Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Byta ner sig till fiskfjäll?


Poff

Recommended Posts

Jag har ett par vanliga lätta smala skidor idag. De funkar bra förutom att jag inte orkar valla dem så mycket. Tar snabbvalla glid varje gång, klistret är ett par år gammalt (åker tyvärr inte många mil) men sist var det bakhalt så måste ta tag i det.

 

Nu funderar jag på att skaffa nån lite rejälare skida för mina längre turer (ett par mil) där jag börjar i spårat, sen över sjöar (brukar finnas spår där med men inte riktiga) för att sen eventuellt kunna åka på lite ospårade stigar i skogen när det är gott om snö. Detta i stockholmsområdet. Tror mina nuvarande skulle riskera knäckas.

 

Är det dumt köps Atomic motion 52 för detta? 799kr på Stadium nu. Kommer jag tycka de är helt värdelösa?

 

https://www.stadium.se/sport/langd/langdskidor/210256101/atomic.motion-52-grip-a-u.black-white

 

Jag var en stund inne på att köpa skinskidor men de känns lite onödigt (och dyrt) och att jag kanske ska lära mig skiten med att valla mina nuvarande istället.

 

Är det ett bra upplägg eller kommer jag aldrig vilja använda mina nya ”turskidor”?

Link to comment
Share on other sites

Fiskfjäll tillhör stenåldern på skidor och jag känner en 85 årig gubbe som envisas att åka på dem. Skinskidor har ersatt dem och ger hyfsat glid o bra fäste i de flesta fören. Var bor du och vad väger du - jag skulle kunna sälja mina skinskidor till dig för en billig penning.
 
Nej, jag ångrar mig, idag var det skräp o barr i spåret och då hade skinskidor varit bra att ha, så att inte det hade fastnat i klistret.

Link to comment
Share on other sites

Ok man kan ju säga att finskidor har jag redan, så skinskidor skulle mer vara för att ersätta detta eftersom jag inte är nån vallafantast? Inte som”turskidor”. Då skulle det ju passa med fiskfjällsskida som slit och släng där vissa turer går via tveksamma underlag? Jag vill ju dock att jag ska glida NÅGOT iaf. Annars kan jag ju lika gärna ta på kängorna och gå, bor ju ändå i södra stockholm (nära Tyresta)

 

Jag är 195cm ca 100kg så är väl osannolikt du har samma...

Link to comment
Share on other sites

Fanns ju riktigt bra fiskfjällsskidor förr, som de dyrare Fischer Crown-modellerna. Men de såldes knappast i Sverige. Här fanns bara mjuka brädlappar med tvättbräda i mjukplast under för under tusenlappen. Du kan säkert köpa ett par Fischer RCR Crown från nån utländsk webshop men de ligger nog på 2000 och uppåt

Link to comment
Share on other sites

Rrrr, rrrr, rrrr. Gemensamt för alla med räfflade skidor som jag passerat är att det går väldigt långsamt. Av ljudet att döma så bromsar räfflorna rejält. (ingen har passerat mig med räfflor hittills). Kommer man inte ganska långt med tejpvalla? Så länge det är på minussidan. Sedan kan man väl rugga upp fästytan med sandpapper.

Link to comment
Share on other sites

Denna billiga modell jag pratar om finns även utan räfflor men då på xxl istället och 1000kr. Jag tänkte själva poängen med en slit och släng/turskida var att inte behöva bry sig så mycket och då vill jag ju inte börja valla även dessa när jag knappt orkar göra det på finskidorna.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...