Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Reflektioner Axa skimarathon


drivernicke

Recommended Posts

Hur gick det för er som var med, reflektioner.
Vet inte om jag tjäna eller tappa på gå blankt, var dåligt stavfäste i skogen i alla fall och man var lite mör efter sax backarna när man skulle upp till Björnparken.
Banan vart lite jobbig ändå efter 4 varv. Men var den verkligen 4.2 min GPS visa strax över 4 bara och elit åkte in på kanon tid eller så den kanske var kortare.
Ni som åkte fäste funka VR40 ?

Link to comment
Share on other sites

Fick 40,8 km på min V800. Gick med fäste, hade en del snö under skidorna efteråt. Hade absolut inte bäst glid idag men var väl inte dåligt heller. Fästet var halvkasst med VR40.

Fina spår, även om skogspartiet var lite väl löst, körde med små trugor som sjönk rätt bra men det gjorde det nog för alla. Sen rätt isigt på en av saxbackarna.

 

I övrigt ett bra arrangemang!

Link to comment
Share on other sites

Jag hade oxå 40,8 på min Garmin. Fin bana förutom partiet  inne i skogen som var lite löst och hade en isbacke där det vart en del strul. Gick blankt för första gången på den här typen av bana och det var nog rätt val för mig som har svårt att få fast skidorna ändå när jag blir trött. Måste bli bättre att staka på de lättåkta partierna men annars hyfsat nöjd men mina 2:22. Lite trist att behöva starta bland de sista i led två. Missa nog en bra klunga att åka med. Övrigt mycket fint väder och bra arr!

Link to comment
Share on other sites

40,8km även för mig!

Körde på blanka skidor även jag, kändes som rätt val för mig trots att tekniken brister och man tömmer kroppen på allt utan att få något tillbaka i det lösa partiet i skogen. Blev varvad av Byström och co i skogen precis efter man svängt av vägen och det är jävligt imponerande att se hur de lyckas behålla trycket även där...

Fick bita i det sura och saxa sista branten upp mot björnparken på sista varvet.

Hade som mål att närma mig led ett i vasaloppet men känns som jag ligger på gränsen led 2-3 med ca 2:12.

Ett okay lopp för min del men inte super! 

Link to comment
Share on other sites

40,7 km för mig. Måste ha åkt en snävare väg än er andra :-)

Åkte med fäste och tackade mig själv för det inför sista backen. VR40 under skidorna som var avkortat till klisterzonen och hade superbt fäste hela vägen även om krafterna tröt mot slutet. I mål på 2:25, gissar att jag missar led 3 med några minuter. Lite halvdant glid, men det verkade de flesta ha.

Link to comment
Share on other sites

Gick med fäste VR40 toppat med VR45 nerkortat lite kortare än klisterzon. Fungerade fint hela loppet utom i de allra brantaste knixarna. Kändes som fästet tog sig. Hade samma eller lite bättre glid än de jag körde ihop med. LF5+HF6x+FC6x och Red Creek -5/-10. 40,78 km på min V800 i distans. Nertränad och sliten inför loppet så väl ändå ok nöjd med 2:18.

Link to comment
Share on other sites

40,77 km (Garmin 910), det verkar stämma väldigt bra mellan de olika klockorna.

 

Men varför hade de med isbacken med snöpulvret strött över? Ni som kan Orsa, finns det ingen passage med en rejäl stigning utan att det blir en saxbacke som varken de med fäste eller utan kan ta sig upp i på ett bra sätt?

Link to comment
Share on other sites

Min Garmin 235 visade 40.78km.

Bra arrangemang med bra spår och bana, bortsett från skogspartiet sista 3km innan varvningen. Helt obegripligt då de har så mycket fina preparerade spår att välja mellan. Jag valde att köra utan fäste, kanske blev frustrationen ännu större i den lösa och opackade snön i skogspartiet.

Loppet gick bra i 30km innan jag väggade straxt innan sista varvningen. Tappade många minuter sist milen och stapplade i mål på 2.25. Hade som mål att köra under 2.20 åtminstone. Men det är bara att ta nya tag på Moraloppet

Något jag tyckte var positivt var att jag såg inte en enda som tjuvskejtade trots de bökiga saxbackarna.

