Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Tråden om Enges från Finland


Leif L

Recommended Posts

  • Replies 95
  • Created
  • Last Reply

 Om nu Enges hade kommit fram till något som revolutionerat vallningen, tror jag det slagit igenom väldigt snabbt, då det finns skidåkare som är väldigt snabba på att spåra upp nyheter på skidfronten och testa för att kunna skaffa sig en fördel mot konkurrenterna. Vallafabrikanterna har ingen chans att stoppa något nytt, det ser tex med stålsicklingen. Eftersom jag varit med hela tiden sen Enges startade borde jag ha märkt något bland mina skidvänner, men inget har nämnts om honom under min tid.

Link to comment
Share on other sites

Jag kan ju alltså inte mäta själv. Jag vet inte ens om jag skulle kunna lära mig, även om pendeln ger utslag. Det räcker inte!

 

När jag åkte på åttiotalet så hade Enges mätt upp alla skidor och alla vallor, och så gissade jag värdet på snön. På hans hemsida kan du/ni se ett antal snövärden, och som ni ser så är det ett visst system i det hela. Ju fuktigare snö desto högre värden.

 

Jag glömde en sak, det där med tiondelar...

I början var skalan 1,2,3 osv. Så småningom visade det sig att det inte räckte, utan den måste vara noggrannare, och det verkar som om tiondelar räcker när det handlar om vallor och vallning. 

Sedan skall man komma ihåg att snön har olika värden på olika ställen på spåret. Fuktigare snö - högre värden.

 

Sedan tycker du att det verkar lite vagt att mäta med en pendel... Jag håller med! Men han får ju samma resultat när han upprepar en mätning. Det är otroligt, vad som är möjligt att lära sig, å andra sidan använder vi väl bara en bråkdel av hjärnans kapacitet.

Är inte nöjd med detta svaret. Om det Enges mäter verkligen existerar så borde ju fler människor än han klara av det. För att ni skall få någon som helst substans i allt detta flum krävs det nog att ni hittar på nåt bättre sätt att mäta.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

PS. Inlägget blev längre än tänkt, så jag har inte läst igenom det, vilket betyder att jag inte vet hur många stavfel det finns samt övriga oklarheter. DS

 

Hej, nu är jag på gång igen... ;-)
Det har hänt så mycket på rally och formel 1 fronten att jag inte har velat(?) ta mig tid att skriva något här.

 

Men idag fick jag ett kort mejl (ett pra tre meningar) från Enges. Han antydde igår via SMS att han hade hållit en sak hemlig för mig. Nu hoppas ni att ni skall få reda på vad han skrev! Fast det får ni inte nu. Inte nu...

Jag skrev ovan i några inlägg om det som jag kallade för trollspö. Något sådant visade sig inte finnas. Jag måste ha blandat ihop det med något annat som vi diskuterade sommaren 2015. Men det där är inget problem i sammanhanget, eftersom det inte behövs några verktyg alls! Nu är det så pinsamt enkelt att få till en bra vallning, att det är helt osannolikt.

 

Annars, så läste jag för någon dag sedan, det Enges har på sin hemsida, och kom fram till att infon måste kompletteras för att sk vanligt folk skall förstå hur saker och ting i teorin är relaterade till varandra. Så det funderar jag på hur det skall lösas.

 

Till några inlägg ovan som jag inte har besvarat (även om det kanske inte lönar sig).

 

Till Frazzi:
Alltså Enges förklarar på sin hemsida hur du skall träna på att mäta. Det är ju bara att sätta igång och börja öva!
Det finns många som kan mäta med en pendel, däremot är Enges unik med att använda det för vallning av skidor. Orsaken kan du läsa om på hans hemsida.
Sedan kan man väl säga att det är fritt för vem som helst att konstruera ett mätinstrument för att mäta biomagnetism. Fenomenet har ju folk känt till i tusentals(?) år, men kan begreppet biomagnetism ha lanserats på 1980-talet?

