Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

otrevligt knäppande i knät.


Påven

Recommended Posts

Efter en tids löpträning så körde jag cykel trainer 2ggr samma vecka, inte alls hårt!

Sedan dess knäpper deg i vänster knä när jag böjjer, både stående med foten mot röven och vid knäböjj med lr utan vikt. Ingen smärta eller ömhet. Men jag upplever lite svullnad dagen efter ett löppass och en seghet i knät om jag suttit på hyk/knä när jag ska ställa mig upp.

Några ideer på vad detta kan vara? Jag har varit hos sjukgymnast som genom brytande mm kollat ledband och div annat i knät.

Link to comment
Share on other sites

Nu är inte detta något ex katedra-uttalande, men kanske , relativt vild gissning av lekman, mediala meniskens bakre horn, typ, som är skadat. Men oavsett så är det inte självskrivet med titthålsoperation... Testa med inflammationshämmande kur diklofenak Alvedon och Voltaren gel ett par veckor och försiktigt med inte alltför vidlyftiga löpsteg, köra omväxlande löpning (variera platt mark och i skog) och stakning och lugn cykling. Sitta på huk och byta däck eller ta i på cykling ska du i detta gissningsfall undvika....
Link to comment
Share on other sites

Har liknande problem med vänster (medial) menisk. Brukar bli lite ansamling av vätska på övre utsida av knät som känns som svullnad och knäpper lite. Försvinner som sagt efter några dagar. Var glad att det inte gör ont (det gör det för mig, väntar på ortoped-tid) och undvik som sagt att provocera det för det var så jag slog upp mitt. Knäppte barnens bindningar och reste mig lite för häftigt med lite snedbelastning.

Link to comment
Share on other sites

Du har ju varit på en undersökning, vad sa sjukgymnasten!!

Jag säger undvik NSAID(anitinflammatoriskt) om du är under 60 år(hämmar läkningsprocessen)

Du säger att det inte är någon smärta, utan bara en liten svullnad/seghet dagen efter löpträning. Troligen liten överbelastning. Är det skillnad om du springer långt/kort, fort/långsamt? Kanske dags att se över styrka/stabilitet i höft, knä & fotled?

Link to comment
Share on other sites

Låter inte så farligt. Meniskskada tror inte jag på, vila knäet några dagar. Troligen som Petter skriver en överbelastning med lite svullnad som gör att ett ligament knäpper. Krävs ofta ett rejält våld för att menisken ska gå sönder. NSAID sällan någon nytta, bara risk att man tränar på för tidigt.

Link to comment
Share on other sites

Han sa att menisk korsband mm var ok. Och att jag NOG Va lite svullen i knät, att jag skulle äta antiinflamm piller i tre veckor och återkomma om det inte blivit bättre.

Nu ska jag försöka få till en tid hos knäspecialisten där istället.

men jag vet oxå att jag behöver jobba upp styrka och balans. Men vill heller inte ställa till med något. Styrkeövningar som inte framkalllar knäppande eller smärta bör väll då vara helt ok? Att blåvila tror jag sällan är rätt väg.

Link to comment
Share on other sites

Nja, ska du bygga upp styrka behövs styrketräning. Rullskidor/inlines kan vara bra för balansen, men så värst mkt styrkeökning blir det inte.

Påven: Vad sa sjukgymnasten?

 

Trodde att styrka och balans hänger samman. Även små muskler som bygger upp stabilitet för knäled med mera är muskler. Men jag kanske har fel där...

Link to comment
Share on other sites

Påven: Dåligt av sjukgymnasten att inte ge dig ett träningsprogram direkt!

Micke31: Klart att det hänger ihop, men för att öka styrkan i en muskel måste den belastas/tränas med en belastning som motsvarar ca 70% eller mer av vad muskeln max klarar av. Runt knäleden är det inte så många små muskler som sköter stabiliteten, utan det är främst styrka i quadriceps, hamstrings och sätesmuskulaturen.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...