Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Sprint


vasajohan

Recommended Posts

Det har ju framförts att sprint är hotat då man gör längre och tuffare banor. Speciellt i mästerskap blir ju detta löjligt att beskåda då de flesta medaljörer inte är riktiga sprinters. Ett annat hot är ju att med 6 åkare per heat och så många heat blir det ju mer och mer tur och taktik som avgör sprint. Är det självklart att det är så vi vill ha? Skulle inte sprint kunna avgöras i intervall start också?

 

Just det att det är trångt, fördel att gå i rygg och att konkurrensen ökar har väl gjort att man måste göra tuffare banor vilket gynnar distansåkare.

 

Förslag:

Om man vill ha de snabbaste som vinnare kanske man borde införa samma format som alpint med individuell start och 2 åk per skidåkare. Ett första åk på tid där kanske 30 går vidare till final. I andra åket går man ut så att nr.30 går ut först och nr.1 sist. I andra åket så väntar man tills en åkare åkt klart innan nästa börjar. Man får också split tider vilket ger spänning. Då får alla åka utan störningar och hinner vila ordentligt efter första åket. Sedan lägger man ihop tiden från första och andra åket, totaltiden är segraren.

 

Åktiden bör vara typ 2 minuter, inte som idag då det är 2:30-3:30

Link to comment
Share on other sites

Det skulle ju definitivt göra att en snabbaste vinner, men det är väl knappast realistiskt att de går över till intervallstart i sprint. Den form det har nu, med heat och en betydande del taktik, är en del av sprinten. Jag skulle gärna se mer intervalstart på klassiska distanserna, det tycker jag är roligast, men på sprint får det gärna fortsätta som nu. Däremot kan man väl fundeea på utformningen av banorna och antalet åkare i varje heat.
Link to comment
Share on other sites

Det är ett intressant förslag att köra sprint á la alpint, som jag absolut tycker man borde testa. Alla sprinttävlingar behöver inte vara med detta upplägg.

En annan idé är att köra sprinttävlingarna över två dagar, vilket inte skulle missgynna de som kör i sista semifinalen lika mycket som nu samt att sprintuthålligheten inte skulle bli lika avgörande. Man kan tänka sig olika upplägg med semifinal och final dag 2 eller bara finalen dag 2, vet inte vilket som skulle vara bäst.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...