Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Snittfart träningspass


Rotebrostakaren

Recommended Posts

Undrar hur folk resonerar när de skriver snittfart på långpass, läste precis att Wickström hade cyklat 21 mil med över 30km/h i snitt, men han verkade fika några gånger på vägen, antar att han stannade klockan då. Jag skulle också kunna hålla 30km i snitt på 21 mil om jag fikade JÄTTEMÅNGA gånger och stannade klockan. På långtävlingar som Nordenskiöldsloppet stannar man ju inte klockan om man vallar om, äter osv...

Link to comment
Share on other sites

Om jag skriver snittfart på passet så är det längd delat med tid från start till slut, så gör jag oftast på långpass och oftast utan direkta pauser (tekniska pauser händer oplanerat). Vid intervaller registrerar jag uppvärmning och nedvärmning separat och respektive intervall om de skiljer sig åt.

På ett långt cykelpass med fika hade jag noterat det som två distanser och snittfart och snittpuls. Summan också men då utan snittfart... typ totalsträcka och totaltid plus pausen med dess puls.

Link to comment
Share on other sites

Om man kör med cykeldator, så stannar den automatiskt vid varje stopp. När jag kör själv brukar jag ligga på 22-23 km/tim i snittfart, men så är jag en äkta amatör på min "Fåglumracer" från 70-talet. Rekordet i snittfart ligger på 28 km/tim vid en triathlonstafett, där jag körde cykelsträckan utan klunghjälp.

På annan träning stannar jag klockan vid korta pauser tex lätta på trycket, tömma grus ur skorna etc

Link to comment
Share on other sites

M

Klart man stannar klockan. Att hålla över 30 i snitt på en cykelrunda själv är bra fart. Det är en bra tumregel över 30 om du kör själv och runt 40 om du kör i stor klunga. Kör man tävling så är det ju klart att där blir snittet med pauser.

Paus på tävling???

Lvg:are (motionärer) lägger ju fikat som mer än halva nöjet när de kör söndagslångpassen så de måste ju räkna bort den tiden. Rullskidare stannar väl sällan mer än för kortare drickastopp. Jag låter klockan rulla hela tiden och är rätt ointresserad av snittfarten på långpass.

Link to comment
Share on other sites

Jag stannar också klockan när jag tar mina drickapauser på långpassen på rullskidorna, ser inte vad felet är i det?

Det räknas enligt mig inte som träning när man står still, och därför har jag även autopaus på klockan!

Stannar du också klockan när du står i fartställning i nedförsbackar, ger ju inte heller så mycket träning...:)

Link to comment
Share on other sites

Stannar du också klockan när du står i fartställning i nedförsbackar, ger ju inte heller så mycket träning...:)

Nej då stannar jag inte klockan ;)

Tycker dock att det bränner fint i benen när du kört klassiska intervaller uppför backen och sedan ska ta dig ned igen. Så någon form av träning måste det ge, förutom att du lär dig hantera skidorna i fart?

Link to comment
Share on other sites

Till slut spelar det väl endast (liten) roll om man noterar alla pass likadant? Så att man kan jämföra sina pass?

På cykel är väl exemplet Vättern där jag räknar in paustiden vid beräkning av snittfart. Varje gång.

Normal träning utan pauser att notera, ett pass med fikapaus hade jag noterat som flera pass... för att se fart, belastning separat.

 

Även jag har autopaus i klockan men noterar totaltid om jag stannat för korsande trafik, trycktömning, dricka eller liknande.

 

Numera kikar jag dock mer på tid pulszon som jag vill träna...

Link to comment
Share on other sites

Cyklister brukar väl använda termen "rullsnitt" för snitt på cyklad tid, och "snitt" för totalt genomsnitt. Som sätt att skilja mellan dem, om det skulle vara läge för missförstånd 

Jag har en enkel cykeldator, som bara mäter snittet för aktuellt träningspass (nollställer före varje pass), men inte snittet för totalsträckan. Jag antecknar sträcka, tid, snitt och maxfart för varje pass, så jag skulle kunna räkna ut totalsnittet manuellt.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...