Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Vasaloppet 2019


Volevodin

Recommended Posts

Hade liknande resa som dig från led 7. Dock mitt 16e VL. 7100 i Smågan och 5400 i mål. (Tid är oväsentligt i VL, bara placering som räknas, visar inte minst årets lopp.) Jag hann även med ett stavbrott i 5km efter Evertsberg och kan konstatera att man förlorar inte så mycket på det. Det går att trycka ifrån med en stav...

 

När man analyserar resultatlistan på de som startade i 7-an och gick i mål som oss så kan man konstatera att de hade helt andra placeringar i Smågan. Så jag tror att resultattabellen inte är uppdaterad med folks seedningar. Någon som vet?

 

Hur som, gläds åt en mycket stark prestation och vetskapen att värre förhållanden får du troligen aldrig;)

Första vasloppet och startade också i 7an. Startade i mitten i 1/4 och har på något sätt lyckats få placering runt 6300 i smågan. Försökte plocka placeringar hela tiden, särskilt uppför genom att gå på kanterna och hamnade strax under 5000 i mål.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 171
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Startade i led 3, precis till höger om klädpåse-zonen i mitten. Kanske 6-7 skidpar framför mig. Plac 1981 i smågan. Tog nästan 400 placeringar till Mångsbodarna men det tog rejält på krafterna. Var rejält trött i Evertsberg och fanns inte mycket skidglädje kvar. Kändes som att jag åkte riktigt långsamt men låg tydligen på plac. 1400 i oxberg  :o 

 

Sista 3 milen var ren plåga (valde att staka för första gången i år). Sockerbackarna gick inte att staka så det fick bli extremt långsam och osmidig saxning för att inte tjuvskejta.. 

 

Skidorna var inget vidare. Valde mellan nyslipade redline plus och äldre hypersonic med universalspann. Åkte på plusskidorna men hade nog behövt längre glidytor igår för att få till bättre glid. Hade sämre glid än många som åkte med fäste.  

 

Otroligt nöjd när jag kom i mål (plac 1523), då målet var topp 1500. Kändes som att jag skulle komma in på typ 2500 men uppenbarligen hade många det kämpigt. Också skönt att ha stakat vasaloppet inför framtida satsningar. Magmusklerna rejält trötta nu  :D

Link to comment
Share on other sites

Första vasloppet och startade också i 7an. Startade i mitten i 1/4 och har på något sätt lyckats få placering runt 6300 i smågan. Försökte plocka placeringar hela tiden, särskilt uppför genom att gå på kanterna och hamnade strax under 5000 i mål.

Starkt kört. Och 800 placeringar bättre än mig i Smågan. Jag stod nästan längst till höger. Det misstaget ska inte upprepas...

Link to comment
Share on other sites

Startade i Led3. Ställde mig i tionde spåret räknat från höger. Hade 10 par skidor framför mig i ledet när starten gick. Jag har aldrig varit med om värre kaos i startbacken. Det var trängre och hetsigare än vanligt men jag lyckades hålla stavarna hela. Tyvärr var högerkanten ett felval då jag ganska snabbt såg led4 åkare till vänster och även några led5 åkare i backen till vänster. Väl uppe från startbacken kunde jag åka på riktigt bra och plocka massor av placeringar.

Passerade smågan på plats 1640. Fram till Risberg tyckte jag även att det oftast fanns två åkbara spår så där kunde man plocka rätt många placeringar även om det kostade en del att köra om i motvinden. Så jag kunde ta ca 200 placeringar fram till Mångsbodarna och ungefär lika många fram till Risberg. Därefter blev det mer lämmeltåg och svårt att köra om då det oftast bara var ett uppkört spår. Så nu blev det bara ca 100 placeringar plockade fram till Evertsberg. Samma sak fram till Oxberg och Hökberg. Efter Hökberg och in i mål blev det mest att bita i ryggen framför för att hålla positionen. Åkte i mål på 6:17 och en 950:e placering. Jag tycker att förhålladena var rätt roligt att köra i. Jag vet inte riktigt varför men gnet och slit är ju rätt skoj. Eller så beror det bara på att jag hade fina skidor och att denna typ av lopp passar mig rätt bra.
Nöjd med att det innebär led2 nästa år.

