar.

 

Det gäller som andra har sagt att planera och kommunicera och ofta också att skippa rullskidorna för alternativ träning som är lättare att komma ut på och som inte kräver så mycket tid. Tid till träning fås sällan utan måste tas.      

Link to comment
Share on other sites

Jag har ett jobb som är relativt flexibelt och där jag kan ta lunch i, säg, 1h20min och sedan jobba igen det, antingen hemma eller på plats på jobbet. Det brukar dock bara vara ett pass/vecka lunchtid och då oftast gym eller SkiErg. Det är självklart svårt att hinna till gymmet om man bor på landet eller liknande, men då kanske 40 min löpning funkar.

 

Jag hade helst åkt 5 pass skidor/rullskidor per vecka men hinner oftast bara med 2 (ett långpass och ett distans/intervallpass)pass och 3-4 kortare bestående av gym, SkiErg och löpning.

Link to comment
Share on other sites

Under åren man har småbarn som kräver mycket uppmärksamhet får man helt bara träna mindre och anpassa sig. Så lätt är det.

Alla tänker vi olika utifrån värderingar, familjesituation m.m. Jag kan därför enbart tala utifrån mitt perspektiv och situation.

Som jag tolkar "Manificat" så söker han konkreta tips på hur han kan klämma in träningen i sin vardag utan att försaka familjen.

 

Begreppet "mycket träning" är luddigt. Jag tolkar dock i sammanhanget att du vill träna mer än din nuvarande situation tillåter. Jag vill börja med att instämma med "skogsvakt"! Under småbarnstiden får man sätta sig själv i andra hand. Det betyder i praktiken inte att man lägger av med träning utan att man kompromissar utifrån att alla parters behov ska försöka uppfyllas.

 

För min del så känner jag igen mig till punkt och pricka i trådskaparens situation, t.o.m. dygnstiderna/rutinerna.

Succesivt har jag slipat fram metoder som fungerat för mig. Här kommer därför några idéer:

 

- Skaffa en spinningcykel om du har utrymme (medger effektiv åretruntträning med kort ställtid)

- Skaffa ett enkelt hemgym om du har utrymme (går ofta att få tag på billigt begagnat, medger bra träning med kort ställtid)

- Spring med barnvagnen (köp en billig dubbelvagn för ändamålet)

- Om ni är på middag hos någon - ta med rullisarna/löparskorna och träna på hemvägen

- Träna på lunchen (om du har tid och möjlighet att kombinera träning och mat)

- Försök lägg dig tidigt och träna innan alla andra vaknar

- Sist men inte minst, det viktigaste: planera din träning i god tid! Informera din andra hälft om dina planer, ambitioner och hur mycket din träning (troligtvis) betyder för dig.

Link to comment
Share on other sites

Ett bra tips kan vara att sluta hänga på skidforum.se!

Jag håller med om planering men jag tycker även det är viktig att vara tidseffektiv. Att dra iväg och åka skidor är inte särskilt tideffektiv träning. Jag har som exempel skaffat en Skierg hemma. På 50min hinner jag riva av 5x2000m OCH DUSCHA!

Brukar göra det efter barnen lagt sig och då hinner jag dricka te och käka mackor framför TV:n med frugan efter passet.

Link to comment
Share on other sites

Har genom åren praktiserat jobbpendling på rullskidor, nu är barnen större och det är nästan någon körning varje dag så det funkar inte längre.
Numera kör jag 2-3lunchpass i veckan på gymmet skierg och styrketräning ibland något gruppass.Nu ligger kontoret granne med gymmet så det är ju en förutsättning för att det ska funka.

Link to comment
Share on other sites

Själv tycker jag det är nästan svårare nu ( barnen 10 & 15). En del aktiviteter som kräver hämtning eller lämning. Läxor och skolarbete som behöver kollas och gås igenom. Eget engagemanget som tränare och ledare i skidklubben. Egna skidkurser ( är instruktör). Detta tillsammans har visserligen inneburit relativt mkt tid på skidor, men kilometrarna har blivit få .

Men som alla sagt är nog öppen och tydlig kommunikationen med partner den viktigaste!

Link to comment
Share on other sites

Pendlarträning är det överlägset bästa - grunden i all familjekombinerad uthållighetsidrott. Se'n är min dotter morgontrött och det är på gott och ont. Kvällspass efter nattning får vara mellan 22 och 01, vilket åtminstone gör att trängsel i spår och på parkeringsplatser är minimal. En snabbmacka o dusch och sen isäng kl 01 30 har hänt måånga gånger. Fördelen med morgontrött unge är att man kan få ok till långpass tidiga morgnar på helgerna.

 

Numera blir det en del SATS med miniSATS, där pappa kör stakmaskinintervall medan dottern leker hinderbana med nya kompisar. Klart populärt, men dyrt.  

