Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Stavlängd?


FROLF

Recommended Posts

Hej!

 

Nu är det så att jag köpt ett par vasaloppsstavar från SWIX, själv är jag 179cm lång och blev rekommenderad stavar på 150cm. Har nu kört med dessa stavar sen i augusti och bara för kul ville jag mäta dessa nu när man läst om hela debatten med stavlängd. Då visar det sig att mina stavar bara är 146cm till infästningen på remmen så jag har alltså blivit lurad och kört med stavar som bara är 146cm trots att det står 150cm. Är det värt att byta stavar nu bara några veckor innan vasaloppet? Läser man om de flesta som är lika lång som jag så har de ju 150cm stavar med då är väl det till infästningen troligtvis. Dessa stavar är ju ganska dyr, känns inte värt att bara köpa nya heller..

 

Måste påpeka att jag har bra stakteknik, tävlade på hög nivå när jag var yngre för typ 8-9år sedan.

Link to comment
Share on other sites

Om en elitåkare som påstår sig köra med korta stavar och har 150cm och är 179cm lång så har han ju i verkligheten en 4cm längre stav än vad jag har då han förmodligen mätt till remmens infästning, dvs rekommendationen för stavlängd blir missvisande då den säger att jag som är 179 ska ha 150cm långa stavar. Om jag då väljer 150cm SWIX stavar så får jag 146cm. Det borde innebära att jag som är 179cm lång ska välja 155 istället för att få rätt, för 155 blir 155-4cm = 151cm till remmens infästning. Det jag vill komma till är väl att jag förmodligen har vant in mig med för korta stavar för att jag inte kollat upp denna information innan och nu undrar jag ifall jag ska byta eller är min stavlängd 146cm ok att köra med?   

Link to comment
Share on other sites

Det finns inget som säger att du ska ha exakt en viss längd. Det är väldigt individuellt, men det du lärt dig är att alla märken mäter olika på sina stavar. Lika så på skidor. Det finns inget standardiserat.

Till din fråga, då du kört med dina stavar sen i augusti så tycker jag att det är för kort tid att börja laborera med stavlängder ffa som att du tycker det känns bra.

Link to comment
Share on other sites

Regeln säger ju max 0,83 x kroppslängden med pjäxor på mellan stavspets och remmens infästning.

Om det känns bättre med kortare stavar är det tillåtet, men inte med längre.

Man kan notera på gamla filmer att de hade ganska korta stavar på Sixten Jernbergs tid så det går att åka snabbt så också ;).

Link to comment
Share on other sites

FIS regeln är max och alla tippåkare är klart under detta värde då de kör traditionellt med fäste.

Normal längd är 0,83 ggr egen längd utan skor och med totallängd på staven.

Om du går upp till 155 och är 179 så kommer din diagonalåkning inte att vara effektiv

Link to comment
Share on other sites

Alla olika rekommendationer oavsett om det är kroppslängd minus 30 eller procent av kroppslängd utgår väl ifrån stavens totala längd. Att det sedan är ett lite godtyckligt sätt att mäta är en annan sak. Men det blir än mer fel om man använder gamla tumregler och börjar mäta på ett helt annat sätt. TS har fått precis vad som utlovats.

 

I framtiden kan man kanske hoppas att även sporthandeln börjar mäta upp till remmen som är ett mera precist mått. Men då får man också ändra på procentsatsen om det ska bli jämförbart med tidigare längd. 

 

Att man i den nya regeln mäter upp till remmen är väl ganska logiskt för att det ska bli lika för alla oavsett handtag på staven. Annars hade vi snart sett stavar där remmen stuckit ut från toppen av staven och vips hade man tjänat c:a 4 cm. Och redan nu torde det skilja en del på hur mycket av staven som sticker upp ovanför remmens infästning.

 

Håller helt med Petter att det är individuellt. Har man lång hals t. ex blir det ju lite annorlunda än en utan hals. Den gamla metoden att mäta upp till armhålorna var kanske inte så dum. Jag har själv nyss startat en tråd där jag funderar på om jag har för länga stavar.

 

Men en VARNING skaffa inte längre stavar strax innan VL. Fråga inte varför jag vet att det är dumt. Det förstörde ett ÖS för mig.

 

/Mats

Link to comment
Share on other sites

Spetsen sticker ju olika långt ner på olika trugor, så helt jämförbart tycker jag inte att det nya sättet att mäta är heller. Om man inte stakar på ren is så sjunker ju spetsen ner i snön. Ännu mer korrekt hade varit att mäta från trugans ovankant till reminfästningen.
Link to comment
Share on other sites

Innan 0.83-regeln tillkom var rekommendationen kroppslängd - 30 cm. Därifrån varierade det någon cm upp eller ner mellan olika åkare.

Själv är jag 178 cm och har 149 cm i stavlängd, efter den rekommendationen ligger du rätt i längd med 150 cm för 179 i kroppslängd.

Man skall inte blanda ihop Fis-regeln med den längd som säljs i affärerna utan det är upp till åkaren att bestämma vilken längd man vill ha för att klara Fis-regeln,längderna i affärerna har inte ändrats av regeln. (det kanske sker en anpassning i framtiden, vi får se)

Link to comment
Share on other sites

Okej, tackar så mycket för svaren. Tycker bara det känns som svårt att komma upp i tillräckligt höga hastigheter och undrar om det beror på att jag missar lite kraft i stakning med korta stavar. Kommer från norrland men bor numera i Skåne så åker enbart rullskidor då det inte finns nån snö här. När jag stakar på lite hårdare så kan jag hålla en hastighet mellan 2:50 och 3:00 min/km och jag stör mig att det är så svårt att få en snabbare hastighet än det, kan iofs bero på att det är mycket vatten och salt på vägarna+ kallt, kör med 2:or.

 

Stakar i princip enbart och kommer nästan staka hela vasaloppet förutom första backen.  

Link to comment
Share on other sites

Vid ren stakning brukar väl många gå upp lite i stavlängd. Sedan kommer du ju faktiskt lite högre upp på rullskidorna jämfört med på snö. Och inte sällan är skidspåret lite djupare än den yta man sätter staven på. På det sättet kommer kanske stavarna att kännas lite längre i skidspåret. 

 

/Mats

Link to comment
Share on other sites

Jag har avkapade skatestavar som jag kapat ner till 155cm, dessa är 151cm till remmens infästning. Fick väldigt ont i axlarna av dessa tidigare när jag testade dom. Kan ju bero på att min teknik är anpassad för kortare. De stavar som jag använder i thorax trainer stakmaskinen är 145cm och där ska man lägga på 8cm för stavens hela längd, dvs dessa är 153 i totaltlängd och 149 till infästning och den längden känns riktigt bra. Dock skiljer det väl lite på stakmaskin och verklighet då stakmaskin alltid har perfekt träffyta. Det är klart jag skulle ju kunna kapa mina skatestavar ytterliggare 2-3 cm och köra på dessa, frågan är om det kanske sabbar och jag får ont av ovana på vasaloppet.  

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
I år har jag gått ner ett par centimeter från maxlängd och upplever att jag få mycket bättre träff i stakningen. Vid maxlängd måste jag i princip lätta ett par centimeter varje stavtag för perfekt träff men nu kan jag sula på kroppstyngden bättre med hälarna i backen. Bra för långlopp!
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...