Hoppa till innehåll

Senaste nyheterna inom skidvärlden - i samarbete med längd.se

Vasaloppssegraren Korsgren ska stoppa Bjrgen

Visma Ski Classics lanserar Grand Classics

Bjrgen gr comeback - i Auklands team, som ocks vrvar Johaug

Mt dina krafter i SkiErg-loppet

längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart
Outdoor, skidor och sport hos OutdoorExperten
Atomic längdskidor
Rossignol längdskidor
Foto

Energitillförsel - Vasaloppet


 • Vänligen logga in för att kunna svara
92 svar till detta ämne

#81
LillaGubben

LillaGubben

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 305 inlägg

Håller med om att hela den studien är dålig, så som de flesta koststudier. För att få en bra studie behöver man kontrollera allt vad personerna äter och det innebär oftast att de behöver vara inlåsta. Det finns förslag på att göra koststudier på interner och det tycker jag vore smart.

Sen att du länkar en film till en som redan är övertygad om LCHF:s förträfflighet är ju tyvärr inte till din fördel. Jag klarade bara av att titta i ca 1 minut då han säger ungefär att lågkolhydratkost är "the way for humanbeings are supposed to eat"...

Håller med dig om att han på intet sätt är oberoende. Jag har sett en del av hans videor och jag tycker han tar i för mycket ibland. Men det han säger om studiens tillförlitlighet och de slutsatser som dras i termer av LCHF tycker jag han har rätt i. Inte så många som bemödat sig granska studien. Den största skadan har media åstadkommit när de skriver sina artiklar utan att låta forskningskunniga granska. #82
Thorrez

Thorrez

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 397 inlägg
"Hur du kan dra slutsatsen att konspirationsteorierna/kolhydratlobbyn kan avskrivas förstår jag inte alls."

Du menar alltså att en studie som tydligt visar att du dör flera år yngre med hög kolhydratskost skulle komma från kolhydratlobbyn?

#83
LFN

LFN

  Erfaren medlem

 • Members
 • PipPip
 • 633 inlägg

Håller med om att hela den studien är dålig, så som de flesta koststudier. För att få en bra studie behöver man kontrollera allt vad personerna äter och det innebär oftast att de behöver vara inlåsta. Det finns förslag på att göra koststudier på interner och det tycker jag vore smart.

Sen att du länkar en film till en som redan är övertygad om LCHF:s förträfflighet är ju tyvärr inte till din fördel. Jag klarade bara av att titta i ca 1 minut då han säger ungefär att lågkolhydratkost är "the way for humanbeings are supposed to eat"...

Håller med dig. Det dras alldeles för stora växlar på alltför dåliga studier. Att radikalt ställa om hela sin kost på ett sätt som aktivt utesluter hela fält ut kostcirkeln tror jag är väldigt överilat. 


ÖSM13 - 7:08. ÖSM16 - 5:24. VL 17 - 6:08. ÖSM 20 - 5.16

#84
MC Hammer

MC Hammer

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 615 inlägg

Jag har hört Colting och läst Maffeton säga att kosten för max prestation vid tävling inte är särskilt nyttig och ätt man som idrottsman bör äta för god hälsa, inte äta för maximal prestation konstant. Jag hittade en intressant liten studie där konditionsidrottare testade LCHF. I den såg man inte några prestationsmässiga fördelar, snarare vissa nackdelar, och flera av deltagarna tyckte det var tyngre träning med dieten. Men atleterna var intresserade att fortsätta med dieten ändå för att de upplevde att den gav bättre hälsa.
 
https://jissn.biomed...2970-017-0180-0
 
Hittade en äldre intervju med Björn Ferry som säger att inte kan förklara sitt OS-guld med kosten men att den hjälpte honom att hålla vikten och att det inte fanns någon anledning att ändra den kosten så länge det gick bra.
 
https://www.dietdoct...agkolhydratkost
 
 
Det är inte lätt att bedöma forskningen. Området är polariserad och det är mycket prestige och pengar, på kolhydraternas sida. Dessutom är low carb trenden bland uthållighetsidrottare inte så gammal vad jag förstår. Tycker inte man skall räkna antalet forskningsrapporter som Folkesson gör, särskilt inte när de är så gamla.
 
