Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Bessemerloppet 2019


Tallen

Recommended Posts

  • Replies 72
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Åkte förra året och är väldigt glad att dom tagit bort sträckan som gick runt på bruket inför 2019. Det var ett riktigt krig där med trängsel. Loppet och arrangemanget är av hög klass, rekommenderar det varmt. Ligger perfekt i tid med två veckor till vasan. 
Ni som åkt flera år, vad tycker ni om 3x17 km mot fjolårets 2x26km? Vad skiljer banorna sätt till profil? 

Link to comment
Share on other sites

Jag kan bara instämma i att det är bra att de tagit bort delen genom bruket. 3x17,3 skulle jag säga är relativt flack. Åtminstone de 10-12 första km varje varv. Blixtabackarna är väl med oavsett och där några km innan varning och mål finns ju några branta stigningar. Blir nog mitt 5eller 6e Bessemerlopp
Link to comment
Share on other sites

Åkte förra året för första gången. Men vart positiv överraskad av arrangörerna, håller hög kvalite.

 

Missnöjd med självseedinggrejen. Folk är tyvärr inte ärliga, led 8-10 åkare ställer sig långt fram och blev bromsklossar direkt efter starten.

 

Direkt efter starten leddes slingan ut på en liten bro med ENDAST 1 spår. Med andra ord blev det tvärstopp där. Sen några dryga slingor fram och tillbaka på samma plätt. Misstänker att det är bruket som nämns här ovan.

 

I övrigt fin kvalite på spåren, mysig omgivning. Grym anläggning.

 

Ser fram emot en bättre banslinga [emoji1783][emoji1363]

 

 

Skickat från min iPhone med Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Jag hade egentligen tänkt att avstå från Bessermerloppet i år, men nu verkar det ju bli fantastiska förhållanden med fint väder och snabba spår. Är det någon på detta forum som bor i Stockholm och som vill ha trevligt sällskap i bilen? (jag betalar givetvis för min plats)

japp, jag ska åka. Har plats i bilen. Jag messar dej.
Link to comment
Share on other sites

Jag har kört loppet under många år och föredrar nog också den ursprungliga 17,3 km x 3-slingan, även om det var ett trevligt att köra runt på bruket och den frusna sjön. Arrangemanget är i övrigt väldigt bra och loppet ligger strategiskt bra till i kalendern! 

 

Dessvärre är det ju ett rejält varmväder som dragit in nu i stora delar av landet med flera plusgrader hela veckan. I nuläget ser det ut att bli omslag till minusgrader på lördag kväll/söndag igen, men frågan är om spåren hinner frysa på om nu den prognosen står sig. Vad gäller snömängden (som jag förstod var ca 0.6 meter häromdagen) så kommer den såklart att minska, men det borde ändå vara tillräckligt mycket för att vi ska slippa genomslag. 

Link to comment
Share on other sites

Från Facebook idag (se nedan)

 

Jag traddade loppet 2016 (4 varv konstsnö) och 2018 (2 varv natursnö) men nu blir det blanka skidor.

 

"RS SKI TOOLS

 

3 tim ·

 

 

VALLATIPS BESSEMERLOPPET SÖNDAG 18 FEBRUARI

 

(Vallatipset borde också fungera lika bra för er som åker Skinnarloppet)

 

Dags för ett av de större loppen som ofta brukar ha bra åkare på startlinjen och flera år har vinnaren av Bessemerloppet också blivit vinnaren av Vasaloppet. I år får vi åter ett väldigt typiskt väder och före för Bessemerloppet. Det blir nu tredje helgen i rad med lite liknande före. Efter flera varma dagar så ser det ut att bli kallt under natten vilket gör att ytan på spår och snö bli lite krispigt isigt. Föret från start kan bli ett mycket snabbt och som vanligt, vid fören ner mot noll grader, så blir det lite knepigt med fästvallning. Vi rekommenderar därför absolut att ni väljer våtföresskidor. Läs mer om detta nedan. Glidvallning blir liknande och vi har under Lindmansloppet, Engelbrektsloppet samt Hornbergsloppet haft åkare som använt den rekommenderade Racewax-vallningen med fantastiska skidor som resultat.

 

Historia

Bessemerloppet är nog det lopp RS SKI TOOLS har mest erfarenhet av m a p skidlopp där vi både själva har åkt och också jobbat aktivt med vallningarna. År 2000 så lyckades RS SKI TOOLS på en Skigo-vallning ta en seger i H45. År 2003 var Sundbybergsåkaren Jonas Larsson i superform och vann väldigt lätt med RS RILLER-preparerade skidor. I lilla backen in mot målområdet gled Jonas ifrån sina konkurrenter och speakern ropade i högtalaren att nu rycker Jonas Nilsson. Sanningen var att Jonas hade superglid på sina skidor och lätt gled ifrån övriga åkare. Ett år då Daniel Tynell vann så rillade vi skidor åt både Daniel Rickardsson och Martin Larsson. Ja, det finns mycket minnen från fina anrika Bessemerloppet. 2018 testade vi fram rillning och fick ”kanonskidor” inne i testbacken mot mål. Det vi testade fram gick bra på kanonsnön mixad med natursnö men fungerade dåligt ute i natursnön på slingan. I år måste det bli bättre.

