Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Att härda eller inte härda belag, det är frågan?


oxberg

Recommended Posts

Jag tog upp frågan i en annan tråd, men jag tycker den förtjänar en egen avhandling så lyfter den här i ny tråd. 

 

Jag läste en intressant artikel om vallning och hur man gör för att bästa skydda belagen från att brännas (http://www.caldwells...troy-your-skis/).

 

I artikeln tas det upp att belag som utsätts för värme, 130 grader upprepade gånger genomgår en härdningsprocess (fritt översatt "glasning") och blir hårdare utan att förlora sin förmåga att absorbera paraffin. Belaget tål högre hetta bättre efter härdningen om man ska applicera pulver. Ett hårdare belag glider bättre.

 

Tydligen är det vedertaget av alpina tävlingsvallare att se till att nya belag genomgår den processen för att få riktig fart på demEn reflektion är att den gamla metoden att upprepade gånger paraffinera nya belag inte bara tog bort hår etc ur belaget utan även härdade belaget vilket gör att det glider bättre an den anledningen. 

 

Vid stålsickling missar man ju denna härdningsprocess. Frågan är om man får ut mer glid av sina stålsicklade skidor om man värme-härdar dem efteråt? 

 

Har någon testat? Funkar det? Vad säger sicklingstalibanerna om detta. Har detta avhandlats tidigare fast jag missat det?

Link to comment
Share on other sites

Jag har uppfattat det som att med ett välsicklat och borstat belag så kan man få i princip samma glid som med paraffin vallning, åtminstone efter en sträcka. Välbearbetad plastyta glider också bra, typ. Då kanske välbearbetad och HÄRDAD (dvs hårdare) plastyta glider ännu bättre även utan valla?

Link to comment
Share on other sites

Jag tillhör väl sidan som inte tror att plast med hög densitet absorberar vax med lägre densitet annat än att reporna fylls igen (och vallafabrikanterna blir glada). Har aldrig paraffinerat andra skidor c än slalomskidorna (på 70-talet).

Skulle det vara en fördel med "härdade" belag skulle det väl redan finnas skidor med hårdare belag att köpa.

Link to comment
Share on other sites

Tyckte mest länken var en lång reklam och propagerande för star vallajärn :) Vax ska värmas in och suga ner i belaget, ja. Pulver ska tokvärmas fast och snabbt på ytan. Pulver ger snabba skidor och stålsicklade funkar bäst för alla dom som kör alla vasalopp under samma vecka :)
Link to comment
Share on other sites

Puh! Var är utvecklingsviljan? Att nöja sig med att karva i beslaget med en sickel och tro man har bra glid är sååå 2000-tal. Detsamma gäller att valla stenslip. Old news helt enkelt. Stannar man där glider folk förbi en i nedförsbackarna. Och på platten.

2017 är temat hybridteknik - vallans fördelar och sickelns enkelhet kombinerat och nyckeln till framgång stavas härdning gott folk.

 

Jag påminns gång på gång om att det inte är konstigt att jag alltid har bäst glid.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...