Flum? Skidor med dåligt glid är inget flum. Det är okunskap. Skidor med bra glid är kunskap/skicklighet.

 

Till Volevodin:enges
Att det inte har talats om? Jag tror att det var på TV i Finland ca 1982. Toppåkarna i Finland visste i början på 80-talet vem Enges var. Enges har ju bl a varit hemma hos Juha Mieto och Juha har fått prova använda pendeln. Enges berättade att han skrek till sin fru "den rör sig"... ;-)

Det som hände var att Finlands dåvarande tränare, Immo Kuutsa, förbjöd alla i vallateamet att ha någon som helst kontakt med Enges. Enges berättade att t ex Keijo Kuntola, ädre bror till Hilkka Riihivuori (medaljör i OS och VM), var väldigt intresserad.
Sedan tävlade jag vintern 1984 för IF Länken, Kristinestad, och samtidigt tävlade en avlägsen släkting, Per-Ole Lindell, i föreningen, samt Hilkkas yngre bror Ossi. Detta diskuterades en hel del. I många år omkring år 2000, så var PO L chef för det finska vallateamet... Så Enges är ingen obekant "figur".

Problemet så att säga, är att folk (också här på tråden) funderar på mätmetoden, i stället för att försöka lära sig att använda resultaten.
Men nu har ju Enges "forskat" (och funderat) på detta (med vallning) i 35 år, och det har tillkommit nya upptäckter (detaljer) under tidens gång.
Problemen är ganska enkla att definiera, men lösningarna är lite svårare att hitta. T ex ett problem är att en valla/parffin/klister/pulver tappar sina egenskaper efter en viss tid. Eftersom han kan mäta, så är det lätt att fastställa att så är fallet.
Det som man kunde jobba på är att "elektrifiera" skidorna, och genom röststyrning skulle man kunna ändra magnetfälten. Då blir det high tech skidor á 50 kkr/par, eller från Kina för 750 kr/par.

1987 visade jag intresse för att bli tränare för det (då) Västtyska längdlandslaget, men de sade att de hade en tränare, som det gick rykten om att han skulle få sparken. Jag räknade kallt med att en tysk aldrig kan vara så dålig att han inte kan vinna om föret är tillräckligt knepigt (för de andra). Det var med den kunskap vi, dvs Enges hade då.

Ferdinand Grill på Kneissl visste om detta 1985. Då fick jag nämligen ett par av honom (under VM i Seefeld), som inte fungerade, dvs han visste att det inte fungerade som de hade tänkt.

 

1987 talade jag med folk (vallatestare) på Holmenkol (tysk vallatillverkare) om detta, och om hur deras vallor var i jämförelse med Swix. De visste om att Swix fäste lite bättre, dvs deras gled lite bättre. Detta kunde också se från mätningarna som Enges gjorde.

 

Det är hur många som helst, som har vetat om att "något" är på gång.

 

Problemet är närmast, att det inte finns någon produkt att sälja. Sedan skulle jag ju inte kunna jobba för en vallafabrikant eller skidtillverkare, eftersom jag vet att det som står på vallaburkarna inte har något med verkligheten att göra. Det visste jag redan i mitten på 1980-talet. Skall man sälja en sak måste man tro på det!

Med tanke på tränare i Tyskland 1987, pratade jag lite med Urban Hettich (har väl vunnit alla tänkbara tävlingar i nordisk kombination) vid VM 1989. Han tyckte att jag skulle börja med att vara tränare i t ex Turkiet, och jobba mig upp. Det låter tråkigt. Man vill ju jobba med någon som har möjlighet att vinna i VM eller OS, dvs någon som är beredd att anstränga sig.

Sedan har ju t ex Knut Nystad (Norges vallningschef) vetat att vi vet något sedan 2012/13. Jag har lovat perfekta skidor oberonde av förhållanden, men det krävs en del träning för att kunna göra de rätta kompromisserna.