En rolig sak är att Engelbrektsloppets seedning helt klart var rejält tuff i år. Min tid där räckte till led4 men mitt Vasalopp räcker till led 2 trots att jag startade ett led bakom.

Link to comment
Share on other sites

Episkt vasalopp! Det tuffaste av de 9 jag kört. Pannben hela vägen. Min 3:e start från 2:an....men lika dåliga spår denna gång som det var när jag körde ÖSS på gå på tur skidor 2011. La mina skidor längst fram i 2:an 14:e spåret från höger. Hade Madshus Redline LJ02 slip från 2017 vallade med Swix LF5+Vit Marathon+FC7x och 2 mm tryckande Red Creek rill bak. Kort kort spring fäste med gurumix i botten, något lager v40, vr45 och vauhti morot. Bäst glid av alla där jag låg och spring fäste ända till lundbäcksbackarna. Var 450:e man i smågan. Dalade till runt 500 som jag nästan höll hela vägen in i mål som 509:e man.....hoppas på många diskningar....ha ha ha. Väldigt nöjd med min placering då jag inte kört ett enda stakmaskinspass i år och väldigt lite rullskidor. Tur att konditionen och uthålligheten var på topp. 

Link to comment
Share on other sites

Haft en tung säsong med flytt, nya jobb och allmän motivationssvikt. Skiergen ligger fortfarande omonterad i källaren efter flytten i juni.

Målet fick bli att stanna i led 3. Åkt Lindmansloppet och Bessemerloppet på mediokra led4-tider.

 

Gick med burkfäste från Ottossons vallaservice. Start som femte skidpar ca 5 spår t h om mittenhagen (som alla andra i år.) Plac 1737 i Smågan bekräftar känslan om fel beslut. Skidorna kändes bedrövliga men de verkade jämna till ngt bättre än andras. Ett jävla krig hela loppet med onda armbågar och Naproxen redan i Risberg. Var inte särskilt aktiv men har ändå på ngt sätt knaprat placeringar fram till Eldris. Plac 1357 i mål var en enorm glädje och lättnad.

 

Vi kallar det här ett mellanår.

Nästa år blir det top 1000 i mitt tionde lopp. Om Gud vill.

Link to comment
Share on other sites

Jo, detta år lär man minnas. :=)
Startade i 2:an och lade skidorna längst ut till höger. Skulle visa sig vara ett katastrofalt beslut. Det gick väldigt långsamt redan på startgärdet och en bit upp i backen såg jag bara nr-lappar som började på 3. Någon som har nån teori om varför det gick så otroligt långsamt på högersidan?

Har på mina 5 tidigare Vasalopp inte varit med om en så långsam och stökig backe som i år. Folk på varenda kvadratcentimeter och mer eller mindre gå-tempo upp.

Inte den start man vill ha direkt och kände mig rätt uppgiven där och då.. Visade sig sen att jag var på placering 1400 i Smågan. :o Orden ge upp finns dock inte i min ordlista utan jag började helt enkelt köra på för att ta så mycket jag kunde ute på myrarna. Förstod att det skulle bli ännu svårare att komma om senare med ännu mer snö i spåren. Kostade såklart massor att avancera redan här. Kände mig ändå väldigt pigg och så fort jag gick in i tåget för att vila var det direkt a1-puls.
Efter Mångsbodarna och in till mål var helt enkelt planen att gå stenhårt i varenda uppförsbacke för att ta placeringar. Lyckades rätt väl med det och åkte in på 695:e plats.

Nöjd med pannbenet och formen men såklart trist att oturen i starten sabbade en potentiellt riktigt bra dag.

 

Atomic kallföresskidor som ofta går bra i lösare/nysnö-förhållanden. Skimateriagrund, skärande 1 mm fram och 2 mm bak löst tryck. Racewax H1, H3 och Moo minus. Hade lagt Rode vps som fäste men tyckte det bet dåligt innan start så jag skrapade bort lite och lade ett klumpigt lager Rode violett. Riktigt dumt såhär i efterhand då det bromsade en del. Hade ändå helt ok glid men hade säkert varit riktigt bra utan omvallningen.

Link to comment
Share on other sites

Andra i rad i Vasaloppsspåret med rejält snöfall. Mitt 6:e och överlägset tyngst. Kom lite sent och startade ca 16-17 skidpar bak i 3 något till höger om mitten.