 

Prognos väder

Klart väder under natten och morgonen med en temperatur på ca -2°C som under dagen stiger till ca +1°C. Luftfuktigheten är ca 80 % på morgonen och sjunker till ca 70% mitt på dagen. Svag nordvästlig vind.

 

Skidor och stavar

VIKTIGT att till detta lopp välja rätt par skidor. Vi rekommenderar en skida med mjuk topp, korta glidytor både fram och bak och helst inte för hårda tryckpunkter fram. Du som åker utan fästvalla kan med fördel välja en skida med lägre spannhöjd. Om du åker med fästvallning måste du ha lite högre spannhöjd och kanske också lite hårdare slutspann. Du som har flyttbar bindning, kan gärna flytta 1 eller 2 snäpp bak.

Tänk också på att det troligen kommer att bli ganska löst i spåren varv 2 och 3. Om utrymme finns så kan du, under loppet, testa om det glider bättre mellan spåren, du kan få bättre fart på skidorna där.

 

VALLATIPS MOTIONÄR

1 lager SWIX LF4

2 lager Skigo Gul LF (alt SWIX LF8)

 

VALLATIPS RACEWAX

1 lager Black Marathon (alt Black Wasa)

1 lager MOO-plus +10/+0 (Gnugga gärna in MX4 under pulvret)

TOPPNING

Korka in 2 lager Nano pulver

 

VALLATIPS GLID ELIT

2 lager SWIX Marathon (alt Red Creek Low Fluor Hard Base Prep)

2 lager SWIX HF8BW (alt Skigo HF LDQ157)

PULVER

2 lager SWIX FC8X (alt Skigo C44)

 

TOPPNING

Ingen toppning Ev Toko Helix

 

RILLNING GLID

(Om ni har lite längre glidzoner (universalskida) så lägg - Fin Diagonal från startspårets början

RAK 0,3 från startspårets början

RAK 0,75 bakre delen

RAK 2,0 bakre delen

 

FÄSTVALLNING - ELIT och MOTIONÄR

Rugga med normal grovlek på sandpapper på fästvallazonen

Värm in ett tunt lager SWIX KX 35 (alt Rode Lila)

2-4 lager SWIX VR50 (alt STAR Racing Red)

 

(För er som är väldigt beroende av fäste lägg därefter ytterligare lite röd burk t ex SWIX VR55 i mitten av fästvallazonen. Avsluta med 2 tunna lager STAR Racing Red eller SWIX VR50)

 

Har ni för dåligt fäste med detta komplettera med två lager SWIX VR55. Har ni för bra fäste och det känns som detta suger glid. Täck med Blå burk T ex SWIX Blå Extra

 

RILLNING FÄSTE

INGET - för mjuka fästvallor

 

KOMMENTAR

Vi har pratat med spåransvarig i Högbo som säger att de kommer gå ut med pistmaskinen på lördag kväll för att spåra när det frusit på lite. Ambitionen är att få till optimala skidspår för er som ska åka, d.v.s. inte för isiga spår, utan spår med fin kvalitet och riktig snökänsla. Bedömningen utifrån nuvarande prognoser pekar på fina, snabba och rättvisa förhållanden med bra spår, även för er motionärer som startar lite längre bak och kommer att ha längre åktiden än eliten. Vi tackar för informationen från Högbo och hoppas att prognoserna stämmer!

 

När du står och glider utför så kanta gärna skidorna så att du bara åker på ena halvan av skidans belag.

Vi fortsätter att testa och hålla koll på prognoser och snö.

 

VI ÖNSKAR ALLA ÅKARE LYCKA TILL"

Link to comment
Share on other sites

Jag fattar det som att det som kördes förra året var ”originalbanan” fast förlängd och det som lagts till var mestadels flackt. Alltså väsentligen samma backar fast man tar dem 3 ggr istf 2 ggr

 

Inte mycket av långa slakmotor där man verkligen kunde ha haft nytta av fäste.

 

Fixar man inte att staka de större backarna så fixar man antagligen inte heller att ta dem med diagonal på varv 2-3, även om man skulle välja fäste.

Link to comment
Share on other sites

Måste väl bli riktigt snabba spår som det ser ut nu med tanke på hur omvandlad snön borde vara även i Högbo. Det är solen då som kanske kan värma upp lite på slutet men så jätteblött ska det väl inte behöva bli? Lutar åt stakning för min del också då jag inte hunnit testa ut mina fästzoner tillräckligt. Stakade 2016 och 2017 när banan var 4x11km och då minns jag backen ut från stadion och in mot stadion som är relativt branta men ändå inte nå långa. Och kanske inget du hade diagonalat i ens med fäste. Sedan var det så blött och skitigt 2017 att småpucklarna blev jobbiga med det obefintliga glidet, men nu med ett snabbare före blir det nog nästan bara stakning ändå.

 

Men någon som vet hur 3x17 skiljer sig mot banan som var 4x11? Är den jobbigare per kilometer eller är det bara en extra mil med samma terräng egentligen? Ja eller det blir ju 17km vs 11km som blir jämförelsen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...