Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Startled 4


Jonas

Recommended Posts

Som rubriken avslöjar startar jag i led 4, och är lite nyfiken på vad jag har framför mig. Senast jag körde fastande jag i Bergabacken och kom fram till Smågan 10.15 från VL6. Så det vill jag helst inte vara med om igen..

 

Någon som kan dela erfarenheter från 4:an? Är folk där tidigt och lägger skidor, eller tas det lugnt? Hur tidigt bör man vara där för att få en chans att hamna långt fram i ledet?

 

Blir det trångt i backen? Vilka tider har ni haft från VL4 till Smågan?  

Link to comment
Share on other sites

Det är trångt från fyran, många ivriga åkare. Var där så tidigt du kan och orkar för att få skidorna långt fram, då är det ju nästan tredje led du åker i :)

 

Du slipper veteranerna, dom står bakom fyran. Är det bra väder med flera åkbara spår på myrarna så är det väl ett mindre problem iofs.

 

Har en start i fyran och en i femman bakom mig, i mitt fall var det same same.

Link to comment
Share on other sites

Jag startar också i 4:an. Premiär för mig i Vasaloppet, bara ÖS tidigare. Spontant tänker jag att allt under timmen är helt ok till Smågan. Det verkar ju vara rimligt från det startledet. Jag tänker ta det lugnt med köande. Alla kan ju åka skidor så det kan ju inte spela så stor roll om jag står längst fram eller där bak.
Link to comment
Share on other sites

Jag står i led 4 i år och gjorde det även förra året. Tog strax under 55 minuter för mig till Smågan och då flöt det på förhållandevis smidigt. Hade min bindning inte strulat i övre delen av backen hade jag varit där ytterligare 2-3 minuter tidigare. Uppe på myrarna var det sen många som åkte förbi mig, så jag hade nog haft en bra start jämfört med många andra. Hade dessutom klarat led 4 med minsta möjliga marginal, så jag hade nog mestadels bättre åkare runt omkring mig. Startade en bit bakom mitten i ledet. 

Link to comment
Share on other sites

När jag körde med i princip fri fart förra året hade jag 45 minuter till Smågan. Fortare än så är det nog inte klokt för mig att åka, då det skulle kosta för mycket senare i loppet. Om det tar 60 minuter istället är det inte hela världen. Då har jag mer krut att lägga på de resterande 8 milen. Det är mycket möjligt att det till och med gör att loppet i sin helhet går någon minut snabbare. 

Link to comment
Share on other sites

Tror det mest handlar om tillfälligheter och lite tur. Såhär har mina senaste 3 tider sett ut till Smågan....

 

2014 VL5 09:07

2015 VL3 08:48

2016 VL2 08:44

 

Startat i mitten på leden ungefär varje år. Förra året gick det lika snabbt till "87" skylten som året före från led 3.

Link to comment
Share on other sites

Jag tror definitivt på under timmen till Smågan från led 4. Jag har startat långt bak i led 5 tre gånger och haft ganska på pricken en timme till Smågan varje gång. 

 

2009: 59:02

2013: 1:00:48

2015: 1:05:10

 

(2012 från led 6: 1:00:13)

 

Så under timmen från led 4 är högst troligt även om du startar långt bak i 4an.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...