Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Johaug fast för doping.


Goldrush

Recommended Posts

  • Replies 693
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 1 month later...

Helt fantastiskt att vi sitter här och hjälper johaug med familjeplaneringen också. Bara att dra iväg en faktura. 

 

Eventuella skämt om Trofodermin som intimkräm eller potensmedel kan vi passa på..

Jag förstår inte riktigt kopplingen mellan Trofodermin och potensmedel, det får mig bara att tänka på travtränaren som dopade sina hästar med Viagra. Men det är ju alltid tråkigt för alla inblandade när dopingskandaler uppdagas, oavsett om de otillåtna ämnena är potensmedel eller andra läkemedel.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Enligt textTV så blev domen 18 månaders avstängning för Johaug. Jag trodde själv att de skulle gå på normalstraffet 2 år men de har tydligen tagit hänsyn till vissa förmildrande omständigheter. Det betyder dock att hon missar OS och en del annat. Jag gissar att norska skidförbundet just nu ångrar sig att de SÄNKTE straffet och möjligen provocerade fram denna omprövning. Vad tror ni ?

Link to comment
Share on other sites

Visst är det rättsäkert att följa praxis men det är inte samma sak som att praxis är rättvis, faktiskt är det två helt olika frågor. Så Björgen har liksom inte fel när hon säger att domen är orättvis, däremot kan man ha olika uppfattning om vad som är rättvist ju.

 

Man borde kanske inte var förvånad men nog tycker jag det är märkligt att det är så många som vid såna här fall dyker upp och propagerar för hårdare bestraffning. Förmodligen finns det något väldigt lockande i att se andra människor bli bestraffade. Men ni kanske borde tänka ett varv till,

Link to comment
Share on other sites

Med en finsk domare var något annat inte att vänta "The case was handled by a Panel of CAS arbitrators: Mr Romano F. Subiotto QC, (UK/Belgium), President, Mr Markus Manninen (Finland) and Mr Jeffrey G. Benz (USA)."

 

Med tanke på att hennes historia anses vara korrekt av bla FIS och att hon inte fått någon sportslig fördel av krämen känns domen hård. 

Link to comment
Share on other sites

Det handlar inte så mycket om doping utan mer om strikt regeltillämpning och att man vill ge Norge en knäpp på näsan.

 

Med distans till det hela verkar allt uppförstorat för en liten "skitgrej", som inte gett någon sportslig fördel. För mig är doping att man genom ett medel skaffar sig en fördel gentemot medtävlarna, vilket inte föreligger i det här fallet. Det är svårt att förstå att

de som astmamedicinerat över tillåten gräns slapp så lindrigt undan, om detta ger 18 månader, så borde Sundby fått 2 års avstängning.

Link to comment
Share on other sites

Marit Björgen gråter ut och kallar domen mot Johaug som orättvis och säger att rättssäkerheten är hotad. Jo tjena! Norge reagerar mycket märkligt mot en mycket rättvis dom som följer all tidigare praxis.

 

 

https://www.skiforbundet.no/norges-skiforbund/nyheter/2017/8/cas-dommen/

 

Jaså, all tidligere praksis?

 

Fernando Augusto Finkler - 1 år

Stefano Agostini - 15 mnd

Ilaria Sanguineti - 1 år

Marco Salas - 1 år

Ilaria Bombelli - 1 år

Giorgia Squizzato - 1 år

 

Alle rettsinstanser er enige om at Johaug ikke har hatt noen effekt av stoffet og at det ble inntatt ved et rent uhell. Spørsmålet om effekt og hensikt er avgjort 100 % i Johaugs favør.

 

Det hun er dømt for er å ikke ha passet godt nok på til å unngå et uhell som ikke hadde noen konsekvenser for noe annet enn en måling i en prøve.

 

Mange av de på lista over har fått kremen av en fysioterapeut, mammaen sin osv. Johaug fikk den av landslagslegen, hun spurte ham spesifikt om den var trygg i forhold til doping, og fikk et krystallklart "ja" på det.

