Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Snötillverkning i mindre skala (liten klubb)


HJN

Recommended Posts

Vad det kostar att lägga snö beror på flera saker. Bland annat hur brett och tjockt man vill lägga snö och hur kallt det är ute. En väldig skillnad på -3 grader och -15. Vid bra förhållanden (säg kallare än -10 och klart väder) så lägger vi 15m/h och fläktkanon på enkelriktade spår. På enkelriktade spår vill vi ha ungefär 5m bredd, det räcker till enkelspår och en generös skateyta eller dubbelspår och en smal skateyta. Tjocklek strävar vi efter ungefär 40cm. Våra fläktkanoner är från Polcat (tror jag de heter) och är en ganska enkel och billig modell utan någon form av automation. Fördelen är att de klarar sig på 32A anslutning så det går att bygga elnätet på anläggningen ganska billigt. Kanonerna drar ungefär 20kW/st. Vår pump som försörjer fyra kanoner drar om jag inte missminner mig ungefär 55kW på maxflöde.

 

Total tid för att lägga 1km spår med fyra kanoner blir alltså teoretiskt 1000/(15*4) = 17 timmar. I praktiken kan vi nog säga ett dygn, alltså 24 timmar. Under dessa 24 timmar så har vi förbrukat (55+4*20)*24kWh=3240kWh. Till det kommer ett par hundra liter diesel till pistmaskinen för att pista ut snön. Att tänka på är att man har effektabonnemang vid dessa effekter vilket leder till att abonnemangsavgiften inte är så kul de månader man kör snökanonerna.

 

Är det varmare eller disigt väder kan tiden för att lägga snö lätt bli tre gånger så lång.

 

Kallt vatten tar man lämpligen från ytvatten så det är riktigt kallt. Vi har en damm på 5000m3.

 

Jag tänkte någon gång skriva ett längre inlägg om en liten skidklubbs resa mot en riktigt hyffsad snökanonanläggning. Ge er till tåls så kommer den till våren.

Link to comment
Share on other sites

I ovannämnda exempel med 1 km på 24 tim under gynnsamma förhållande hur mycket vatten åtgår för denna tillverkning. I min hemkommun planeras för en skidanläggning till nästa säsong och en bidragande orsak till att den inte lades i nuvarande friluftsområde nära stan var behovet av vatten. På den plats där anläggningen planeras finns en kanal med obegränsad tillgång till vatten, vilket sades ge den platsen förtur. Hur viktig är tillgången till vatten mao ?

Link to comment
Share on other sites

Jag är osäker på vattenåtgången, måste kolla med en som har bättre siffror. 5m*0,4m*1000m är i alla fall 2000m3 snö Det blir ju mindre vatten än så, men man ska ha klart för sig att den nya snön är väldigt blöt och dränerar ur mycket vatten det första dygnet. Mycket vatten förloras den vägen, och ska också tas om hand. Viktigt med diken längs spåren alltså. Sedan så hamnar ju tyvärr inte all snö där man vill ha den. Lägger man högar på en stor plan, eller har spåret på öppen och plan mark så gör det inte så mycket, det är ju bara att schakta ihop spillet. Men vi lägger snön direkt på spåren som till stora delar går i skog, så allt som hamnar utanför spåret är förlorat. Räknar jag lite grovt på pumpflödet så bör det gå åt ungefär 1400m3 vatten per dygn, vid fullt flöde som i mitt exempel ovan. Låter mycket, tycker jag, men som sagt, det försvinner en del på vägen, och i praktiken är oftast någon kanon under flytt, så i verkligheten är det nog mindre.

 

Vi har som sagt en damm som vattenmagasin som i sin tur fylls på från ett större dike. Där får vi (och kan vi) inte ta ut så mycket vatten, så det tar lång tid att återfylla dammen. Men ser man till att den alltid är toppfylld inför snöläggning och fyller kontinuerligt under tiden så verkar det räcka.

 

I jobbet (brandman) så tar vi ofta vatten ur diverse mindre vattendrag, och det är förvånande hur mycket vatten som faktiskt flödar även i rätt små diken. Ett par hundra liter i minuten får man ofta upp ur diken där det knappt ser ut att rinna alls. Å andra sidan går det fort att sänka nivån i små dammar, gruvhål och liknande när man börjar plocka ut någon m3 i minuten. Räkneexempel: Damm 60x50m (som en halv fotbollsplan ungefär), ytan 3000m2. Flöde 1m3/min. Ytan sjunker 60*1/3000m/h=0.02m/h, alltså 2cm i timmen. Ett dygn ger alltså runt en halvmeters sänkning.

 

Hur som, för snötillverkning krävs det tillstånd för att ta ut vatten, och det kan vara annat än bara mängden vatten som sätter gränserna för hur mycket man får ta ut.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...