En orsak till att jag har vänt mig till Norge, är att där finns det pengar att experimentera "lite".

Jag trodde också att det skulle vara enkelt att få ut budskapet, och att det skulle finnas intresse. Det får inte vara alltför revolutionerande.

Hade Facebook och Twitter funnits  t ex 1987 (då jag/vi hade betydligt bättre koll än t ex 1985) hade man ju haft tiotals tusen följare... ;-) om man hade berättat exakt hur man gjorde när man vallade.

1987 var man "specialist" på snöfall och nollgradigt. Med lite mera dricka hade jag ju slagit t ex Bengt Hassis i Dolomitenlauf, 60 km, "halvskate". Han vann Vasaloppet 1986 på rekordtid, eller hur? Tala om att "rätt" vallning har betydelse... Jag hade inte rätt vallning, men mycket bättre än alla(!) övriga. Alltid samma vallning, en klisterblanding som inte frös. Tror att det var djupfryst(!) Rex Orange och ej fryst Toko Silver på Karhu's "klisterskidor". Skidorna var ju felkonstruerade! Alltför styva framtill och längst bak... ;-)

 

Till Polar/Folkesson:
Du behöver inte hänga något på skidorna!

Sedan kan jag säga angående att hitta en bättre valla eller tom bästa, att om du gör på rätt sätt kan du använda vilken valla som helst, och få bra resultat. Hur mycket bättre resultat man kan få med finjustering, kan jag inte svara på i detta läge. 

Link to comment
Share on other sites

Och kom ihåg att valljärnet aldrig får vara kopplat till elnätet när du smälter glidvallan/pulvret. För elströmmen ger störningar i "laddingarna". Så låt järet bli varmt dra ut kontakten smält vallan och sätt i kontakten igen...

 

Detta var en av de viktiga teserna trollgubben Enges hade på -80 talet!

 

Antagligen bör man därför inte använda varmluftpistol för den måste ju vara kopplad när den används :)

Link to comment
Share on other sites

Bengt Hassis kör ju längdskola nu för tiden, jag tog ett par tekniklektioner hos honom i vintras. Han berättade att när han började så fästvallade dom hela skidan (apropå hur långt man ska fästvalla). Klart man kan åka snabbt då om man är van vid det. Han behövde bara sluta valla för att bli snabb som en trollgubbe. 

Link to comment
Share on other sites

Jag förstår inte riktigt syftet med tråden, det berättas om nåt som skulle revolutinera vallandet men vi kommer inte närmre lösningen, bara olika storys hit och dit.

Det revolutionerande är att man (=Enges) upptäckte dessa laddningar, och att "ibland" är det positiva värdet högre/större än det negativa. 

Genom värdetabellerna har han full kontroll på skeendena, alltid.

 

Sedan är det ett helt annat problem att folk inte vill sätta sig in i hur det fungerar.

 

Vidare kan man säga att det händer konstiga saker, i synnerhet med vallan, och det har han inte haft full kontroll över. Jag är inte helt säker om han vet vad som inträffar i "alla" fall.

 

För någon dag sedan fick jag ett mejl av honom, där han bl a berättade att han hade hemlighållit en sak för mig... Men nu kunde han avslöja saken.

Han har lovat mig att jag får avslöja det, men det tänkte jag inte göra ännu. Grejen är en praktisk sak, så man behöver inte kunna något om teorin bakom det hela.

 

Nu söker jag några försökspersoner. 

En har jag skickat meddelande till. Jag har en vän på FB som är manager för en norsk åkare som inte tävlar för tillfället, som jag tycker kan få lite "sysselsättning".

 

I VM var det ett antal som klagade på dålig vallning, ibland både fäste och glid. Så det finns potentiella kandidater... ;-) Ett krav är ju förstås att de svarar på ett meddelande, och samtidigt lovar att inte sprida uppgifterna på en gång.

