Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Lätta träningspass?


vasajohan

Recommended Posts

På motionärsnivå, är det bättre att satsa på att få upp volymen träning eller att ha hård träning.

 

Jag har jobbat på att få upp volymen träning. Det jag märkt är att när jag är nertränad säger kroppen ibland åt mig att dra ner på tempot och köra ett lugnt pass. Ska jag göra det då eller försöka pressa kroppen iallafall? 

 

Det är speciellt i de kortare passen 35-45 minuter i hårt tempo där jag ibland känner efter halva att jag är sliten sedan tidigare pass och då kör lugnt andra halvan av passet (på 120-140 i puls och ingen spurt alls på slutet).

 

Just nu kör jag 5 rullskidspass per vecka varav kanske hälften är hårda pass. Skulle jag köra hårt på alla pass skulle jag nog bara orka 3,5 pass per vecka dvs skulle behöva fler vilodagar mellan.

 

Av passen brukar kanske 1 per vecka vara distans och där är också samma fråga om man ska pressa sig lite extra på slutet och det oberoende av om man känner sig sliten från tidigare träningar.

 

Observera att med sliten menar jag inte ont eller skadad utan mera som att man är seg och lite mer tom på energi i musklerna (får snabbare mjölksyra).

 

By the way, jag kör inte rena intervallpass ännu utan brukar hålla jämn hårt tempo på kortare sträckor men med lite extra kraft i uppförsbackar och på slutet (spurt).

Link to comment
Share on other sites

Dagen efter är det viktigt att bara köra ett kort eller halvlångt lätt pass inte nödvändigtvis grenspecifikt. Jag brukar kalla den "aktiv återhämtning" och i mitt fall består det ofta av snabb promenad, men inte så att man blir svettig och andfådd. Seghet och mindre skavanker brukar var borta, när man kommer hem.

 

Med stigande ålder blir de lätta passen viktigare, då återhämtningen tar längre tid tex om man tävlar två dagar i rad, så går alltid andra dagen tyngre.

Link to comment
Share on other sites

Ok tack för infon. Då var det mera ett pass som övergick i återhämtningspass för mig då typ prattempo fast kort distans. Tycker det är svårt att veta innan passet om man ligger över gränsen eller har lite att ge just de dagarna man är nedtränad. Efter några minuter brukar man få en indikation dock =)

 

Jag skiljer dock på detta med energitom och dålig form. Dålig form så kan man fortfarande ta i max medan energitom

Kan ju hända vem som helst oavsett om man är i toppform

Link to comment
Share on other sites

Jag tänker mer på tex ett hårt backträningspass, då musklerna är utmattade och har fått en hel del stryk. Även om man tillfört proteinrik mat efter passet, kan musklerna kännas mörbultade dagen efter och ett lugnt o skönt återhämtningspass kan vara det man  behöver samma sak dagen efter en hård tävling.

Link to comment
Share on other sites

Jag TROR att det ger bättre resultat att köra rena intervallpass och varva det med lugn distans. Medelvägen med många hårda pass TROR jag ger en tröttare kropp men inte ett bättre resultat. Ren spekulation och baserat på hur jag brukar svara på träning. 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...