I många av de mer moderna studierna låter man folk äta LCHF mellan 4 till 12 veckor av praktiska skäl. Jag tror det kan behövas längre tid för att vänja sig vid träning på LCHF. Jag hittade en intressant hyfsat studie där en grupp var adapterade till keto under lång tid. Den gruppen hade mycket högre fettförbränning.
 
 
https://www.scienced...026049515003340

I senaste avsnitt av Presteramera nämndes Björn Ferry. Det var en intervju med elit-gångaren Perseus Karlström, som har varit försöksperson i vetenskapliga studier om kost och idrottande. Han sa att Ferrys kost hade väsentligt mer kolhydrater än ”riktig LCHF” och att ”riktig LCHF” som Perseus utsattes för i en av studierna var skit för en idrottare på hans nivå. Vilken kolhydratmängd som då avsågs kanske nämndes i intervjun (?)

https://www.prestera...seus-karlstrom/

Verkar inte heller som att Jonas Colting är någon strikt LCHF:are. Själv har jag som sagt ingen erfarenhet av LCHF, varken strikt eller liberal.

Jag tror absolut att Volevodin kan förbättra sig på långa distanser genom att kombinera periodisk fasta och ”train high” dvs att dricka sportdryck på långpass. Finns nog inget att förlora på att testa i.a.f.

Några saker att tänka på:

- Fasta innebär 0 kcal tills man bryter fastan. Går just nu ett program på svt där de kör bla 5:2-upplägget med 500-600 kcal per dag 2 dagar per vecka och så kallar dom det ”fasta”, men då slirar man lite på begreppen.

- Om man inte har något behov av att gå ned i vikt så kan det eventuellt vara svårt att få i sig tillräckligt med ett ätfönster på bara 1h per dygn. Upplever man att det är ett problem så kan man vidga ätfönstret till 2h, 4h eller vad man finner lämpligt.

- När man bryter fastan: Ät jättemycket grönsaker. Se till att äta bra fett- och proteinkällor, tex avocado, nötter, ägg, feta mejeriprodukter, olivolja, fet fisk. Kolhydratrika livsmedel kan man sedan äta så mycket man vill om man har ett kort ätfönster. Då går det nämligen knappast att överäta kolhydrater pga att det inte får plats så mycket.

- Finns många olika upplägg på periodisk fasta. Man kan prova sig fram. Jag tycker att det finns en poäng med sådana upplägg där man kör samma mönster varje dag. Då vänjer sig kroppen efter det mönstret. Om du var en av dem som testade ”5:2” när det blev poppis på 00-talet och tyckte det var kass så ska du alltså inte låta det avskräcka dej från att testa periodisk fasta ”på riktigt”. Jag är inte 100% konsekvent eftersom jag äter några fler mål på helgerna, men då kör jag också längre träningspass så det finns viss logik i det.

- Sättet att komma igång som förmodligen är enklast för de flesta är nog att successivt skjuta upp sin ”break-fast” längre och längre.

- Träna under fasta: Korta pass går bra närsomhelst utan någon extra energi. Jag har nyligen installerat en skierg på jobbet och börjat köra intervallpass nästan varje vardag. Tex 3x2000m,4x1000m och 5-6x500m. Då har jag vanligen inte ätit på ca 20h. Tidsmässigt tar dessa pass kortare tid än en normal lunchrast, så i arbetstid går jag plus. Lugna halvlånga distanspass går bra också.

- Energi under långpass: Tänk på att saft och liknande är inte idrottsnutrition. Sportdryck har en sammansättning av kolhydrater och mineraler som är avsett för uthållighetsidrottande. Kostar inte många kr per träningspass om man köper en stor burk pulver och blandar själv. Ta också gärna koffein före och under långpass.

#85
Volevodin

Volevodin

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 6 812 inlägg

Jag tror du vet alldeles för stor tilltro till hur olika människor skulle kunna vara. Mig veterligen finns inga indikationer i studier på att det skulle variera mer än några procent.