Link to comment
Share on other sites

Tack för alla svar. Jo körde en del pendlarträning i våras både som löpning och rullskidor och var ju helt klart lättare att få in mer mängd och med längre pass lediga dagar tidigt på morgonen är nog bästa lösningen.

 

Vintertid vill man helst åka så mycket skidor som möjligt men får nöja mig med kortare veckopass och köra längre då jag är ledig och inse att det är bättre att löpträna till och från jobb (17km/dag) istället för att inte träna alls.

 

Tack för alla tips!

Link to comment
Share on other sites

Du kan köra mycket styrka hemma som inte behöver ta mer än 25-40 min. Mina ungar 3 och 5år tycker det är kul när de får vara med å träna i hemmet så detta är ett hett tips. Löpning 20-40 min beroende på längd. Rullskidor och längdskidor kräver mer dialog med sambon framförallt längre pass.

Kan vara svårt att få till den tid man vill på träning då man känner att den tiden borde spenderas med familjen. Lägg upp en plan för hur du vill träna med vilka typer av pass sen är det en planeringsfråga i hemmet enbart.

Link to comment
Share on other sites

Glömde en sak,

Med plan menar jag antal pass /vecka.

Förra veckan 2 pass på snö och 2 pass styrka i hemmet(mycket bål), Detta planerar jag på lördagen inför ny vecka.

Exempel på tidsåtgång från hemmet.

Denna vecka 1 pass snö 3 tim, 1 pass löpning 1 tim, 3 pass bål i hemmet men 30min * 3.

 

Lättare att integrera då man kan labba med vilka pass som ska köras när beroende på familjens situation.

Link to comment
Share on other sites

Känner igen mig i frågeställningen. Har 3 barn i dagisålder och vill få till så mycket träning som är rimligt.

Jag har möjlighet att köra lunchpass, på en timme lunch hinner du springa/åka rullskidor i 45min. Äta gör jag vid frukostrasten och eftermiddagsfikat. Fungerar bra om man har möjlighet till att lägga upp det så.

 

Längre pass pratar vi om dagen innan hemma. Frun jobbar till 20, så det blir ofta sena pass.

 

Det underlättar mycket att ha ett konkret mål i hyfsad närtid som nästående kan relatera till. Det är ju t ex lättare att motivera långpass inför vasan under januari månad än under juli månad.

 

Sen måste jag passa på att hålla med de flesta andra här, barnen är små. Det är deras uppväxt. Det är viktigt att komma ihåg.

Låt dem vara med och träna ibland, engagera dig som ungdomstränare i lokala klubben och var med på barnens träningar. Ställ in ett pass ibland och bygg lego istället. Låt barnen få bestämma lite också. Jag har låtit barnen bestämma vad jag ska köra för intervaller ibland och haft vilan utanför huset hemma. (rekommenderas!). 

 

Du kommer att ha all tid i världen att träna inom ett par år när barnen hellre leker med kompisar än föräldrar, kan vara värt att komma ihåg.

Link to comment
Share on other sites

tror väl iofs att barnen kan må bra av att bli varse att hela tillvaron inte bara handlar om dem och deras aktiviteter. Man kan, och bör enligt mig, säga till dem att hallo; pappa (och mamma) har oxå aktiviteter vi vill göra.

 

Tror många som växer upp träffas som av en tsunami i ansiktet när de plötsligt, runt 16-22 års-åldern, blir varse att allt inte kretsar kring dem o deras tillfredsställelse och att allas uppgift är att förverkliga deras önskemål.

 

En familj består av fler än bara barnen, där väl alla skall "få så mkt som möjligt", för att hela familjen skall vara nöjd o harmonisk.

 

Sedan kan faktiskt oxå ngn-stans från typ 8 år - barn ta sig själva till o från ganska mkt, iaf där det finns kollektivtrafik eller vettiga cykelvägar, eller hör o häpna de kan faktiskt gå ngn kilometer själva. 

 

E ju lite synd om tiden med barnen skall handla om att skjutsa till höger o vänster till DERAS aktiviteter, inte faktiskt göra ngt MED barnen. 

 

Torde vara mkt win win inte curla så mkt.

Link to comment
Share on other sites

Nu spårar det delvis ur med goda råd åt TS tror jag :)

 

Helt klart är att det inte enbart handlar om "jag" utan vi. Planering är säkert bra men om vi förutsätter att det inte finns så mycket intresse av att supporta mitt träningsintresse så har jag bara en sak att göra.... dra ner på träningen och behåll familjen och våra aktiviteter. Att träna med barnen, löpning eller inför Kort-Vasan är kul men ger knappast en utmaning i min utveckling. När jag tänker efter så är detta kuliga det jag helst prioriterar, det blir mer tid senare att lägga på träningen.... även om man nog drömmer orealistiskt om man tror att ungdomstiden med service hemma någonsin kommer tillbaka... övertidsarbete, pendling, hus, vedeldning, socialt liv och familj gör att det alltid är en begränsad jag-tid. Och det har jag förlikat mig med :) och tränar vid midnatt ibland...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...