Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Trolluppladdning


oxberg

Recommended Posts

Nu har jag lyssnat på kompetensen och de föreslår följande uppladdning för tävling;

 

7 dagar innan:

- omega3 olja 5g/dag

- vinbär x g/dag (glömt)

 

3 dagar innan:

- 0,4 g bikarbonat per kg per dag

- kolhydrater x g / kg

 

3 tim innan:

- rödbeta

- 0.2 g per kilo bikarbonat

- koffein

 

- gel/dryck från start (90g/tim)

 

Jag återkommer med hur det funkade. Bikarbonat är inte bra för magen så långt....

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 57
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Tror inte det blir någon "ränneskita" (ordet är en försvenskning av tyska "rennen" som betyder springa=springa på toan), men förutom rödbetsjuice känns det knappast prestationshöjande.

 

Jag kom på en sak, som jag borde testa för att tåla sportdryck bättre, nämligen att blanda i Samarin i drycken, bikarbonat har väl lite samma effekt att det gör det mindre surt i magen. (jag blandade i en påse Samarin i svartvinbärsdrycken och drack den före tävlingen i söndags och det verkade OK för magen)

Link to comment
Share on other sites

"I en studie lät forskarna en grupp på 10 vältränade cyklister med ett VO2 på 67,3ml/kg kroppsvikt köra ett 60min cykeltest på en testcykel. Vid placebo trampade de ut 233W och vid tillfället med ett enskilt intag av 0,3gr/kg kroppsvikt av bikarbonat innan start så blev siffran 264W i snitt över dessa 60 minuter. Detta är en ökning med 12% vilket nästan är lite för bra för att vara sant men studien var väl utförd. Cyklisterna körde mot varandra två och två i en simulerad tävling där de antingen hade bikarbonat eller placebo i kroppen (de visste inte själva vad de hade)."

Link to comment
Share on other sites

År 2014 publicerades en studie som tittade på effekterna av Omega3-tillskott hos 20 otränade människor. Finns det en prestationshöjande effekt av Omega3 om vi inte kombinerar tillskottet med träning? Studien var dubbelblindad och deltagarna intog antingen 3,6 gram Omega3 eller Placebo varje dag under åtta veckor. De utförde både maximala och submaximala syreupptagningstester i början och slutet av dessa åtta veckor. Deltagarna fick även skatta sin egna upplevda ansträngning enligt den klassiska Borg-skalan.


 


Ingen skillnad i maximal syreupptagning kunde noteras, men däremot upptäckte forskarna att deltagarna som intagit Omega3 under åtta veckor hade sänkt sin syreförbrukning med 7-10% under det submaximala testet (60min cykling 25-50% under mjölksyratröskeln).


 


Deltagarna som intog Omega3 upplevde också ansträngningen som 10-15% lättare, vilket kontrollgruppen inte gjorde. Detta är rimligt då den sänkta syreförbrukningen hos Omega3 gruppen borde korrelera med en mindre upplevd ansträngning. Någon skillnad i VO2max fanns inte vilket inte är så konstigt då de inte direkt kört några tröskelintervaller under perioden.


Link to comment
Share on other sites

"I den första studien på triathleter minskade det totala motståndet i blodbanan med 16% efter intag av 6 gram svart vinbärspulver varje dag i en vecka. Motståndet minskar framförallt genom att blodkärlen vidgas och/eller att blodet blir mer lättflytande. Laktatnivåerna i blodet var 13-27% lägre mellan 40-70% av maxintensitet. Det kan nästan låta lite för bra för att vara sant, men upplägget och metoden i studien är bra så det ska inte vara någon större felkälla på grund av dåligt upplägg. En ökad blodcirkulation med bättre hantering av laktatet är troligtvis en av anledningarna till resultatet. Triatleterna kunde även hålla en 6% högre intensitet (watt) innan de nådde laktattröskeln (OBLA)."


Link to comment
Share on other sites

https://www.presteramera.com/

 

De har en pod cast man kan lyssna på där de diskuterar detta. Jag håller med om att det är höga siffror, men det kostar inte många kronor att prova och de blir inte rika på det så varför inte.

 

Som sagt, jag återkommer med hur det funkade på tävlingen i helgen. Man får vara försiktig med hur man doserar bikarbonatet märker jag. 

Link to comment
Share on other sites

Oralt bikarbonat innebär att du behöver överdosera rejält jämfört med vad som hade behövts om vi inte hade haft syra i våra magar. Det verkar man ha tagit höjd för i de studier du refererar till och det är ju också därför det varnas för biverkningar med att mixtra med magsyran på detta sätt. Detta för att nå en effekt som verkar vara att kunna tåla en hög mjölksyranivå några minuter längre.

 

Jag vet ju inte vilken nivå du är på, eller vilken typ av lopp som du avser att åka. Men om vi snackar vanliga motionärer på långlopp så tror jag att man skjuter ganska mycket fel genom att trycka i sig en massa bikarbonat. Då vill man nog ändå inte jobba långt över mjölksyratrösken. För motionären på långloppet handlar det mer om en jämnare belastning på lägre nivå, och att använda kroppens energidepåer på ett smart sätt. Antag att du vill lägga in ett ryck i Tennäng för att plocka många placeringar upp till Risberg. Antag också att studierna om mjöklsyratålighet av bikarbonat funkar också i praktiken i detta fall, så skulle det kunna innebära att åkaren pallar att fortsätta sitt ryck några minuter lägre och plocka fler placeringar. Men hen har då också bränt en jäkla massa mer glykogen än andra åkare som håller en jämnare belastning upp till risberg utan att dra på sig några stor mängder mjölksyra.

Link to comment
Share on other sites

Du har säkert rätt men nu har jag redan hällt i mig så mycket så jag tänker inte sluta. Jag är dessutom väldigt nyfiken på hur det funkar i praktiken. Om cykelstudien i inlägg #7 stämmer så blir detta bra.

 

.... fast jag måste minska dosen. Nu har jag tagit 12 gram per kopp och det är för mycket för mig.

Link to comment
Share on other sites

Bikarbonat använde vi i vår familj på min mammas uppmaning, om vi hade halsbränna och sura uppstötningar. Motivet var att återställa en normal syranivå i magen, som hade rubbats av intag av någon olämplig mat. Jag tror att det är direkt olämpligt eller tom skadligt att överdosera bikarbonat, då troligen effekten blir en försämrad matsmältning och för låg syranivå i magen.

 

Jag har intagit två tabletter Omega 3 under många år och syftet har varit att bromsa åldrandet, men att det skulle höja prestationsförmågan har jag svårt att tro, möjligen att försämringstakten efter 60 år minskar. Den enda effekt som jag märkt var att under det halvår, som jag hade uppehåll med omega 3 i kombination med nypontabletter hade jag stora problem med mitt knä och efter att jag återupptaget intaget blev knäet bättre. Även om jag inte är säker på att det berodde intaget vågar jag inte sluta med omega 3+nypon.

 

Just överdosering skall man akta sig för, då det kan ge oönskade biverkningar eller tom skada kroppens organ tex Alvedon 665 g får inte intas oftare än var 12:e tim, då de är långtidsverkande och verkningsperioden går in i nästa period. Jag har en C-vitamin som är långtidsverkande och den är jag försiktig med och tar bara en halv åt gången. Att proppa i sig stora mängder svartvinbärspulver kan innebära överdosering av C-vitamin och såvitt jag vet höjer ej C-vitamin prestationsförmågan.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...