Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Valla på konstsnö


Tenn

Recommended Posts

Var uppe i dalarna för några veckor sedan och åkte Mångsbodarna - Oxberg. Det var riktigt isigt och snabbt före tills man passerat vägen mellan Everstberg och Oxberg. Där låg det konstsnö och skidorna tappade glidet helt och hållet. Det kändes som att åka på poronyl och det riktigt "gnekade" under skidorna (som att dra poronyl mot ett fönster). 

 

Igår åkte en bekant öppet spår. han hade hyfsat fäste och det var bra spår, MEN  han tyckte att det gled dåligt i konstsnön. Dock var det ingen runt honom som gled bättre.. 

 

Så om man ska åka Vasaloppet på Söndag så kan man ju tänkas att det läggs ut mycket konstsnö även då förutom den som redan ligger.. Hur vallar man så man får bra glid (och föste) på konstsnö?
Tycker det ofta blir bra på natursnö men är svårare på konstsnö. 

Link to comment
Share on other sites

Hmm, på ÖSS igår hade jag kass glid på nysnön första halvan men bra glid på konstsnön. Undrar hur mycket det berodde på fästet (hade ltie för mjuk fästvalla för konstsnön, och hur mycket det beror på rillning resp hur styva glidzoner man har. Mina skidor går normalt bättre i hårda spår än i mjuka.

Link to comment
Share on other sites

Svårt att ge ett generellt råd om hur man skall valla på konstsnö. Var skall du åka, hur preparerat, vilket temperatur, hur har vädret varit de senaste dagarna och natten före.

En vallning funkar kanske jättebra en dag för att nästa dag inte funka alls. Är man riktigt långt söderut har man smutsupptaget att ta hänsyn till, men i Dalarna är inte detta problem lika uttalat, eller ?

Om det inte är för mycket natursnö ligger klister nära till hands, men jag är osäker hur det skall vallas, om jag inte fått se spåren.

Vi plusgrader och grovt före brukar jag köra med Swix, men vid minusgraden någon annan valla. Efter att i flera år inte haft det minsta förtroende för Rode Silver, har jag ändrat mig, då den har funkat bra i minusgrader ung som ett universalklister.

Link to comment
Share on other sites

Jag tycker Rex HF21 går bra på kall konstsnö, men det som spelar störst roll för mig är vilken skida jag väljer. På just konstsnö är det stor skillnad på vilken av skidorna jag väljer. Är det hårt och kallt går nästan mina gamla Salomon motionsskidor bäst eftersom dom är så hårda. Jag har tidigare tipsat om Rex TK-1814. Den går bra om man står och velar mellan klister och burk. Då får man en mycket snabbare skida (dock till priset av lite sämre fäste). 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...