 

En av de på lista over fikk 12 måneder for samme krem etter å ha fått den av mamma. Men Johaug skal tydeligvis tas, FIS vil ikke risikere å se ut som om de er snille med Norge.

Link to comment
Share on other sites

Jo precis Volevodin! Norge behövde nog sättas på plats, tyckte CAS. Men hade varit bättre om de tagit astmamedicin-missbrukarna och norska ledarna t det... De trodde ju ändå på Johaugs story, CAS, väl? Kanske vill de också visa att det är typ ännu värre att lita på läkaren än att inhandla salvan själv. Typ. Finsk domare också säger ni ja...
Link to comment
Share on other sites

18 månader betyder att cas anser att det fanns förmildrande omständigheter. Det ärt väll inte ett hårt straff. De hade kunnat gett henne två år för misstagsdoping. Som jag förstår det är vissa av de listade staffen är från tiden innan staffskalan för steorider ökades. Straffen för tyngre preparat har dubblerats och 1 år borde motsvara två år numera.

Link to comment
Share on other sites

Det som skidilla skriver ger ju upphov till frågor.

- Varför inte ge alla de som av misstag tagit Clostebol NOLL månader i straff så får vi snart se en epidemisk utbredning av Clostebolande och med ursäkter ifall det skulle synas på ett test.

- Eller ska vi bara straffa de som inte är stora stjärnor så får vi ett avskräckande för de flesta och en allmän uppfattning att medicinanvändandet är schysst samtidigt som vi får behålla alla superstjärnor

- Varför är det viktigare att rädda Norge eller ett deltagande i ett OS även om det leder till framtida mer medicinerande?

Link to comment
Share on other sites

Jag har väldigt svårt att förstå hur folk INTE kan lära sig att det heter dopNing på svenska. Likaså som att det heter Kanada och inte Canada. Det är lite som folk som säger dom håller på med trailrunning, när det i själva verket handlar om att springa på en stig. Eller ännu värre, alla som har "carbon" i sina stavar.

 

Godkväll

Jag har väldigt svårt att förstå att folk inte kan lära sig att det i skrift heter att "de håller på" och inte dom håller på.  

Link to comment
Share on other sites

Jag har väldigt svårt att förstå att folk inte kan lära sig att det i skrift heter att "de håller på" och inte dom håller på.

 

Vad yrar du om? Det var längesen man ansåg att "de" och "dem" visst kan ersättas av "dom". Du lär ha o göra om du ska rätta hela forumet på grammatik. DopNing heter det hursomhelst och det är lite av det som ämnet rör.
Link to comment
Share on other sites

Vil minne om at forhatte Johannes Duerr ble utestengt to sesonger (24mnd) for bloddoping. Johaug mister også to sesonger. Dette selv om det påstås at de kjøper hennes story og at det handler om rent slurv - samtidig som at det ikke har hatt noen prestasjonsfremmende effekt.

 

Dommen virker å ha en betydelig smak av politikk og strider med normal rettferdighetssans.

Link to comment
Share on other sites

Epo som Durr använde och steroider har samma straffskala tror jag. De klassas båda som den allvarligaste kategorin av doping som jag förstår det. Testosteronhöjande preparat är minst lika grov doping som epo.

Är inte EPO verksamt under en begränsad period medan de muskler du kunnat bygga mha steroider finns kvar?

 

 

Sen mer allmänt så tycker jag att Johaug får ett rimligt straff. Att hon är "oskyldig" och "inte haft någon fördel av det" är egentligen bisaker. Hon har haft otillåtna medel i kroppen punkt. Dieter Baumann som fick nandrolon "via sin tandkräm" och Alberto Contador som fick i sig "via kött" borde väl också vara oskyldiga då och få kortare straff? Ska man dessutom värdera varje posirtivt dopingtest efter hur mycket fördel utövaren fått av det så är man ute på väldigt djupt vatten.

 

Sen tror jag inte att FIS/CAS har en agenda mot Norge som konspirationsteoretikerna i vårt västra grannland vill hävda. För i så fall skulle inte Sundby kommit så lindrigt undan...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...