Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Kobent och fäste...


Petter

Recommended Posts

Jag tänker så här; jag är själv hjulbent och när jag lärde mig åka skidor sa tränaren att jag skulle trycka knäet inåt så det hamnade under under lodlinjen och därigenom kom kraften mer rakt ner i skidan. Tittar man på skidorna så slits de mer på insidan i fästzonen i och med att trycket är större där.

I och med att jag sett hur lätt och behändigt kobenta åkare åker är min tanke att de så att säga får inåtvinklingen "gratis" och inte behöver trycka knäet inåt på samma sätt som hjulbenta. Eftersom jag själv inte är kobent kanske någon som är det kan berätta hur det funkar med att få fast skidorna.

Link to comment
Share on other sites

Är hyfsat kobent men att det skulle be bättre fäste känns osannolikt. Det bästa är förstås att trampa skidan så rakt ned som möjligt så att du får största anläggningsyta. Att fästet slits mer på innerkanten beror nog mycket på , förutom vinklad skida vid diagonal, utförskörningar, plogningar, saxningar och riktningsförändringar.
Link to comment
Share on other sites

Jag tror nog det beror på sladd i kurvor och att man gör skär utåt som gör att det sliter mer fäste på insidan. Det bästa vore ju såklart att få ner hela fästzonen rakt ner mot snön och på så sätt få ett bra fäste. Jag har ibland funderat över varför vi längdåkare inte är lika noggrannare med att justera så att belaget ligger helt plant mot underlaget som de inom alpint. Nu är jag inte helt insatt i det alpina och det är ju helt andra farter, men där har jag för mig att man ibland justerar med bitar av eltejp mellan pjäxa och skida.

 

Falken86: Den anledningen är nog mest psykologisk. På en bra vallad skida tar inte fästet i när man står med vikten jämnt fördelat på båda skidorna.

 

Inom skidorientering i samband med att skejt slog igenom så vallade jag ibland med fäste på den yttre sidan av styrskåran för att kunna gå med fäste om jag inte orkade skejta. Glidvallade då den inre delen av fästzonen.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...