Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Lapponia Hiihto Viiko


Manificat

Recommended Posts

Hej!

Är väldigt sugen på att testa Lapponia Hiihto Viiko med 60+50+80km skate på fyra dagar i April.

Någon som åkt denna tävling? Hur upplevde ni den?

Kan man bo i Olos/Muonio på samma ställe alla dagar och enkelt ta sig till de olika starterna? Banprofilerna ser ganska tuffa ut, är det lika hårt som det ser ut ?

 

Tänker åka 60km skate i Piteå i Mars som förberedelse och uppladdning och då lär man väl känna om man är redo för utmaningen men vore kul att höra lite erfarenheter från de som åkt.

Link to comment
Share on other sites

Fantastiska lopp! Fjällterräng när Lappland är som bäst i april. Målgången för alla lopp är i Olos och det går bussar därifrån till alla starter. (Utom 60km, som även startar där)

Det är tuffa banor. Stigningen i början av 50km och mitt i 60km är mördande! Under 80 km loppet är stigningarna långa men inte så branta. Där är istället väderutsattheten extrem med långa sträckor på kalfjäll med ofta motvind. Riktigt blåsigt ifjol. Mycket backar innan målet i Olos också.

Men man återhämtar sig förvånansvärt bra mellan loppen. I år uteblir dock vilodagen mellan de två första loppen.

Arrangörerna hälsade i fjol att de önskad fler svenskar till start, dock ej norrmän för då har finnarna ingen chans att vinna själva! Hur tolkar man det....?

Link to comment
Share on other sites

Jag har varit inne och kollat på deras hemsida. För min del skulle det bli mellansträckan 30-25-40 totalt 9,5 mil, då de har H60-klass där. Är det lika tuff terräng på mellansträckan och är det några farliga och snabba nerförlöpor ?

Det verkar var lite knöligt med kommunikationerna, om man inte kommer med bil och även svårt att hitta logi till överkomligt pris. Har man bil är det lättare tex såg jag ett ställe 6 km från Olos, som verkade intressant alt. bo i Sverige och åka emellan. (inte så tidig start)

Link to comment
Share on other sites

Halvsträckorna slipper de värsta backarna. En lång och ganska snabb utförslöpa från Pallas där 25km startar och 40km passerar, men absolut inget svårbemästrat. Finns boende på svensk sida några km bort. Googla på Rajamaa. Dom kan säkert ordna transport också. Det är ju påskveckan så mycket är säkert bokat.
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 3 months later...
Vidrigt före på måndag. Nysnö på morgonen som blev fuktig och sugande fram på dagen. Sån snö som fastnar även under skateskidorna. Lyckades även med konststycket att ha fältets sämsta skidor! De flacka partierna över sjöarna stod de flesta och skakade i det klassiska spåret där det var mindre sugande. Sällan sett så trötta skidåkare. De andra sträckorna får vänta till nästa år. Nu på tisdag morgon lyser dock solen...
Link to comment
Share on other sites

Det är fantastiskt att skejta i lättföre och vårsol, men lika eländigt är det att skejta i sugande blötföre och "grinigt" väder, påminner lite om det jag upplevde i Storlirennet för två år sedan, då det blev mest stakning på slutet. Det är lätt att gå in i väggen, om man måste kämpa för varje meter.

Det är bara att hoppas att de två andra etapperna bjuder på lite bättre väder, så att deltagarna får lite positivt att ta med sig hem efter loppen.

Link to comment
Share on other sites

Loppen i sig och atmosfären runt hela arrangemanget är såpass trevligt att de flesta nog får trevliga minnen med sig hem hur eländigt föret än må vara. Fattar bara inte att det inte är fler startande än ca 300 på de långa och 100 på de kortare sträckorna per lopp. De flesta som åker verkar ju komma tillbaka år efter år. Åkare från Tyskland, sweiz, Österrike, Spanien, Frankrike, Estland, Australien och tom britter, men ytterst få svenskar och norrmän.
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...