Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Ovanligt spetsbrott?


Family Man

Recommended Posts

Jag kör med Swenor 100% carbon stav och på det Swenors spets. Spetsen lossnade efter 1 km när stavarna var helt nya men efter att jag limmade på den igen så har de hållt i snart 40 mil. Tyvärr inte som t.ex Swix att man bara kan skruva av, men väldigt bra spets i övrigt.

 

Skickat från min SM-G955F via Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Hände flera gånger när jag brukade åka på helt nylagd asfalt på ett vägbygge (Häggviksleden).

Ny beläggning som inga bilar kört på och sommarvärme = mjuk asfalt som man får perfekt fäste i, men där spetsen riskerar att fastna och brytas loss ut holken. 

Link to comment
Share on other sites

Finns många anledningar till varför spetsar går sönder. Dagbrunnar, avloppsbrunnar, sprickor i asfalten, grusvägar (genom nötning av gruset på plasten)

 

Jag kör Swix på långpass och tävling så att det är enkelt att byta. Men jag har även ett annat par med holkar som värms på. Dessa fungerar bra, men kommer inte ihåg märket.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Snövinter skrev som svar till Izkall

 

Jodå, jag testade ett antal Rode/Rex och det gick flisor ur dem. Rätt rejäla flisor med. Möjligen kanske jag slår i stavarna lite lösare nu och drar mer i själva draget, men jag gav upp Rode/Rex. Sen körde jag med Swenor (som tidigare inte funkade för mig pga att det gick flisor ur dem med) och då jag nu testade Swenor (sen förra hösten -18) hade de fått till metallen (förra året åtminstone, om inte tidigare), men nu har jag tröttnat på Swenor med; har tryckt in kanske åtta spetsar, in i plasten. Första gångerna kan det varit för att jag värmde med varmluftspistol, och att holken hade gått ut någon mm, även fast jag höll kvar den med tång, men sen värmde jag med vatten i gryta och höll kvar med tång tills det kallnat ordentligt, och jag trycker in spetsarna ändå. In i plasten på holken. Haft sönder en stav tom pga detta. Kört Rex QR Tip nu och då har jag inga problem. Leki verkar ännu bättre i metallen. Har testat flera olika märken tidigare och slår ur flisor. Så det får bli Rex QR Tip tills vidare. Inga fler Swenor iaf. Möjligen kan jag testa Rode/Rex igen, men plasten är lite mjuk och sen har jag slått flisor ur ett antal par som sagt. De kan ju ha förbättrat metallen precis som Swenor, det vet jag ju inte, då Rode/Rex-testet var för snart två år sen nu, typ.

Link to comment
Share on other sites

Testade några par Racewax-holkar som har smalare (och lite längre) metallspets än rex. Själva metallen höll fantastiskt bra utan flisor det lilla jag kunde åka på dem. Problemet med den holken är att plasten inte håller. Efter 5 mil har metallen vandrat in hela vägen eller så böjer sig gummit till en banan. Synd för den hade faktiskt kunnat funkat och var dessutom jättebillig. Finns det andra trugor med smalare metall (än ex. rex)?

 

Nu sist satte jag på ett par swenor och den både såg ut (metalldelen) och fungerade precis lika dåligt som rex. Flisor redan efter ett par km åkning på både vänster och höger. Ska testa Skigo Pro Carbon nu och sen kanske Rex QR får stå på tur.

Link to comment
Share on other sites

Snövinter skrev som svar till Izkall

 

Kört Rex QR Tip nu och då har jag inga problem. Leki verkar ännu bättre i metallen. Har testat flera olika märken tidigare och slår ur flisor. Så det får bli Rex QR Tip tills vidare. Inga fler Swenor iaf. Möjligen kan jag testa Rode/Rex igen, men plasten är lite mjuk och sen har jag slått flisor ur ett antal par som sagt. De kan ju ha förbättrat metallen precis som Swenor, det vet jag ju inte, då Rode/Rex-testet var för snart två år sen nu, typ.

Har Rex QR fått hårdare metall i spetsarna på sistone? Tidigare har de ju varit mjuka och blivit trubbiga snabbt:

http://www.skidforum.se/index.php/topic/11556-livsl%C3%A4ngd-p%C3%A5-stavspetsar/page-4?do=findComment&comment=167780

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Har Rex QR fått hårdare metall i spetsarna på sistone? Tidigare har de ju varit mjuka och blivit trubbiga snabbt:

http://www.skidforum.se/index.php/topic/11556-livsl%C3%A4ngd-p%C3%A5-stavspetsar/page-4?do=findComment&comment=167780

 

Det vet jag inte, men de slits inte... Så det har de antagligen!!!!Behöver INTE slipa dem på många, många, MÅNGA mil, och de går INTE sönder!!!!!! Möjligen kan plasten tryckas in lite så de blir lite svåra att byta med bara stavspetsen på andra staven som verktyg efter ett tag. 

Lekis liknande spetsar med snabbkoppling, precis som Rex QR Tip, verkar lika bra.

Tveklös rekommendation från mig på Rex QR Tip och Leki Rollertip Fin Vario !!!

Link to comment
Share on other sites

Har precis gått över till Swix TBS-holkarna och kvaliten verkar inte vara superbra precis. Två spetsar har fastnat i gropig/mjuk asfalt på kort tid. Har valt Swix för att kunna byta spetsar om olyckan är framme under passet men om kvaliten är så bristande så....

 

Har tidigare testat

* Swenor - upplever att de har bra kvalitet

* Oneway - slits fort

* Skigo - mest nöjd med deras spetsar så här långt

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Fick idag uppleva mitt första spetsbrott. Stavarna är gamla Yoko stavar och görs knappast längre. Det kan m.a.o. vara omöjligt att få tag i likadana rullholkar. Passar rullholkar av något annat märke? Mätte upp diametern till 10 mm.

10 mm är inga problem att få tag på. Sök och du skall finna.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...