Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Erfarenheter av diskbråck?


dubbeltumme

Recommended Posts

Jag drabbades av ett diskbråck (konstaterat med MR) i början av juni, med ischias ända ned i foten, utsläckt akillesreflex och ingen kontroll över musklerna i vaden. Och naturligtvis vansinnigt ont. 

 

Nu, efter 2 1/2 månader, klarar jag klarar mig utan värktabletter, är i stort sett fri från ishias och börjar få tillbaka styrkan i vaden, så jag kan snart stå på tå igen. :-) Har en bra sjukgymnast och kör rehab dagligen. Operation känns inte aktuellt så länge det går åt rätt håll. 

 

Skulle gärna vilja höra era erfarenheter av diskbråck, antar att det finns några skidåkare där ute som har drabbats. Det jag framförallt är nyfiken på är: 

 

Hur lång tid tar det att bli återställd? 

Chansen att komma tillbaka helt och träna skidor/rullskidor som förut? 

Risk för att drabbas igen - och hur ska man i så fall undvika det?

 

Link to comment
Share on other sites

Jag fick ett klassiskt diskbråck i ländryggen i början av november förra året. Symtom som du beskriver det. Trodde det var helkört med vasan 2016 men MR visade att bråcket sekvenserat sig bra. Läkaren sa att med lite tur kunde jag va tillbaka inom ett par månader vilket jag då inte trodde på en sekund. Mycket rehab och förmodligen lite flyt gjorde de dock möjligt att genomföra vasan näst intill helt smärtfritt. 

 

Vaden är en annan historia. För min del så är det insidan av vänster vad som jag fortfarande inte får bra kontakt med. Skidåkning funkar eftersom jag stakar mycket och utsidan av vaden samt höger vad kan kompensera men löpning är svårt fortfarande. Blir helt stum i vaden efter bara några minuter. Jag kör rehab regelbundet (rygg, bål och vad) och provat lite med elimpulser för att se om jag kan få bättre kontakt. Inte gett upp hoppet än och tycker att de blir lite bättre.

 

Hur stor risken att drabbas igen skulle jag oxå vilja veta. Just nu känns ryggen grymt bra och jag åker rullskidor helt utan problem :)

 

Hoppas det hjälper lite och krya på dig!

Link to comment
Share on other sites

Till er som fått diskbråck, har ni innan skadan kört mycket löpträning? Jag misstänker att stötarna vid löpning för de som inte har perfekt teknik kan skapa eller förvärra ryggskador. Låt mig berätta om mitt eget exempel.

 

Jag har ngn ryggskada sedan många år tillbaka. De trodde det var tillplattad disk (kanske förstadie till diskbråck?). Jag har nästan aldrig tränat konditionslöpning förrän de 3 åren innan ryggskadan. Då tränade jag inte värts mycket heller, kanske 20 pass per år men då mest på sommaren (1-3 ggr per vecka sommarhalvåret, 0 på vintern). Efter skadan kommer smärtor 1-3 dagar efter löppass. De gånger jag försökt komma igång med löpning har jag fått smärta. Det har inte känts som att jag kan träna bort det med löpning. Därför har jag fått skippa löpning nästan helt, springer nästan aldrig numera (2 ggr per år typ).

 

Däremot körde jag igång med skidåkning för 2 år sedan, har tidigare åkt skidor ngn eller några gånger per år bara. Skidåkningen har gått riktigt bra och kroppen svarar och klarar att trappa upp utan att jag förvärrar ryggskadan. Långsiktigt är det ju bättre att slippa skador än att snabbt få framgång. Det är väl det jag försöker bevisa iallafall. För mig är dock valet enkelt, jag kan inte köra löpning som komplement till skidåkningen och väljer "den långa vägen". Jag har hört att det finns en del elitåkare som har problem med löpning på grund av skador (Erik Wickström, Julia Svan till exempel).

 

Kan ngn duktig åkare här bekräfta om det går att bli grym på skidor genom att helt skippa löpträning? Kan man bygga upp sig till elitnivå även om man får ryggproblem av löpning redan på nybörjarnivån?

Är löpning ett långsiktigt fördelaktigt komplement till skidåkning eller bara en kortsiktig genväg?

 

Jag är än så länge vanlig motionär men har bara tränat regelbundet i knappt 2 år.

Det jag kör är alltså

Rullskidor 150 h per år

Längdskidor 20 h per år

Styrkeövningar 20 h per år

Simning 20 h per år

 

Det mest positiva är att jag faktiskt har kunnat trappa upp skidträningen en del sedan jag började 2014. Det betyder att skadan inte förvärrats av träningsupplägget. :)

Link to comment
Share on other sites

Haft en hel del ryggproblem. Verkar som det gör stor skillnad nu när jag sover utan kudde. Med tjock bäddmadrass o modern säng blir det en kurva på ryggraden upp emot axelparti o huvud om jag sover med kudde. Vaknar utvilad i ryggen på ett annat sätt när ryggraden fått vara rak under natten.
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...