 

Krig i backen men tyckte det såg jämntjockt ut. Hade fäste under skidorna i onödan tycker jag. Svårt att få flyt i diagonalen i nysnö eller socker eller med 45 cm mellanrum mellan spåren tycker jag. mycket stakning även uppför.

 

Kom till Smågan som ca 1300 och i mål 1100. Nöjd med det ändå då jag tidigt insåg att köra flaxande kråkan i lössnöspåren bredvid knappast lönade sig. Det blev att ställa sig i tuffetåget och "vila" ner till Mora. Placeringar fick ordnas i backarna.

 

Glid Skimateria/Skistart race, 2mm skärande till bak, Swix marathon 2 lager. Helt ok glid men segt i nysnön som för alla. Tyckte laggen piggnade lite efter Hökberg.

 

Fäste grön grund + 4 tunna lager VR45. Funkade bäst andra halvan.

 

Nästa år blir det nog stakning hela vägen om man är tillbaka, vilket väl är självklart om ett par dar :)

 

Det var nån som verkade ha gissat seedningen, eller finns den någonstans redan?

 

/m

 

Skickat från min SM-G960F via Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Stod i led 2 kanske 5 spår till höger om fållan för överdragspåsar. Alltså ganska mycket i mitten. Kom iväg och kände direkt att jag hade bra surf. Sen såg jag i ögonvrån att något mörkt dök upp i spåret framför mig och en tiondels sekund senare gjorde jag nästan sälen när jag fastnade i det. Efter det var dagen förstörd, var som lim under skidorna. Har varit med om liknande förut när jag kört över gel, men då har det sakta gett med sig efter 2-3 km. Nu gick jag in i backen med känslan av att ha sandpapper under skidorna och tappade konstant. Tänkte att "över krönet kan jag kanske börja åka av skiten som satt sig" men misären fortsatte. Tappade konstant både på platten på myrarna och folk flög om utför, kände bara att jag var i vägen. Om ni åkte förbi någon svartklädd led2-åkare som svor på varje utandning så var det jag :). I Risberg lämnade jag in skidorna i vallaservicen och sa åt dem att göra rent dem. Efter det bättre, men då var dagen förstörd, hade redan tappat 1000 placeringar. Bröt i Evertsberg trots att jag sagt att jag aldrig ska bryta ett Vasalopp igen (efter att ha gjort det 2014). Var helt knäckt, riktig mardrömsupplevelse efter att ha tränat bättre än någonsin och förberett sig i månader, allt skiter sig på en sekund pga yttre faktorer. Någon mer som stod i mitten/höger som upplevde samma sak?

Link to comment
Share on other sites

Andra i rad i Vasaloppsspåret med rejält snöfall. Mitt 6:e och överlägset tyngst. Kom lite sent och startade ca 16-17 skidpar bak i 3 något till höger om mitten.

 

Krig i backen men tyckte det såg jämntjockt ut. Hade fäste under skidorna i onödan tycker jag. Svårt att få flyt i diagonalen i nysnö eller socker eller med 45 cm mellanrum mellan spåren tycker jag. mycket stakning även uppför.

 

Kom till Smågan som ca 1300 och i mål 1100. Nöjd med det ändå då jag tidigt insåg att köra flaxande kråkan i lössnöspåren bredvid knappast lönade sig. Det blev att ställa sig i tuffetåget och "vila" ner till Mora. Placeringar fick ordnas i backarna.

 

Glid Skimateria/Skistart race, 2mm skärande till bak, Swix marathon 2 lager. Helt ok glid men segt i nysnön som för alla. Tyckte laggen piggnade lite efter Hökberg.

 

Fäste grön grund + 4 tunna lager VR45. Funkade bäst andra halvan.

 

Nästa år blir det nog stakning hela vägen om man är tillbaka, vilket väl är självklart om ett par dar :)

 

Det var nån som verkade ha gissat seedningen, eller finns den någonstans redan?

 

/m

 

Skickat från min SM-G960F via Tapatalk

Seedningen är given på förhand! Plats 1-150 Elit, 151-500 led 1, 500-1000 led 2, 1000-2000 led 3 osv. 

