Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Birken 2019


Thorrez

Recommended Posts

Underbar dag på fjällen, kändes som jag kunde gå med stakskjut 80% av backarna där alla diagonalande. I mål på 3:37:46

Birken är verkligen stakskjutets förlovade lopp. Kör sällan med det annars, men just i Birkens långa slakmotor är det väldigt användbart.

Link to comment
Share on other sites

Race report.

 

Vi åkte upp 5 stycke i bil från Skåneland med ett stopp i Svinesund för att titta på norrmän som köpte, minst, 10 liter Pepsi Max per person (extrapris 4 1,5l för 29 SEK var tydligen da shit). Lämnade Lund vid 8-tiden och framme i Rena vid 16 så smidig resa upp. Boende på skolan i Rena funkade bra, rejäl frukost men skippade kvälssmaten (lasange för 150 NOK) och åt på byn.

 

Uppstigning vid halv sju, frukost, toa och allt annat utan stress. Bil till starten vid 8, fram ca en kvart senare. Kisspaus, lämna en väska in i puljen (6, start 8:45) för att dra av överdragskläderna och packa ner i ryggsäcken 5 min innan start.

 

Sjukt smidig start, önskar att alla kunde göra såhär. Jag tittar på dig vasaloppet!

 

Seedningen var från vasaloppet (plats 1703) som gick väldigt bra så tänkte att jag nog ligger i bakdelen av mitt pulje och ställde mig därför ca 2/3 bak. Hade också respekt för backarna och ville inte gå för hårt.

 

Tycke det gick lite långsamt i början, fick kryssa en hel del och dessutom envisades norrmännen med att diagonala så fort det kom minsta motlut där det utan problem gick snabbare med stakskjut eller ibland t o m stakning. Kan väl i princip beskriva det som att jag plockade placeringar hela tiden i alla delar av bana (bekräftat av 26te tid från puljen). Strålande sol när vi kom upp på fjällen så där var det bara att åka och njuta. Fyllefesten i Sjusjön var i full gång när jag åkte förbi så det var riktigt go stämmning.

 

Hade lagt VR40, men det var lite varmare än prognosen så lite bakhalt nere i skogen första 6-7km, sen hade jag bergfäste. Multicut-sickel och Optiwax HF-tejp för glidet, kanonskidor som ingen gled ifrån.

 

Fantastika stenhårda spår utför efter Sjusjön och folk omkring så kunde åka och stod kvar i spåren och inga svenska nystakare som ska upp och ploga när det blir läskigt. Så kunde bara ta ett spår med en gubbe lagon lång före och så ner i fartställning och försöka tajma maxfarten på botten. en del stakning på slutet men avbröts av utförsbackar så ofta att det var svårt att göra så mycket åt totaltiden här.

 

3:37:46 i mål, plats ca 1500, 128a i H40 och klarade märket med nästan 20 min.

 

Skönt att ha väskan så man kunde byta om och dra på sig direkt i målgång. Maten däremot var en korv i en pannkaka och lite chips så inte mycket att ha, tips att packa med något eget. Buss till ishallen, lämna skidor, hämta väska och ombyte gick smidigt.

 

Vi bodde över på hotell i Hamar, tog 2 timmar med buss att komma till starten för att hämta bilen så det var lite osmidigt.

 

Ett kul lopp som jag skulle rekommendera alla prova. Däremot fick jag inte känslan av att det här vill jag göra fler gånger. Klarade märke med god marginal, loppet är inte långt nog att vara en utmaning att klara och med 3:37 är nästa drömgräns 3 timmar fullständigt orealistiskt med en 40-åring skåne kontorsråtta. Så kändes som en jag checkade alla boxar direkt.

 

Nästa mer sugen att åka upp och hänga på festen i Sjusjön :D

Link to comment
Share on other sites

Tack för en fin åkrapport från loppet, tydligen tur med vädret, då Storlirennet dagen efter fick ställas in pga dåligt väder.

Några frågor;

Du skrev att många diagonalade även i småbackar, innebar det att spåren i backarna höll och att "saxsjukan" inte nått Birken ?

 

Jag är mest orolig för att inte klara nedförsbackarna och då främst om spåret svänger i hög fart. Hade man tagit bort spåren i

kurvor så att det gick att trampa runt i svängarna eller var det spårat även där ?

 

Du skrev att du kunde byta torrt efter målgång, skickades inte allt ombyte till samma ställe ?

 

Jag har samma erfarenhet av maten i Norge, den är dyr och håller inte samma klass som i Sverige tex erbjöds jag en ganska sunkig fabrikshamburgare efter Storlirennet, som jag kastade i soporna.

 

Min idé är att boka logi i Hamar både före och efter loppet och sen åka buss till start och efter målgång.

 

ps. lite krångligt att få fram resultaten efter att ha hamnat på langrenns resultatsida.

Link to comment
Share on other sites

I år roade jag mig med att åka HELA Birken, dvs. jag klippte backen ner till Haakon-hallen på skidor istället för att köa till bussen. Riktigt skoj! Lite utmanande förlängning på utförsbackarna från Sjusjøen. Lyxigt att spänna av sig skidorna bredvid skidinlämningen.

Världsklass! Känns lite mer hardcore än att "cosa" sig i en buss.. För nog ta rygg på en stigfinnare som dig nästa gång man ska dit :-)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...