Landers Legend Posted March 1, 2016 Report Share Posted March 1, 2016 Har inventerat mina glidvallor och funderar över en sak. I natursnö, om jag använder en HF valla som fungerar bäst i konstsnö, ger det bättre eller sämre glid än en LF valla som fungerar bäst i natursnö? Båda vallorna har samma temperaturintervall. Kanske omöjligt att säga... Nån som har någon teori? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anl Posted March 1, 2016 Report Share Posted March 1, 2016 Nina Litzén verkar ha en teori: http://www.nyteknik.se/nyheter/innovation/forskning_utveckling/article3964111.ece Link to comment Share on other sites More sharing options...
skogsvakt Posted March 1, 2016 Report Share Posted March 1, 2016 Nina Litzén verkar ha en teori: http://www.nyteknik.se/nyheter/innovation/forskning_utveckling/article3964111.eceJag missade nog teorin? Knappast nåt nytt hon kommer med iaf. Om vallan kan ha 5% av glidet så är den ju oerhört viktig. Finns ju många som skulle sälja sin moster för att åka vasan 10 min fortare. Däremot borde ingen som inte har flera par skidor få köpa flourpulver för 1300kr, då en alldeles utmärkt skida går att gitta för 1995kr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunderklumpen Posted March 1, 2016 Report Share Posted March 1, 2016 Har inventerat mina glidvallor och funderar över en sak.I natursnö, om jag använder en HF valla som fungerar bäst i konstsnö, ger det bättre eller sämre glid än en LF valla som fungerar bäst i natursnö? Båda vallorna har samma temperaturintervall. Kanske omöjligt att säga... Nån som har någon teori?Varför skulle din HF-valla ge bättre glid i konstnö och in LF i natursnö??????? Vad är det för vallor du har???????? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Landers Legend Posted March 1, 2016 Author Report Share Posted March 1, 2016 Har en Star HA4 som jag läst mig till att den ska fungera bättre på konstsnö. Har en Swix LF7 i motsvarande tempintervall. Tänkte att mängden flour var avgörande för glidet. Om man nu använder den högflouriga valkan på "fel" snösort så kanske LF vallan funkar lika bra eller bättre? ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorrez Posted March 1, 2016 Report Share Posted March 1, 2016 Jag missade nog teorin? Knappast nåt nytt hon kommer med iaf. Om vallan kan ha 5% av glidet så är den ju oerhört viktig. Finns ju många som skulle sälja sin moster för att åka vasan 10 min fortare.Däremot borde ingen som inte har flera par skidor få köpa flourpulver för 1300kr, då en alldeles utmärkt skida går att gitta för 1995kr.5% av påverkan på glidet är INTE samma sak som 5% snabbare åktur. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunderklumpen Posted March 1, 2016 Report Share Posted March 1, 2016 Har en Star HA4 som jag läst mig till att den ska fungera bättre på konstsnö. Har en Swix LF7 i motsvarande tempintervall. Tänkte att mängden flour var avgörande för glidet. Om man nu använder den högflouriga valkan på "fel" snösort så kanske LF vallan funkar lika bra eller bättre? ?Jag har Star HA4, men har inte använt den jättemycket. Har aldrig hört att den skulle vara anpassad för konstsnö. Kan du referera? Den är väl dock lite väl mjuk som slutvalla på ett helt vasalopp tycker jag. Om det är bäst med LF eller HF beror ju på hur fuktig snön är. Är det hög relativ luftfuktighet skulle jag satsa på HF. Är det torr snö och låg relativ luftfuktighet kan det till och med gå bättre med LF. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunderklumpen Posted March 1, 2016 Report Share Posted March 1, 2016 5% av påverkan på glidet är INTE samma sak som 5% snabbare åktur.Hur mycket blir det då? För mig gör i alla fall 5% sämre skidor än kompisarna mitt humör ca 50% sämre ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Landers Legend Posted March 2, 2016 Author Report Share Posted March 2, 2016 http://northsport.se/product.html/star---hogflour---very-high-fluorcarbon Här står det om HA4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunderklumpen Posted March 2, 2016 Report Share Posted March 2, 2016 http://northsport.se/product.html/star---hogflour---very-high-fluorcarbon Här står det om HA4OKHar du läst det någon annan stans? Det är rätt förvirrat det de skriver. De blandar vilt mellan HA och VA i sin text. Den senare (very high fluor) finns ju inte längre. Sedan har de ju urgamla beteckningar på pulvret, dvs F2 är väl ungefär som den nya FW,En förvirrad text och sida tycker jag. http://www.starwax.com/en_sottocategorie.asp?nyhetsID=13 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rotebrostakaren Posted March 2, 2016 Report Share Posted March 2, 2016 Har köpt på mig gamla star VA8, borde ju nästan vara bättre än HF80 under pulvret eftersom det rimligtvis är mer flour i den, verkar också lika hård, 140 grader på järnet, fast det är det ju på Marathon också, både vit och svart. Star VA8 kostade 900kr till ordinarie pris för 30gram, borde ju innebära djävligt mycket flour..., eller ska man ta Red Creek lila, den ska ha 150 på järnet, fast det finns en grön jag inte har som borde vara ännu hårdare. Sedan Vauhti Grön HF spektra, 145 på järnet, har för många djävla vallor!!??!!:), antagligen så spelar det inte någon störrre roll vilken jag lägger under pulvret, fast har någon några teorier vilken som är bäst för Vasaloppet? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.