Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Erfarenheter airtrim andningsmask


skogsvakt

Recommended Posts

Köpte en för att spara luftrören vid kallt väder, men jag klarar inte av att åka någonstans längre sträckor med den, tycker det blir för tungt att andas trots race filtret. Är väl troligen jag som är för dåligt tränad då många andra klarar av att åka med den.. :)
Link to comment
Share on other sites

Jag har använt min ett antal gånger vid kallt väder. Jag upplever inte det besvärande med andningen även med normalfiltret utan det som kan vara lite besvärande är att jag har fått slem i munnen och måste ibland öppna den och spotta. Fast det går väl att klara av med lite träning, då är det mer besvärande att utandningsluften immat igen glasögonen. Nu har jag glasögon som är öppna vid sidorna, kanske det är annorlunda med Casco eller andra glasögon. Men en Air Trim sparar halsen mycket, när tempen börjar krypa ner under - 10 gr, känns som man kört i +grader efteråt och kan förebygga uppkomsten av köldastma.

Jag har en ny Air Trim som jag inte använt och skulle kunna sälja den för en billig penning + ev frakt, maila vid ev intresse.

Link to comment
Share on other sites

Värt varenda krona, köpte ifjol och använde under några veckor när de va mellan -10 och -20 grader. Funkar långt över förväntan måste jag säga. Givetvis kan man ju inte förvänta sej att andningen funkar lika bra som utan men de sparar rören nåt otroligt.
Link to comment
Share on other sites

Finns t o m dom som hävdar att dom behöver mindre kläder när dom använder airtrim i kyla eftersom dom inte blir lika nedkylda av kall inandningsluft. Om det stämmer vet jag inte. Jag tycker att det är ett lyft med airtrim  i kallt väder i alla fall.

Link to comment
Share on other sites

Funkar bra! Däremot vill den frysa om det är kallare än 25, men då börjar det ju bli problem med fingrar och tår också:)

Det blir lite tyngre att andas, men för träning spelar det ju mindre roll. Skulle nog inte tävla med mask.

Kan absolut rekommendera mask för den som har problem med luftrören

Link to comment
Share on other sites

Äger en Airtrim fast jag aldrig haft problem med luftrören när det varit kallt, men det är ju klart trevligare att andas in varmare luft, än iskall, och så slipper man frysa om näsan. :) Använder den först när det börjar krypa nedåt -15 grader.

Jag kör aldrig med nåt annat än racefiltret, plus att jag har gjort en jäkla massa hål i frigoliten bredvid filtret, med en håltång, för att förbättra luftintaget, och tycker absolut inte att luften behöver värmas upp mer än så.

Link to comment
Share on other sites

The one and only

http://www.suojalaite.fi/Jonas-0802-andningsluftsvaermare

 

Har sagt det förr. Överlägsen. Inget pappfilter som kladdar igen så man kan snora i minus tretti utan problem.

Med mask värms luften så bra att bålen med alla viktiga organ inte kyls ner och därför räcker blodet till extremiteterna också. Så min erfarenhet är att man kan köra tunna strumpor och handskar i minus 25.

 

Troligen lägre avans på en sån här mask varför inte svenska sporthandlarna har den längre.

Link to comment
Share on other sites

Första dagen med airtrim recension

 

+ värmer verkligen luften och på det viset spar på luftrören. Det är ju huvudsyftet och det fungerar. Hela kroppen känns varmare också. Blev genomsvett i 8 minus med normalt sätt lagom med kläder.

 

-Dålig passform, iallafall på mig. Kanske blir bättre med tiden. Det är mer ansträngande att andas med masken. Inte överdrivet, men märkbart. Körde med racefiltret

 

Sen om man tycker den är otroligt ful eller darth vadercool får nog anses som högst personligt. Jag väljer att tycka det ser lite pro ut :)

 

Summarum. Jag kommer fortsätta. Dock rek jag den kanske inte för dom som inte upplever några problem med luftrören. Den sitter inte som gjuten direkt. Jag kör ju mycket hellre utan.

Link to comment
Share on other sites

Alternativ till andringsmask;

Träffade några åkare från Kalix vid ett veteran-SM. Det hade lyckats få tag på motorcykeltrattar och enl dem fungerade det toppen vid åkning i stark kyla.

Luften blev uppvärmd och inget motstånd vid utandning. Om man vill åka omkring som en mc-knutte a la femtiotal är en annan femma.

ps. vet dock inte om det kräver att man har lädermössan också för att det skall fungera.

Link to comment
Share on other sites

Tränat i -35 med den, funkar utmärkt!

Omöjlig att använda med glasögon dock pga att utandningsluften smiter ut i glipan på ovansidan så glasögonen fryser igen på ett ögonblick.

Jag har provat Airtrim en gång, då i ca -25 och det funkade inte för mig då filtret proppades igen av isbildning som ej går att bryta loss utan att skada pappersfiltret, så jag valde sport-modellen av Lungplus istället. Aluminiumfilter i den, så när de isar igen så är det bara att bryta loss, eller ännu enklare, vända på den och blåsa in utandningsluften i isiga ändan, så lossnar isen på något andetag och man kan vända tillbaka den igen.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...