 

En sak som väl får betecknas som revolutionerande är om/när folk slutar köpa vallor? De flesta har väl vallor så att de klarar sig de tio närmsta åren? När det inte spelar någon roll vilken valla du använder, så får du ju köra slut på en burk i taget. Likadant med klister och paraffiner.

 

En sak om skidor...

Nu testar tillverkarna skidorna genom glidtest utan valla/paraffin. Det kan man se från värdena hos skidorna.

Nästa steg i utvecklingen blir (gissar Enges i mejl idag) att man försöker göra skidor av material som saknar biomagnetisk kraft. Då behöver man åtminstone inte neutralisera den gentemot snön. Då börjar vi närma oss den vallningsfria skidan.

 

När man tänker på klagomål på skidorna de senaste dagarna i VM, så behöver det inte bara bero på vallning. När det är mjukt under skidorna, måste både framända och bakända flexa lite, och dagens skidor är ju gjorda för stenhårda "vägar". Sådana skidor hade jag tyvärr redan på åttiotalet.

 

Med tanke på att folk inte skulle känna till något om Enges, så kan jag säga att antalet besök på hemsidan är nu 7941 st. Men, hemsidan skulle behöva omarbetas i grunden. Det saknas alltför mycket vägledande information.

 

En intressant tabell på hemsidan är hur värdena är relaterade till olika snöförhållanden. Tittar man lite noggrannare på tabellen, så inser man att snö- eller lufttemperaturen spelar en ganska liten roll i sammanhanget. Fukten i snön, eller snarare i ytan, är den stora grejen.

En viktig sak är att hålla reda på är när snön kan tänkas vara positiv, dvs att det positiva värdet är högre än det negativa. Nu under VM har det väl varit sådant före nästan varje dag! Jag skulle gissa att det positiva värdet har kunnat ligga så högt som vid ca 13,5. Hur skall man då valla? Ett sätt är att använda tricket. Om man inte gör det, så skulle jag bli tvungen att fråga Enges! ;-) Tittar man på tabellen över vallor på hemsidan, så finns det inga vallor som räcker till för att få upp värdena till önskad nivå, om jag inte har förstått det hela fel.

 

Det som trasslar till det hela är att värdena i vallorna, när vallan är på skidan, inte är stabila. Nu måste jag stanna här så att jag inte avslöjar hur man undviker det, eftersom det är det här allt hänger på.

 

Nu måste jag ägna mig åt att hitta ett antal försökspersoner!

Link to comment
Share on other sites

Leif L; En sak som jag funderat på under skid-VM är varför skidor med "vitbelag" verkar gå bättre än skidor med grafitbelag i det föret som varit hittills. Kan det vara så att en skida med transparent belag har en annan spänning än en med grafit ?

Tack, en mycket intressant fråga!

För det första är det så att belaget och färgen inte har någon betydelse (med viss reservation sagt).

Om du tittar på Enges hemsida så ser du att olika skidor har olika värden. Värdena är ju mått på magnetismen i skidorna. När Enges mäter, så mäter han magnetismen i "hela" skidan, dvs han kan inte mäta värdena i varje beståndsdel som ingår i skidan.

 

Nu kan skidan också innehålla material som inte har någon magnetism i sig. Det här betyder bl a att vi inte vet om värdena kommer från belagsmaterialet eller "bara" från något annat laminat, eller tom limmet.

 

Skidorna som du talar, förstår jag, dumenar Rossignol. Enges skrev i mejl (igår) att han skall försöka komma över ett par, så att han kan mäta upp det, och då kan han säga vad Rossignol har hittat på. De kan inte hemlighålla något av värde! ;-)

 

Det jag tror på är att skidorna ligger när värdena +13,5/-12,5, men fungerar samma skidor i flera minusgrader också så kan det tyda på att de är gjorda på material som saknar magnetism, och med "rätt" valla fungerar de i alla fören.

Sedan kommer skidans flex (eller vad jag skall kalla det) in i bilden, vilket har stor betydelse vid mjuka "spår".

