Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Birken 2018


skogsvakt

Recommended Posts

Jag får hålla med om att det är lite krystat det här släpandet...

Det tyckte jag innan jag åkt Storlirennet (som fö går i morgon) och fick uppleva att lördagens kanonväder med sol och minus snabbt slog om till blötsnö och hård vind på fjället. Det hade inte varit fel med en rycksäck med ombyte, tex en torr mössa och torra skidhandskar, torr underställströja. Vinden på fjället gör ju att man blir nerkyld.

Link to comment
Share on other sites

Så var min första Birken till ända. Riktigt gnetföre (ner mot -30  de senaste nättern) men när man som glad amatör startar först 09:50 fick man en fantastisk dag med runt -10, strålande sol och nästa vindstilla.

 

De första 20 km bjuder på nästan 700 höjdmeter och konstant slakmota (förutom en kilometer nedför där jag hade snitthastighet på 35 km/h). Fina spår och inte söndersaxat som i vasaloppet. Sen nerförför sen stund, men de 200 höjdmeterna mellan Kvarstad (28 km) och Midfjellet (34 km) höll på att ta knäcken på mig. Sedan mest platt och utför och jag kunde äntligen köra om istället för att bli omkörd.

 

Roliga nedförsbackar efter Sjusjöen och till skillnad från Vasaloppet där jag alltid brukar bli irriterad när de framför inte tar fartställning i nedförsbackarna så kändes det rätt skönt när de framför bromsade och jag därmed fick en anledning att INTE testa gränserna för min kurvteknik i hög fart.

 

Ett dåligt resultat (som förväntat med denna banprofil) men en fantastisk dag på fjället i ett riktigt skidlopp där till och med delar av eliten körde med fästvalla.

Link to comment
Share on other sites

Imponerad av norrmännens teknik utför. Jädrar vad dom stod på ut från Sjusjöen. Snön var riktigt gnetigt men vem klagar när det var helt vindstilla och strålande sol. Ryggsäckskravet är lite irriterande. OK att kräva extra kläder, men för att komma upp i 3.5kg krävs massa onödiga grejer. En vindjacka o byxa, extra mössa, vantar och underställ hade räckt och då hade man lärt kunnat åka med 2kg. Det gör en stor skillnad. Främst för damer och mindre killar kännns ryggan. Men men Ok, det är en del av birken och gott så :)

 

Sunmarum kardemummarum. Ett fantiast fint och välskött arrangemang. Mindre hets än Vasan, billigare, bättre spår, finare vyer, och en banprofil för riktiga skidlöpare och inte stakzombies (britta)

Ill be back

Link to comment
Share on other sites

Fjärde Birken avklarad. Man var lite orolig när bilen visade - 26 när vi kom fram till Rena, men vilken fantastisk skiddag. Sol några minus och bra spår. Kärvt som tusan så det gick inte fort. Vallade om vid Midfjellet. Swix  fixade fästet och även glidet så efter det blev det bättre. Fest i sjusjön som vanligt och full fart utför. Våra grannar i väst kan verkligen åka utför.

Det blir nog ett femte lopp nästa år. Skönt att slippa stressen i starten. Kom upp en halvtimme innan jag skulle start, slängde säcken på lastbilen, tog av mig jackan gick in i fållan och startade fem minuter senare.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...