Link to comment
Share on other sites

Kan bara instämma i att det var ett bra arrangemang. Trodde inte de skulle välja att köra genom skogen efter att ha åkt där dagarna innan men de ville säkert inte göra om hela banan med kort varsel. Jag tycker ändå det funkade helt okej förutom lite dåligt stavfäste och isigt just i den backen. Åkte också utan fäste som på Grönklitt julmaraton och det blir så på vasan också. Åkte in på 2.13.

Jättebra att de hade seedade stratled. Lite synd att det var lite oklart hur breda startleden var men det löser de säkert till nästa år. Vore även bra om de kunde ha fler startled, nu var det väl Elit, Topp 1000, Tävlingsklass och motionär.

Link to comment
Share on other sites

Nja, jag vet inte om jag tycker den var så tuff. Tycker den verkar rättvis iaf för de första fyra leden.
Varför är den tuff?

 

Elit: 1.54

Led 1: 2.03

Led 2: 2.12

Led 3: 2.22

Led 4: 2.32

Led 5: 2.42

Led 6: 2.52

Led 7: 3.02
Led 8: 3.12

Led 9: 3.22

Länk till seedningstabell: http://www.vasaloppet.se/wp-content/uploads/sites/1/2015/01/seedning_vl_-svenska-lang-lopp-2017-01-10.pdf

Link to comment
Share on other sites

Omkring 10 pers från min klubb som alla står i led 1 eller led 2 på vasan, i det här loppet klara ingen av dessa ens led 2. Alla kan ju inte gått så dåligt. Sen finns det väldigt många elitåkare som inte va i närheten av elitledet. Elitgränsen borde gå omkring 1.58 max är min åsikt iaf. Men det är bara ta nya tag man vet ju att det funkar så här det skiljer väldigt mycket från lopp till lopp.
Link to comment
Share on other sites

Nja, jag vet inte om jag tycker den var så tuff. Tycker den verkar rättvis iaf för de första fyra leden.

Varför är den tuff?

 

Seedningen är ju per definition alltid tuff när folk inte når det led dom hoppats nå...;-)

"Same procedure as every year James".

Link to comment
Share on other sites

Nja, jag vet inte om jag tycker den var så tuff. Tycker den verkar rättvis iaf för de första fyra leden.

Varför är den tuff?

 

Om jag ser till mig själv så står jag i led3 sedan vasan förra året. Har ett mycket bra träningsår bakom mig och känner mig mycket starkare nu. Även om det kanske inte var toppform så känns det som ett hyffast bra insats som i jag trodde skulle räcka till led3. Nu missa jag med knappt en minut och därför tycker jag det var tufft.

 

Nu gör det givetvis inte så mycket eftersom jag redan har led3 och ändå är långt från 2an. Bra träning och bara ta nya tag inför nästa lopp :)

 

Varför tycker du den är rättvis?

Link to comment
Share on other sites

Felet var väl att resten av fältet inte körde lika hårt som tätgruppen. Tror de tog i ganska bra med tanke på utspritt elitled. Det skulle behövas rapporter bakåt i fältet: "Idag kör täten stenhårt så nu måste ni ta i för att inte bli för långt efter". :)

Då seedningsgruppen inte alltid tar hänsyn till det.

 

När uppdateras förresten startlistorna på Vasaloppets hemsida för de hade väl automatseedning med Vasa-ID?

Link to comment
Share on other sites

Nu är det ju iofs positivt för seedningen om inte resten av Eliten åker lika fort som täten. Som i detta fall när Elitledstiden blev hela 10min från vinnartiden. Hade resten av Eliten åkt fortare så hade seedningen blivit ännu tuffare....

Jag tänkte som att Vasaloppets seedningsgrupp "alltid" sätter typ 10 min på elitledet, inte gärna mer, och att det blivit lättare seedning om Lager 157 sparat på krafterna inför kommande helg.

Om man låtsas att topp 20 (de under 1:54) inte var med i loppet och 21an varit vinnare så är min teori att Vasaloppet hade satt ett elitled på några minuter ändå och då hade seedningen varit något snällare.

Link to comment
Share on other sites

Jämför man med Vålådalen som hade elitleds seedning på1.53 så kan man ju se att de har lagt ett betydligt snävare spann bakåt i leden på Axa.

Tolkning borde väl bli att många i mittenleden har åkt fort och att de försöker se till att dessa led inte fylls förmycket så här tidigt?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...