Link to comment
Share on other sites

Ganska nöjd. Loppet passade mig bra. Startade i led 8 långt till vänster 4 skidpar bak. Ca 6500 plats i Smögen. Sedan söndags åkning då spår saknades plockade placeringar nr tillfälle gavs i Eldris kände jag mig stark avancerat till plats runt 4300 ökade takten in till Mora och avancerade 200 platser till in runt 4100 plats. Bra glid och bombfäste tog många platser i backarna där jag kunde diagornala till vänster när andra saxade.
Link to comment
Share on other sites

Startade i led 3 rätt långt bak en bit till vänster om mitten. Hade ställt in mig på att starten var extra viktig idag då det kommer bli svårt att köra om senare. Hade ett bra startgärde och skidorna gick riktigt bra i ett par mil. Backen kändes dock väldigt långsam, hade förväntat mig bättre flyt från led 3 med en bra start. I Smågan på plac 146x hur som helst. Sedan hände väl inte mycket alls egentligen. Kände tidigt att det kommer bli svårt att orka hela distansen, så att ligga och jaga omkörningar var inget jag vågade i det skedet. Gick väl förhållandevis ok fram till Risberg, tog 80 placeringar dit även om det kanske kändes som jag tappade snarare. Hade hyfsat fäste där det var "hårt" men var tvungen att saxa direkt det blev lite löst. Tog många gånger det snöfyllda spåret längst till vänster om det var en ihållande stigning för att kunna gå fritt i diagonal med bra fäste.

 

Men efter Risberg började krafterna tryta. Förmodligen mycket mentalt då det var så otroligt tråkigt att åka. Och det handlade mest om de bristande spåren och de sockriga backarna. Blev bara grisåkning av det hela och tog mycket på armarna. Här ifrån, alltså tidigt, tog jag egentligen inte ett enda initiativ till att plocka placeringar. Målet blev att bara hålla en rygg framför i det spåret som gick lättast och köra så gott det gick utan att falla igenom fullständigt. Började gå i många uppförsbackar och hade inte längre någon ork i stakningen så tänkte att det nu kan bli en riktig genomklappning. Men känner att det ändå inte är många som sveper förbi, andra har det tufft och runt mig ser jag loppet igenom nästan bara led 3-åkare och av de andra är det fler led 2 än led 4-åkare, så det ger mig lite gnista. Och tydligen fortsätter jag avancera till Oxberg om än bara 30 placeringar (från Risberg). Är sen ännu mer sliten, står på näsan 4 gånger i desperata försök till att ta något tröttsamt diagonalsteg i de obefintliga spåren. Tappar 30 till Hökberg och 30 till Eldris. Är väl först här med en mil kvar som det börjar kännas helt ok. Många energidepåer (hade gärna sett fler såna tidigare, ex. mellan Risberg och Evertsberg där jag känner att det blir för långt utan vätska, åtminstone ett sånt här år) passeras och man vet att det är lättåkt in. Tar 10 placeringar och går in på 141x i mål. Så max 40 placeringar diff per station. Hade mål på topp 1500 med en liten förhoppning om topp 1000 men baserat på mina resultat i år så är det exakt på den här nivån jag är just nu. Med tanke på att jag mer eller mindre gav upp med att kriga så är jag nöjd med det. Men nästa gång får det bli större intag av gels/liquider. Får kanske i mig för lite.

 

Skidor Salomon S-Lab Cold, Kuzmin U med julgran + 1mm rak, BWLF + vit marathon. VR45 (kanske skulle haft nåt kortare lager VR50 ändå). Bra skidor speciellt i början. De var säkert bra på slutet med men blev svårare att få en uppfattning då jag släppte luckor och inte ens orkade stå i fartställning utför.

Link to comment
Share on other sites

Totalplacering ska förtydligas så stirra er inte blinda på herrplacering om ni är några hack bak i resultatlistan.