 

Det här kunde jag skriva mycket om, eller berätta några timmar om... ;-)

 

Orsaken till att plastskidorna kom 1974 (?) (En västtysk som jag träffade en gång, sade att han använde plastskidor i OS 1972, och väl blev fjärde på flera sträckor. Glömt hans namn för tillfället, jag borde titta i adressboken, ca 50 faldig tysk mästare i längdåkning.)  var att de hade högre värden än träskidor, och blev lättare att valla vid vått före. Sedan har värdena i skidorna stigit med åren, kan man säga, så nu motsvarar värdena i skidorna snöns värden. 

 

Men det löser inte problemen, därför att åkarna vill ha valla på skidorna. Då blir det knepigare.

Det som gör det knepigt är att vallan inte behåller sina värden, dvs vallan i "burken/tuben" har inte samma egenskaper vid start och när man kommer i mål. Bara en liten förändring i värdena och egenskaperna är helt annorlunda.

 

För några minuter sedan skickade jag ett mejl till Enges. Jag behöver komplettera mina kunskaper, så att jag inte i onödan skriver fel. Det är många detaljer som det är.

 

Man tror inte att det är sant, när man tänker på hur mycket resurser (pengar och tid) som skidtillverkare och vallatillverkare har satt på utveckling för att nästan komma till samma resultat som Enges har kommit till på sin fritid. Makalöst helt enkelt.

 

Angående Rossignol, så hade de vissa framgångar i Sochi också, och det är just i blött före eller nysnö som de inte har varit sämre åtminstone.

 

Kontentan av det hela är att värdena (magnetismen) finns inte bara i belaget, och i och med det har belaget ingen betydelse. Den största orsaken till att man byter färg är ju att det skall synas i TV att nu har det kommit en ny modell, som du absolut måste ha... ;-)

 

I Niskanens skidor (åtminstone på 15km) var det ju annan typ av belag under steget. Det är ju bara att göra saken knepig. I stället sätter du på rätt paraffin och ruggar upp mittpartiet och du har perfekta skidor, om det nu inte är blåis i spåret. För att få rätt paraffin kan man alltså använda tricket som jag ännu inte har avslöjat. Vilket betyder att man kan använda vilket paraffin som helst! ;-) Kan det bli enklare? Om det räcker för att vinna i VM/OS vågar jag inte lova. Jag tror att det behövs en liten justering, och den är inte lätt att göra pga att man inte vet vad man har för värden.

Link to comment
Share on other sites

En annan sak som man kanske inte tänkt på är hur piggarna i kontakten sätts in, om det är + i + eller - i +. Jag har testat med en elfix och funnit att den ger mer utslag i kabeln med - i + än om det är + i +. Ett av mina strykjärn har jag märkt upp pluspiggen, men det gäller då att veta vilket hål i kontakten som är + kontakt.

Link to comment
Share on other sites

Episk är ordet!

 

Fick nyss ett mejl från Enges, och det har ju varit stor uppståndelse i Finland, när Anne Kyllönen gick ut och sade att skidorna inte fungerade. Det var varken fäste eller glid.
Enges skrev, att han blir så trött på vallateamet, när alla ser att materialet inte fungerar. Det är bara vallateamet som inte märker något, igen.

 

Nåja, nu skall jag i varje fall söka testpersoner, och blir det lyckat så lär jag inte behöva skriva något mer här... ;-)

Sedan är det väl bara att vässa sickeln för att få bort eventuell smuts från skidorna och rensa porerna i belaget med vallaborttagningsmedel. Sedan skall paraffinet/vallan på som kommer att vara exact rätt oberoende av före när de har genomgått "specialbehandlingen".
Utan att testa tror jag ju att det kan vara lämpligt att använda burkvalla vid minusgrader och klister vid fuktigt/blött före som fästvalla, även om det kanske inte gör något om man gör tvärtom förutsatt att vallan inte "isar". Sedan finns ju alterntivet att man ruggar upp mitten.
Om jag har förstått det rätt så får inte vallan slitas bort från belaget. Den måste täcka precis hela ytan.

