Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Preparerade av helt nya skidor


i92_lus

Recommended Posts

Hej!

 

Jag har två par helt nya skidor som jag skall preparera inför påskveckan. Det är ett par Redline och ett par Hypersonic. Hur skulle ni fixa till dessa?

 

Antingen kan jag köra på fabriksslipen. Hur bör jag då borsta och valla dem?

 

Eller skulle ni Kuzminsicklat ned fabriksslipen och kört skärande Skimateria-rillers istället?

Link to comment
Share on other sites

Jag vill inte vara den som är den. Men ingen annan sitter inne med nåt facit. Du får välja själv. Men fabrikslipar kan ju variera enormt.

 

Själv hade jag sicklat kuzim plus eller skimatera r cut. Sen stålborsta. Sen mätta ett par varv med ch10. Högst osäker om detta gör nåt, men åtminstone så rengör det bra och drar med en del skit. Sen skulle jag lagt rex blå. Efter det är mina nya skidor klar för att börja TRÄNA på.

Link to comment
Share on other sites

Hur gör ni med fabriksslipen då? Bara att borsta ur och valla en gång? Eller valla och sickla bort flera gånger för att få bort mikrohåren?

Gör som skogsvakt beskriver. Ta en mjuk paraffin och sedan en hård och testa. 

 

(Man kan fundera på vad den mjuka gör för nytta. Finns lite olika teorier. Att en mjuk lättare tar sig in i amorfa zoner i belaget. En annan är att om man tar en hård valla ifall det finns mikrohår, så behöver man en så pass hög temperatur så att man smälter mikrohåren istället för att de fastnar i paraffinet och sicklas bort. Vem vet… ;) )

Link to comment
Share on other sites

Det är också något jag funderat på, att skippa den mjuka vallan och gå på den hårda direkt. Det skulle vara intressant att veta om Niskanens fabriksslipade belag var grundat, innan vallaren la på pulver eller om han la på ett obehandlat belag.

Men om man köper nya skidor och får en slipning på köpet (Pölder) så lägger de på ett mjukt skyddsparaffin efter slipningen, så då har man ju dem grundade iaf.

Sen kan det vara situationer, där skidorna är grymt skitiga och då är ett mjukt paraffin att föredra för att få smutsrester att "flyta upp" efter rengöringen med vallaväck. Nu sist använde jag ett hårt paraffin på mina träningsskidor och då flöt skiten inte upp lika bra (ser ju alla smutsrester på ett tranparent belag)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...