 

Stämmer det? Jag var ca 5300 förra året (herrar) och strax under 5700 totalplacering förra året och placerades i startled 6. (Startled 6 ska vara 4401-5600)

 

Årets lopp var inte speciellt kul men 90km insatta på pannbens-kontot i alla fall. Hade Swix Marathon Svart som glid och Rode Violett med Rode Violett Multigrade under på en swixgrund med VG35 och V30 invärmt. Hade bra fäste och OK glid. Led-körning nästan hela vägen och jag kände inte att det var värt att jaga placeringar utan följde helt enkelt tempot i ledet hela vägen till Mora. I backarna så var det tvärstopp med två, tre saxare i bredd så där blev det att hålla platsen och tappade mycket tid där. Vallade om i hökberg för att få en lite bättre resa in till Mora och fick lite bättre fäste och bättre glid (dom la på Swix Rocket för glidet, osäker på fästet)

 

Gick i mål på en plats kring 4700 så helt ok för min kapacitet och nästan så man ångrade att man inte jagat lite mer för att ta sig upp i 5:e startled.

Link to comment
Share on other sites

Vilket spår? Du var 6 skidpar före mig och 400 platser efter i smågan så låter som du hade otur.

Startade långt till höger vilket som många redan vittnat verkar varit ett katastrofval..

Trist att tappa så många placeringar när förutsättningarna att köra om inte direkt var de bästa, men nya tag nästa år!

Link to comment
Share on other sites

Stod i led 2 kanske 5 spår till höger om fållan för överdragspåsar. Alltså ganska mycket i mitten. Kom iväg och kände direkt att jag hade bra surf. Sen såg jag i ögonvrån att något mörkt dök upp i spåret framför mig och en tiondels sekund senare gjorde jag nästan sälen när jag fastnade i det. Efter det var dagen förstörd, var som lim under skidorna. Har varit med om liknande förut när jag kört över gel, men då har det sakta gett med sig efter 2-3 km. Nu gick jag in i backen med känslan av att ha sandpapper under skidorna och tappade konstant. Tänkte att "över krönet kan jag kanske börja åka av skiten som satt sig" men misären fortsatte. Tappade konstant både på platten på myrarna och folk flög om utför, kände bara att jag var i vägen. Om ni åkte förbi någon svartklädd led2-åkare som svor på varje utandning så var det jag :). I Risberg lämnade jag in skidorna i vallaservicen och sa åt dem att göra rent dem. Efter det bättre, men då var dagen förstörd, hade redan tappat 1000 placeringar. Bröt i Evertsberg trots att jag sagt att jag aldrig ska bryta ett Vasalopp igen (efter att ha gjort det 2014). Var helt knäckt, riktig mardrömsupplevelse efter att ha tränat bättre än någonsin och förberett sig i månader, allt skiter sig på en sekund pga yttre faktorer. Någon mer som stod i mitten/höger som upplevde samma sak?

Lärdom av detta; ha alltid med skidskrapa i midjeväskan och även trasa indränkt med vallaväck i en plastpåse.

 

Har du någon aning om vad som fastnade under skidorna ?

 

ps. borde inte brutit, då detta var ett "pannbenslopp" och det inte varit någon skam att få en dålig tid o placering, då de flesta åkte 0,5-2 tim sämre än normalt.

Link to comment
Share on other sites

Var det många med move-bindningar som hukade sig ned innan och efter stigningar för att skruva? Gick runt och kollade lite i fållan till led 3 på folks skidor men såg inte många med rottefella move. Förvisso nytt fortfarande så det blir väl mer över tid. Men det vore ju bra om det inte är så revolutionerande eller åtminstone inte mer än att man kan köra vidare på fasta bindningar utan att känna sig handikappad..

Link to comment
Share on other sites

Liten och lätt gav stor fördel detta lopp - tvärtom mot för mig själv  :unsure: som behöver spår för att kunna åka. Madshus Redline. Fäste enligt Rode's rek - dåligt fäste med violett som åkvalla. Antingen för tunt eller så skulle jag gått en snäpp mjukare valla? Bättrade på fästet med Skigo röda HF som funkade bra, men jag tror det tog 5 min att få på skidorna igen pga av all snö som fastnade i pjäxorna  Glid enligt Skigo med N21 som topping - bra glid som inte kunde utnyttjas pga obefintliga spår. En riktig skitdag m a o. 1 timme och 14 min till Smågan från led 6, stod långt till höger vid starten vilket var helg fel - som nån uttryckte det "-Är det här skidtävling det"?? Fick en jävulsk smärta i handleden andra halvan, vilket jag heller aldrig varit med om.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...