Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Snus?


wernefurjohan

Recommended Posts

Hur ser ni på detta med snus och längdskidåkning.. Jag själv ligger i hårdträning redan nu för Vasaloppet 2017. Planen är att åka under 5 timmar.

Jag snusar typ 1 dosa om dagen, hur mycket inverkan har detta på konditionen och så. Ska jag sluta?

Hej!

 

Frågan är hur mycket det påverkar, Åke "Biten" Eriksson var ju snusare...

 

Mvh F

Link to comment
Share on other sites

Nej sluta inte!

 

Jag snusade i över 15 år, ca en dosa om dagen, och fick för mig att sluta för att mina polare sade till mig att det gjorde minst 20% på konditionen.

 

Sagt och gjort, jag slutade snusa för 11 år sedan, och det var ett litet helv..te, minst sagt, men jag fixade det till slut. Efter att jag slutade har jag gått upp 12-13 kilo, gick nog upp 7-8 kilo på ett halvår efter jag slutade snusa, jag lovar, dessa kilon inverkade inte positivt på min skidåkning....... Men det är ju jag, du har säkert bättre karaktär än så.

 

Jag försvarar INTE snusning, det är inte det jag menar, det är nog långt ifrån en hälsokur, tror jag, plus att det säkert inverkar menligt på konditionen, men kanske inte så mycket som många läkare och experter vill påstå.

 

Mitt råd är att du givetvis skall sluta, men gör det efter att du skidat i mål i Mora på 4:56:12! Ge dig själv det i present för din prestation, det är du värd!

 

Hälsningar en som saknar en kylsåpskall General varje morgon.....

Link to comment
Share on other sites

Jag hade med mig 3 portionssnusar i mitt vätskebälte när jag körde öppet spår, ingen av dom gick att få upp snabbt på vägen till Mora och tävlingsskallen vägrade låta mig stanna för att få fram snusen. Väl i mål så var jag tydligen den första som såg grinig ut när jag korsade mållinjen....
Sluta om du kan.. Effekten på kondition är extremt liten, tyvärr finns det väldigt lite forskning på just snus men den lilla som finns verkar tala för att effekten är marginell.

Link to comment
Share on other sites

Jag slutade att sluta 2008. Detta efter att ha snittat en dosa general om dagen. Trodde jag skulle få en gratisskjuts vad det gäller konditionen. Men den uteblev och kurvan fortsatta vara jämn. Däremot belyser Folkesson en viktig aspekt. Det är dyrt som rackarns. 50 kr om dagen (på den tiden) är ju mycket pengar om man kan lägga i sin längdåkarebudget.

Link to comment
Share on other sites

Gör snuset själv så är inte kostnaden ett problem. 5-7 kr dosan. I nån gammal tråd tror jag att jag hänvisade till forskning, cyklister, som visar att det inte påverkar uthålligheten negativt, snarare positivt. Jag provar ibland att lägga in när jag åker men gillar det inte. Nikotin är ju starkt kärlsammandragande och det kanske är skillnad mellan vinter och sommaridrott vad gäller inverkan på uthålligheten.

 

Jag föreslår att du DRAR  NED ordentligt på konsumtionen, inte slutar. Då slipper du abstinens när du åker utan att ta snus under loppet. Dra ned kan man göra genom att lägga in mindre och mindre snusar över, låt säga, en månad eller två. Mycket lättare än att sluta och den vägen jag tycker man bör gå även om man vill sluta.

Link to comment
Share on other sites

Slutade efter ös 2014 och började igen direkt efter öss 2015. 2 jobbiga veckor och gick upp 10kg första månaden. Från 66-76kg och har idag lyckats landa på ca 70kg efter att ha börjat igen. Så för mig har dessa kg varit välkomna. Rekommenderar ingen att börja och tycker de som ser en förbättring i att sluta som en utväg från beroendet som positivt men jag kommer ej att sluta igen. Älskar snus förmycket för att över ge det igen, första snusen efter ÖSS var som en varm kram från en Go vän som man inte träffat på år
Link to comment
Share on other sites

Älskar också mitt snus för mycket för att sluta, var rökareförut i 13 år och snuset är det som håller mig från ciggen. Har dragit ned på snuset några gånger men suget efter en cigg blir direkt påtagligt så tror faktiskt att jag skulle falla tillbaka till dem om jag slutade med snuset. Är väl egentligen bara pulsen som går upp och har svårt att hålla A1 i början av långpass om jag spottat ut prilla just innan. Hög vilopuls också naturligtvis.
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Det enda jag hört är att det skall verka positivt under de 6 första minuterna av en prestation, så man måste alltså lasta in en rejäl precis före start ;)

Låter dock som en myt av astronomiska mått!

 

Personligen snusar jag knappt en dosa lös per dag, eller en dosa portion på typ 3 dagar. Gillar dock absolut inte att snusa under fysisk aktivitet, såsom cykling och promenader och liknande. Och absolut inte under tyngre aktivitet. Däremot höjer det ju värdet på den första snusen efter målgång!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...