Ha en trevig post Vasaloppet vår! En annan måste koncentrera sig på rally (Rally Mexico) i veckan... ;-)

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Och kom ihåg att valljärnet aldrig får vara kopplat till elnätet när du smälter glidvallan/pulvret. För elströmmen ger störningar i "laddingarna". Så låt järet bli varmt dra ut kontakten smält vallan och sätt i kontakten igen...

 

Detta var en av de viktiga teserna trollgubben Enges hade på -80 talet!

 

Antagligen bör man därför inte använda varmluftpistol för den måste ju vara kopplad när den används :)

Det där var Enges i så fall inte ensam om. Svenska Lind-Ex (som senare köptes av Majbäck och blev en del av SkiGo) hade ju en hel serie glidvallor som skulle läggas på med ojordad utrustning i skarven mellan 80- och 90-tal.

Link to comment
Share on other sites

Det där var Enges i så fall inte ensam om. Svenska Lind-Ex (som senare köptes av Majbäck och blev en del av SkiGo) hade ju en hel serie glidvallor som skulle läggas på med ojordad utrustning i skarven mellan 80- och 90-tal.

Min tankegång med plus i plus och minus i minus är kanske inte helt fel ändå, då det ger mindre strålning vid mätning med elfix.

 

Sen kan man fråga sig om friktionen vid stålsickling också skapar elektrisk spänning i skidan eller plastsickeln vid sickling av skidan. Fast det är också tänkbart att skidans spänning ändras vid kontakt med snön, så att ev fördel med "rätt spänning" i skidan försvinner.

Link to comment
Share on other sites

Det där var Enges i så fall inte ensam om. Svenska Lind-Ex (som senare köptes av Majbäck och blev en del av SkiGo) hade ju en hel serie glidvallor som skulle läggas på med ojordad utrustning i skarven mellan 80- och 90-tal.

Ski-Go måste ha vetat om att "något" var på gång, eftersom jag bad att de skulle skicka hela sortimentet för testning, dvs för att få reda på vad de hade för värden i sina vallor. Jag kommer inte ihåg vad jag skrev i brevet dit (ca 1985-86)! ;-)

 

Jag förmodar att jag har en del av vallorna kvar fortfarande!

Link to comment
Share on other sites

När man gick i skolan fick man ju skapa statisk elektricitet genom att gnida ett kattskin mot en

ebonitstav (negativ laddning).

Om man kunde ge skidan motsatt laddning som spåret har, så borde dom ju repellera varandra,

vilket borde resultera i ett fantastiskt glid.

Man får nog fan ut och strypa grannkatten nu...   :ph34r:

Link to comment
Share on other sites

När man gick i skolan fick man ju skapa statisk elektricitet genom att gnida ett kattskin mot en

ebonitstav (negativ laddning).

Om man kunde ge skidan motsatt laddning som spåret har, så borde dom ju repellera varandra,

vilket borde resultera i ett fantastiskt glid.

Man får nog fan ut och strypa grannkatten nu...   :ph34r:

 

Bra tänk. Gnider man grannkatten mot skidorna tillräckligt länge så kan man enligt biomagnetismens första lag elevera upp till 1 dm över spårbädden, vilket borde fantastiskt glid (i vindriktningen). Risken är att man trampar luft i uppförsbackarna.

Link to comment
Share on other sites

Bra tänk. Gnider man grannkatten mot skidorna tillräckligt länge så kan man enligt biomagnetismens första lag elevera upp till 1 dm över spårbädden, vilket borde fantastiskt glid (i vindriktningen). Risken är att man trampar luft i uppförsbackarna.

Risken är också att man får grannkattens ägare i hasorna och det ger säkert bra fart..

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.


×
×
  • Create New...