Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Köpa första skateskidorna.tips


Påven

Recommended Posts

Efter några öppna spår och efter ett mail om nattvasan är jag sugen att testa på skate.

Men jag är totalt okunnig och snål så jag tänkte försöka fynda ett skidpaket nu i slutet av sesongen.

Vilka skidor bör jag köpa?. Det billigaste går bort, jag vill inte kunna skylla på dåliga grejjer, men heller inte köpa det dyraste.

 

Köper man skateskidor enbart beroende på vikt?längd?

Link to comment
Share on other sites

Du köper skida mer efter vikt än längd. Längden beror mer på vad som är lämpligt att hantera. 190 cm brukar vara vanligt som "herr-längd". Själv köpte jag förr lite kortare men ändå hårda spann, då jag körde med hund. (lättare med kort skida då) (Jag har 2 par 190 ungefär samt 2 par ca 180 samt 1 par riktigt korta special-skidor)

 

Just nu kan du nog hitta bra skate-skidor på rea. Jag har sett Madshus hypersonic på XXL för ett ok pris (Arninge). Men det kan nog finnas i alla möjliga affärer. Jag har sett att Alewalds börjat med sin rea. Jag ska dit med en kompis och kolla på klassiska skidor till honom. 

 

Men du behöver ju annat nytt också. Skor och längre stavar ;) ! (Stavar 0,90 x kroppslängd)

 

Spann ska vara ganska hårda, för att inte trampa igenom skidan. Lite mjukare i kallföre och mjuka lösa spår.

Link to comment
Share on other sites

Jag hade sett väldigt rolig ut i 190 cm långa skejtskidor. Bättre att generellt säga 5-15cm längre än kroppslängd. Längden avgör oxå en del hur skidan blir att hantera. Stavar kan mätas med 0.9

 

Det där med spann får du ta igen DK. Mjukare i både kallföre och mjuka spår? Kallföre innebär ju generellt hårdare spår.

Link to comment
Share on other sites

Jag köpte mina första skateskidor för den här säsongen. Det blev ett par Salomon S-Lab Skate Yellow. Dom finns i tre sorter, Blue, Yellow och Red, baserat på före. Spannet heter 569 och är gjort för "compact snow". Dom biter bra i hårda spår, utan att vara fladdriga. Däremot är dom inga raketer på blötsnö, men det är som med vanliga klassiska, olika skidor för olika förhållanden. Eftersom det snöar sällan och blir mycket åkning på konstsnö fungerar dom här bra för mig. Jag har testat andra skidor som har varit mer "livliga" - vad nu det ger? 

Link to comment
Share on other sites

Det där med spann får du ta igen DK. Mjukare i både kallföre och mjuka spår? Kallföre innebär ju generellt hårdare spår.

Jag tycker det blir både och ;) När det är typ -10 eller kallare, med massa nysnö så tar det tid innan det blir hårt. Då får du knirriga mjuka spår. Är det varmt får du blöta mjuka spår. I mjuka spår tycker jag ett hårt spann gräver ner skidan för mycket. Då får man försöka flyta ovanpå ;) Är det hårda spår på någon/några minus, så kan man ha riktigt hårda spann. Hur själva glidzonerna bör vara i olika fall är jag ingen expert på. Men det lär nog skilja på grön, blå och röd skida.

 

Jag skrev några rader på min meningslösa blog när kompisen Mange köpte skateskidor på Alewalds för drygt två år sedan.

http://semisekelbloggen.blogspot.se/2013/11/avundsjuka-eller-forkylning.html

Link to comment
Share on other sites

Nästan allt hänger på pjäxorna anser jag. Började köra skejt för 3år sedan med budget pjäxa som satt ganska bra, tills jag prövade Rossi premium skate i höstas och gjort grymma tekniska landvinnningar i vinter. stabilitet och kontroll känns som jag har alpina skidor nästan :-)
Link to comment
Share on other sites

Finns en hel del bra på rea just nu. Se bara till att skidorna plockas ut efter din vikt och köp inte för korta skidor. Att nästan allt hänger på pjäxorna håller jag inte alls med om, men visst blir det en bättre upplevelse med ett par bättre /dyrare pjäxor. Tycker snarare att nästan allt hänger på balansen när du åker fristil. Öva mycket på det när du börjar din skejtkarriär.

Lycka till!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...