Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Forskning om skidor


ladiagonela

Recommended Posts

Råkade hitta en riktigt intressant doktorsavhandling, innehåller bland annat data på spannhöjder bland norska elitåkare samt en diskussion om valla och struktur.

 

Har än då länge mest skummat igenom den men helt klart rekommenderad läsning:

https://www.ntnu.no/documents/11601816/18800355/2014-03-25+PhD+Avhandling+Felix+Breitsch%C3%A4del.pdf/d004c541-026c-4296-8a37-b82566a0e503

 

Vad finns det mer publicerat om skidåkning förutom Kuzmins avhandlingar? Både artiklar och avhandlingar är så klart av intresse!

 

Kuzmin, Doktorsavhandling

Kuzmin, Lic

Link to comment
Share on other sites

Fortsätter hålla låda:

 

Här är en artikel från Kuzmin från 2010. Visar att en slät yta är att föredra om man ser til capillary drag. Det är alltså i linje med vad Skimateria säger om att man vill ha en yta med struktur men i övrigt så slät som möjligt.

 

The relationship between the type of machining of the ski running-surface and its wettability and capillary drag

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/19346182.2010.538399

 

 

Masters uppsats från Nora Hols Haaland som Lars-Erik länkade i stålsicklingstråden.

Innehåller bland annat mätningar på ovaxade slipade skidor och jämförelse mellan valla. Intressant är att ovallade slipade skidor verkar tappa mindre glid än vallade slipade skidor. Dock glider de sämre både före och efter. Sen visar testerna väldigt små skillnader mellan HF+pulver och CH valla.

 

Nano ski wax, effects and benefits
Link to comment
Share on other sites

Bra diagonela att du tagit upp detta ämne. Det kan ju ge oss skidnördar som även är intresserade av den skidrelaterade forskning som finns något att gotta oss i.I vår rapport  http://vallning.se/files/file16.pdf från 2006 har vi en lista av referenser av det mesta vi då kände till. Bl.a. den avhandling från 1999 av Moldestad som Artur refererar till. Vi hade även en annan doktorsavhandling av Bäurle från 2006 på listan. Många av våra referenser kan  inte sägas vara vetenskapliga i samma mening men ändå vara av intresse t.ex. de av Swix forskningschef Lars Carlöf (även han har doktorerat men inte i något som liknar skidrelaterad forskning). JAG tycker dessutom att det som görs av Skimateria bygger på gedigen vetenskap i tribologi etc menäven om alla tre där inte direkt doktorerade på skidrelaterade saker. Dessutom finns har Professor Sture Hogmark i bakgrunden som jag har stort förtroende för.  :rolleyes: 

Link to comment
Share on other sites

Det finns otroligt mycket matnyttigt att läsa, speciellt analysen av Norska landslagets skidpark. Några godbitar. 

 

 Men’s warm skis showed the highest camber height when loaded with either HBW or FBW with 1.63 mm and 0.56 mm, respectively. 

 

Vi ser också att kallskidor snittar över 0.4mm i slutspann, kanske mer än vad man normalt rekommenderar. 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...