Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Fäste Fjällrävenloppet


senmathal

Recommended Posts

Jag har anmält mig till Fjällrävenloppet i Ö-vik på lördag och funderar på fästet. Det ser ut att bli snöfall hela vägen och c:a -6 grader vid starten och bara någon enstaka minusgrad vid beräknad målgång.

 

-6 känns väl lite för kallt för ruggat medan det kanske skulle funka mot slutet. Frågan är hur man ska valla om man går på burkvalla. Vad har ni för tips. Jag är en högst mediåker motionär och håller säkert på 3:30 om det blir som SMHI förutspår. Är det samma spår jag åkt tidigare är det rätt kuperat så man behöver lite fäste.

 

/Mats

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ja det kanske funkar. Jag har båda men dom är väldigt gamla, kanske bortåt 30 år. Annars har jag Swix VR 45. Lite svårt att hitta Rode numera tycker jag. Överhuvud verkar det som om skinskidornas frammarch har påverkat vallautbudet negativt. Tycker att det fanns mer att välja på i butikerna förr. Nu är det bara Swix som gäller åtminstone i de butiker jag kollat.

 

/Mats

Link to comment
Share on other sites

Lycka till alla som ska köra loppet! Skyttis IP har en speciell plats i mitt skidåkarhjärta. Det var där som jag satte mina pjäxor med en liten "läpp" framtill, snackar slutet på 70-talet. Ni vet bindningen med tre hål framtill med förhoppning om att foten skulle hållas på plats. Det gick väl sisådär. Men en fin fikakorg räddade upp många eskapader.  Ett annat tillfälle var när jag gick på Öviks hockeygym (88-90) och det var skolmästerskap i skidåkning. Jag köpte upp mig på ett set vid Domus sport. King var jag första halvan som bara gick uppför. Men värre när jag skulle ner till stadion igen. Åkarna passerade mig och skrattade med mig, skulle visa sig att jag hade fått fästvalla över hela skidan!! Sicka sköna minnen....

 

Just Fjällrävenloppet är ett utav mina favoriter. En anledning är att det är förhållandevis ganska så mycket folk ute i spåret som både hejar på och är kunniga. Det blir inget lopp där just i år, får skapa energi genom att fånga dagen genom mina fjällräven-byxor. 

Link to comment
Share on other sites

skriker ju rode blå super samt rode violett multigrade i fickan, alt lite multigrade om man verkligen behöver superbett.

 

alt. vr 40, med vr 45 i fickan.

 

tror konsensus, i stort, på skidforum är rode i nysnö Swix i gammal snö. Fast Auklands-bröderna säger tvärtom i sin bok. Fast de är ju stakare numer...

Link to comment
Share on other sites

Vid den temperaturen brukar jag använda Rode violett, 1-2 lager och resten blå extra. Möjligen lägga ett lager blå super ytterst. Snöar det så skulle jag nog pröva med 1-2 lager mindre än annars. Rode violett har väl ett optimalt spann från 2-3 minusgrader till 5 minusgrader. Många duktiga vallare brukar betrakta violett multigrade som en träningsvalla då den tar för mycket glid.
Link to comment
Share on other sites

Kollade nu morgonen både SMHI, Yr Nor och Klart.se. SMHI och Yr Nor säger -4 till -2 medan Klart.se säger -2 till 0 grader. Jag tror jag får ta med mig skidorna ovallade om det blir ruggföre. Jag har ibland åkt på ruggat även vid några minusgrader och det har fungerat. Jag har åkt Fjällrävenloppet några gånger och nästan samma svårvallade före varje gång. Jag kanske får ta med mina gamla skidor och köra ruggat på dom. 

 

/Mats

Link to comment
Share on other sites

Tufft lopp. Kändes som att jag var oceaner av tid efter vinnaren men visade sig att det gick långsamt där framme också. Häftigt att stå sida - sida med brinken i första backen. Manade vägen för honom dom första 500 metrarna, känner mig högst delaktig i segern. Laginsats.

 

Snöade första halvan sen tyckte jag att det avtog ordentligt. -4 vid start, -3 vid målgång. God spårkvalité båda varven, även om det självfallet var lite sämre andra varvet då motionstävlingen gick delvis på samma spår. 

 

 

Starts blåa LF grund

Starts HF80

Vauhti LDR pulver

2mm rill

 

Invärmd swix base burk

4 lager Rode super blue

3 lagar VR45

 

Bra fäste hela loppet, stal inte för mycket glid heller. Högt spann. Testade att lägga VR50 under trampet på testskidorna men de stal för mycket glid. Roligt lopp, ffa för dom som vägrar stakning. 

Link to comment
Share on other sites

Ja riktigt tufft var det idag för en medioker motionär. Tog helt slut en bit in på andra varvet. Hörde dock fler betydligt mer vältränade som gjort. Men skidorna fungerade bra tack vare råd här.

 

För glidet hade jag preparerat med min helt nya Skimateria Ruffcut som gav en fantastisk fin yta. Tycker namnet är lite vilseledande. Sedan 1 mm riller och på det 0,3 mm. Man tager vad man haver kan man väl säga. Bra blev det i alla fall.

 

För fästet värmde jag först in ett väldigt tunt lager grön valla. Sedan några varv Rode blå super. När jag testade innan loppet var inte fästet ok men däremot var glidet grymt. Lade på lite Rode lila och då blev fästet ok men tror att jag tappade en aning glid. Men för det mesta ficka jag bromsa i backarna för att inte köra på dom framför.

 

paramedic: motionstävlingen gick nog inte bara delvis i samma spår utan i exakt samma spår hela vägen. I alla fall alla som åkte 41 km.

 

/Mats

Link to comment
Share on other sites

Jo det är så sant. 

 

Upptäckte tyvärr när jag kom hem att jag glömt en plastkasse med pjäxorna i omklädningsrummet. Gjorde mig en resa dit idag då det var lilla Fjällrävenloppet men pjäxorna fanns varken inlämnade i sekretariatet eller i omklädningsrummet. Lite surt då jag trivs bra med dom. Jag ska ringa på måndag och kolla om någon vaktmästare kan ha lagt undan dom. Jag tvivlar på att någon tagit ett par begagnade illa stinkande pjäxor.

 

/Mats

Link to comment
Share on other sites

Beror det på att det fungerar med burkvalla då eller beror det på att ruggat inte fungerar? Tycker på ett sätt att ruggat borde fästa även på lite kallare nysnö. Men kan hända att burkvalla går bättre.

 

/Mats

Har inte riktigt utrett rugg och kallare före men burkvalla fungerar bra i -2 och fallande snö utan att ta för mycket på glidet.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...