Kroppens och hjärna hungersignalering är ju inte särskilt smart. Vem blir inte hungrig 15 min innan den vanliga lunchtid? Men skippar man lunchen slutar kroppen signalera ungefär vid den tidpunkt man vanligtvis har ätit.

Jag tror det är en rimligare förklaring är att din kropp helt enkelt är väldigt bra, relativt andra, med välfyllda depåer men tappar snabbare när de inte är det. Om det sen beror på muskelfibersammansättning, bättre teknik när du orkar trycka till eller sämre fettoxidation är ju omöjligt att vet. Och förmodligen är det som alltid en kombination av flera.

Men att just förklaring att just din kropp är mycket sämre på just energiupptag känns osannolikt.

Borde det inte vara lätt att testa, kör 30 min i hårt tempo, vila 5 min, och sen 30 min max (eller 30 min i ett förbeställa hårt tempo och mät pulsen) . En vecka senare samma sak men med 3 dl sportdryck pausen.

Det testet säger inget om en persons hastighet i näringsupptag, Det finns andra test man skulle kunna göra tex hur lång tid det tar från intag till avföring. (tex intag av lingon).Att det finns variationer mellan människor hur fort man blir hungrig har jag fått erfara många gånger senast idag, då man arbetskamrat berättade att hon blev fort hungrig men hennes syster kan gå nästan en hel dag utan att bli hungrig samma sak med mig jag klarar mig väldigt länge utan att bli hungrig, medan andra i min omgivning kan vara helt vrålhungriga, om de inte får mat efter en viss tid.

Lunchexemplet du tog är inget bra exempel, då hunger vid en viss tid är psykologiskt betingat, vilket man lätt bevisar när vi slår om till sommartid resp normaltid och personerna fortfarande blir hungriga vid samma tid. Den hungern beror inte på energibrist i kroppen utan att hjärnan signalerar mat.

Hastigheten i näringsupptag spelar mindre roll sålänge det finns glykogendepåer att ta av, men efter att de har börjat ta slut och då arbetet skall finansieras av fett och intag av energi spelar det stor roll är jag övertygad om. Ett test på 2x30 min ger inget svar på förmågan att ta upp energi i ett lopp, som varar i många timmar.#86
oxberg

oxberg

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 413 inlägg
Suck. Ännu en ny medlem som gör smygreklam. Vasa!

#87
oxberg

oxberg

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 413 inlägg
Nå hur gick det egentligen - ucan eller ucannot? Ska man beställa en låda? De klarade väl sub 3 båda två?

#88
MC Hammer

MC Hammer

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 615 inlägg
Erik Olofsson gjorde 2:56 i Frankfurt och enligt deras race-report i Maratonlabbet podcast (avsnitt 42,2) så tog han sin Ucan innan start, skakat i vatten, och sedan bara vatten och en halv banan som enda intag under loppet.

#89
oxberg

oxberg

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 413 inlägg
Det vore helt klart kul att prova. Om jag förstår saken rätt så är det perfekt för lopp på upp till 3 timmar vilket är de flesta seedningslopp.

#90
Volevodin

Volevodin

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 6 812 inlägg

Vad innehåller den där ucan, om det är så bra ?#91
oxberg

oxberg

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 413 inlägg
Nån artificiell sockerart som släpps ut från tarmen med ca 60g i timmen och som inte påverkar insulinet nämnvärt och därmed håller igång fettförbränningen. Man slurpar i sig soppan innan loppet och sen är man laddad och klar för distansen.

På papperet.

#92
oxberg

oxberg

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 413 inlägg
Så! Ucan är beställt. Ska provköras på Craft ski marathon 6 jan. Ska även testas på nåt hårdare långpass innan dess. Funkar det så blir det en del av Oxbergs berömda trolluppladdning för blixtsnabba långlopp.

#93
snabben

snabben

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 258 inlägg

Så! Ucan är beställt. Ska provköras på Craft ski marathon 6 jan. Ska även testas på nåt hårdare långpass innan dess. Funkar det så blir det en del av Oxbergs berömda trolluppladdning för blixtsnabba långlopp.

 

Haha! Skönt att vi andra kan ha dig som försökskanin, bra jobbat!


0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar