Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Repor i belaget


Simonisax

Recommended Posts

På en skidrunda i veckan körde jag på ett gäng stenar och fick rätt så kraftiga repor i belaget samt att några kantflisor slogs av och blev lösa.

Huvuddelen av reporna är inte så djupa och är till stor del längsgående vilket jag läst inte ska vara så farligt. Tanken är att jag ska gå ulricehamnsloppet i januari och sedan vasaloppet och är därför lite bekymrad då jag såklart vill ha bästa möjliga förutsättningar. Målet är väl att åka ulricehamnsloppet (43km) på under 3h.

 

Som jag ser det så kan jag antingen

  • Lämna in de på lagning/stenslip (vilket är dyrt och kanske något jag helst hade gjort precis före vasaloppet)
  • Köpa stålsickel och lära mig använda den. Jag har dock aldrig stålsicklat innan och är inte heller säker på om det skulle hjäpa i skicket som skidorna är just nu. Fördelen är väl att det är lite billigare.
  • Köpa nya skidor och använda de här som fulskidor. Något jag helst inte vill göra då det är väldigt dyrt. Skidorna jag har just nu är ungefär 3 år gamla och jag har ändå varit nöjd med hur de presterat.

Så min fråga är väl egentligen vad ni tror är bäst eller om ni har något annat förslag. Tacksam för all hjälp jag kan få!

 

Bilder finns på länkarna nedan:

https://ibb.co/9p06mYB

https://ibb.co/NSpTjZL

https://ibb.co/K5trnBt

https://ibb.co/f4qNKcJ

 

Link to comment
Share on other sites

Aj, aj, det där såg inte bra ut varken kantdefekterna eller den repa som går som en orm över belaget. Raka repor längs med gör inte så mycket. Stenslipning skulle nog kunna ta bort de mesta och om det går att stålsickla bort reporna får du fråga de stålsicklingsspecialisterna som finns här på forumet, Fulskidor, nja jag vet inte, de bör nog få några år till på nacken, innan de förpassas till B-laget.

Link to comment
Share on other sites

Köp ett paket P-tex, tänd på och ha roligt.

 

Det man ska tänka på är att man inte ska ha stor gul flammande låga när man smälter ner materialet i reporna utan en liten blå syrefattig. Efter man tänt staven håller man den nära en plåtbit eller nåt som man håller i andra handen så att lågan går ner och så överför man den till belaget så smidigt som möjligt och smälter på. Blir det inte bra på alla partier så är det bara att fylla i senare. Sedan skrapar man ner överflödet med ett rakblad--skrapar, inte skär. Den biten är ännu enklare.

 

https://www.skistart.com/swe/vinter/skidvalla-vallatillbehor/reparation/toko-repair-candle-graphite.html

Link to comment
Share on other sites

Tack för all input!

Saken är att jag inte åkt så många mil sen senaste slip vilket var i våras före vasan som aldrig blev av.

Va inne på Udéns och frågade idag. Han filade ner det värsta på kanten och sa att det nog inte behövde stenslipas. Jag köper nog en sickel och ser vad jag kan göra då den stora repan är väldigt ytlig. Blir nog en stenslip före vasaloppet i så fall. Åkte ändå 2 mil på skidorna utan större problem.

Link to comment
Share on other sites

En stålsickel tar väldigt lite belag. Räkna inte med att få bort repor med den om de inte sitter extremt ytligt. Se det i så fall som att du kan få bort dem på sikt efter många sicklingar när du fräschar upp belagen. Sicklarna håller dessutom inte tillräckligt länge för den typen av användning anser jag. Kör en stenslip i så fall.

 

Sen får du gärna stålsickla ändå. Kuzmin + är vad du ska ha som grund när du avverkar belag. Vi spekulerade i om den nya Kuzmin - kunde vara ett alternativ då den var gjord i ett hållbarare material men min tog slut snabbt så den tror jag inte mycket på. Sedan vill man kanske ha en universal för att lägga struktur vid kallföre men går nog iofs att köra på + också där.

 

Enklare att sickla med hållare än utan. Två eggar istället för fyra på de nya men å andra sidan tror jag de är vassare och jämnare i tillverkningen. Med de gamla sicklarna kan vissa eggar vara dåliga redan från början.

 

Du måste även ha ett rejält bord/bänk där skidan sitter fast när du sicklar

Link to comment
Share on other sites

Kort uppdatering. Fick min universalsickel och fixade skidorna idag. Det gick rätt så bra och de flesta av reporna försvann helt och hållet. Endast den djupa som gick från mitten och ut kvarstod och jag tror inte den kommer att påverka överdrivet mycket. Kanterna slipade jag till lite men på ett ställe saknas det en liten bit. Resultatet blev i alla fall över förväntan.

 

Här är lite bilder:

 

Den kvarstående repan: https://ibb.co/54NgtMg

 

Bortslagna kanten: https://ibb.co/4114xYP
 
Där den lång repan tidigare var: https://ibb.co/bQK3dQB
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...