Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Ny skejtteknik


Volevodin

Recommended Posts

Det var länge sedan något helt nytt inom skidtekniken presenterade, men i samband med supersprinten i Östersund kom sprintsuveränen Jensen med en ny teknik inom skejtåkningen.

Vet inte riktigt vad man skall kalla det "enkelskejt" eller liknande, men fort gick det. Jag tror att det snabbt kommer att slå igenom i traditionell skidåkning, i sprint till att börja med, men sen kanske även i spurtdueller.

Link to comment
Share on other sites

Jag var och kollade på supersprinten på Alliansloppet 2014 och italienarna körde så redan då och det var nog inte nytt då heller. Blandar ihop norskarna Ludvig och Ragnar Bragnvin men även de körde den stilen.

 

Edit:

Blir lite osäker här vad för teknik italienaren använder, hade fått för mig att det var samma style som Jensen.

Skåningens film:

 

Här är en film på bland annat Anton Persson från samma tillfälle:

Link to comment
Share on other sites

Men det som skiljer Bryntessons start från Jensens är att Jensen startade några skär traditionellt, sen frogstyle och sen dubbelskejt. Men såg även när Bryntesson körde mot konkurrent att han var lite efter de första grodskären för att sen komma.

Så det nya är väl att Jensen kombinerar de två startteknikerna för optimal start.

Link to comment
Share on other sites

Föreslår att vi anammar finnarnas benämningar så även vi hjälper till att ära våra forna skidhjältar Wassberg och Mogren. Kan inte låta bli att mysa varje gång jag hör vårt östliga broderfolk diskutera skateteknik. Denna "nya" teknik kunde ju tillägnas Bryntesson. Inte så mycket för skidframgångar som för hans arbete med diabetesdrabbade unga och den underhållning vederbörande bjuder på.
Link to comment
Share on other sites

Fast det som Sverige kallar tvåan är ju mer det som kallas hoppskate i sprinttävlingar och starter. Har hört att finnarna kallar tvåan för "hackan" och norrmännen "paddling". Slår man i ett finskt lexikon står det tre olika ord; kuokka, kuokkia, hakata - vilket använder de ?

Fast hoppskate och Jensenskate ligger ganska nära, bara att hoppskate har ett lite längre och ett lite kortare "skär", så vi får se var det landar. För svensk del är det nog enklast att kalla det 1:an för att inte röra till sina växlar för mycket, diagonalskejt får väl bli 0:an då.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...