Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Hur valla mjuka spår i minusgrader?


TEAM136

Recommended Posts

Skulle vara tacksam om någon kan dela med sig av sina erfarenheter. I Stockholmsområdet blir det ju dessvärre så att den mesta skidåkningen sker i spår med konstsnö och här om helgen så besökte jag det lokala spåret. Det hade varit minusgrader i flera dagar efter en omväxling från några dagar med plusgrader så snön borde vara både grov och isig med hårda spår och säkert glatta spår också. Min tanke var då förstås att det var klister som gällde. Men när jag kommer till spåret straxt innan lunch så visar det sig att spåren är väldigt mjuka med anledning av många besökare vilket förvisso är trevligt men spåren var ganska sönderkörda därav att dom var väldigt mjuka. Temperaturen visade fortfarande på minus 2 grader. Jag har försökt att leta fram valla tips men inte funnit något. Är det någon som har något tips att komma med så tar jag tacksamt emot det. Hur vallar ni burk el klister? Är inte intresserad av att använda tejp eller liknande.

    

 

Link to comment
Share on other sites

Sockersnö, då är det inte lätt att få fäste. Går inte att säga direkt om det ska vara burk eller klister,

eller klister täckt med burk.

Det beror på hur grov snön är, och hur lösa spåren är.

Det som händer är att du trampar fast snö i fästvallan, men eftersom spårytan inte är fast / packad, så kommer snöskikten inte att fästa i varandra.

Link to comment
Share on other sites

Jag hade vallat efter erfarenhet... den måste man skaffa sig med flera besök.

Hemmavid hade det varit försök med mjuk burk, Rode Violet Extra har fungerat bra här i de förhållanden du beskriver.

Alternativt Multigrade klister och om det fryser i så täcker jag med Violet (Rode).

generellt sett så klarar/kräver konstsnö mjukare valla än temperaturen (i min erfarenhet), så klister fungerar oftare än man tror...

 

Detta går att översätt till Swix förstås, tror att Violet = 45-50 och Violet Extran = 55, Multigrade jämförs med Swix multiklister etc.

Link to comment
Share on other sites

Har aldrig lyckats bra med enbart burk i konstsnö, även vid rätt många minusgrader. Kan funka hyggligt, men aldrig så att man har riktigt bra bett. Blå eller lila klistergrund täckt med lämplig burk för temperaturen skulle jag säga är ett bra grundtips.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...