Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Jag ska köpa rullskidor och behöver tips


SkidarHoFFta

Recommended Posts

Hej.

Ber om ursäkt om det redan finns en tråd för detta. Min mobil spökar så jag kunde inte söka.

Jag är inte helt ny för längdskidor då jag närmar mig 100 mil körning utspritt på några år, men jag har aldrig kört rullskidor men vill köpa mig ett par nu.

Jag har fått tipset av min far att leta efter träkärna eller liknande flex och breda däck. Tanken är att de ska träna mig för vasaloppet. Så stakning och diagonal är det som är tänkt.

Jag bor i Stockholm så det är rätt så plant.

Jag har också tänkt mig skidor i prisklassen runt 3000.

 

Finns det några tips på vad jag ska leta efter, tänka på och så?

Jag vet att jag inte kommer sluta med dom så behöver inte ta med "om du skulle tröttna...".

Finns det någon bra samlingsplats för begagnade skidor? Jag hoppas mest på julklapps-begagnade.

 

Ha det fint!

Marcus

Link to comment
Share on other sites

Eftersom du vet att du inte kommer tröttna tycker jag att du ska köpa toppkvalitet direkt. Jag rekommenderar alltid Elpex skidor, tycker de är absolut bäst. Vill du ha breda hjul är Wasa Evolution att föredra. Bör absolut finnas i butik för din budget, så du slipper leta annonser också. 

 

Finns på rea här bland annat - http://www.outnorth.se/elpex/wasa-evolution-25150?utm_source=prisjakt.nu&utm_medium=productlinks&utm_term=Wasa+Evolution&utm_content=Roll+skis&utm_campaign=Prisjakt

Link to comment
Share on other sites

Jag tycker det är mer snökänsla i kompositstomme jfr med aluminium, några hundralappar dyrare. Jag testade i våras några olika modeller vid rullskidsturnen och fastnade för Swenor Carbonfire (hade Marwe innan) De går mjukt och fint, inte de lättaste dock.

Enda nackdelen är att på hösten fastnar det löv i skärmarna, vilket aldrig hände med Marwe, dock har inte Swenor haft problem med hållbarheten i skärmarna som Elpex haft.

Har du möjlighet att testa i vår före köp är det en fördel, ibland är det rabatter och specialpriset, går att tjäna hundralappar, om man vet vad man vill ha, men köp inte bara för det är billigt. Lägg hellre 500 kr mer och få något som du blir nöjd med.

Link to comment
Share on other sites

Mina Swenor Fibreglass har rundade hjul, glöm att slita ner dem på kort tid... 300 mil räcker inte...

Med rundade hjul så står de knappt för sig själva utan välter lätt, OK på slät yta kan man ställa dem men lite ojämnt
på marken eller om man släpper dem lite ovarsamt så välter de direkt.

Ej lätta att diagonala med trots breda hjul pga detta.

Platts hjul borde vara lättare även om de är smalare än 50 mm

 

Jag tror Elpex har relativt platta hjul?

 

Absolut värt att satsa på något man gillar direkt, rullskidor förtjänar bra grejor eftersom större delen av året
blir på rullskidor jämfört med snöskidor. Testa gärna innan så att du känner efter, aluminium ger vibrationer om
du har dålig asfalt eller oljegrus där du ska träna.

Link to comment
Share on other sites

Ska man mest staka så är det inte så noga (om asfalten är slät). Jag använder mest mina 990 kronors Oneway (eller vad xxl brukar sälja dem för) eftersom de går trögare en mina Elpex Wasa. Skillnaden blir för stor annars när man går från lättrullande tvåor till skidor på snö. Oneway-rullisarna är inne på andra året så helt kassa är dom inte. Annars är Elpex bra. Jag skulle överväga treor om jag köpte idag.
Link to comment
Share on other sites

Vill tillägga att mina Swenor Carbonfire att de är R-specialistens specialversion med Elpex rosa hjul. Det innebär att hjulen har något större diameter än orginalhjulen, vilket kan ha påverkat att det fastnade löv i skärmarna i höstas. Nu efter lövperioden har jag inte haft några problem med skräp i skärmarna.

Link to comment
Share on other sites

Har också carbonfibre och trivs med dem, men jag har inte prövat något annat i modern tid (dvs efter 1990..). Jag tycker att de är sköna, men de är nog inte de stabilaste, utan snarare åt det lättsvängda hållet, driver lätt en del i nerförsbackar och är ganska vingliga att diagonala med. Å andr asidan är de ganska lätta och det föreställer jag mig är bättre vid diagonalåkning. Jag har ockdå sett rekomendationen att inte välja carbonfibre om man är tyngre än 70 kg. På grövre underlag skakar det en del. Där är nog de andra Swenormodellerna med bredare däck bättre (fibreglass och finstep).
Link to comment
Share on other sites

Det är som regel stommen snarare än hjulen som gör att man har viktrekommendation på rullskidor...

Utdrag ur Rullskidspecialistens beskrivning av Swenor Carbonfire på hemsidan;

 

Detta är enligt oss den absolut bästa Swenor skidan. Väger du mer än 80-85 kg väljer du med fördel dom rosa hjulen istället för dom vanliga svarta gummihjulen. Detta för att dom vanliga svarta hjulen kan upplevas lite svampiga och mjuka i värme om man är tung (gäller för övrigt alla fabrikat) Men dom rosa hjulen är otroligt stabila och fina hjul

Link to comment
Share on other sites

Hej!

 

Jag är "gubben mot strömmen" när de gäller rullskidor, Carbonfiber tycker jag är alldeles för mjuka trots att jag väger bara 80kg. Swix/Proski c2 är i mitt tycke en bra skida, än bättre är den nu utfasade Proski tech.

 

Vad gör den bättre än C2? Jo, den har bromsen fram, vilket ställer visst krav på att du åker med rätt viktfördelning. Dessutom är framhjulet smalare vilket gör att du bestämmer mera aktivt var skidan ska gå, diagonalningen blir mycket mer "vinterlik". Skidan blir mycket mindre klumpig.

 

Åkkänslan är överlägsen i Swix/proski gentemot Swenor.

 

Vad som är största vinsten är dock dämpade stavar, typ Staffanstaven, jag åker hellre på carbonfiber och dämpade stavar än Swix c2 och odämpade stavar...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...