Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Lämpliga byxor för Vasaloppet.


Amatören73

Recommended Posts

Du har gott om tid att testa runt lite innan det är dags. Det är ganska avgörande hur länge du tror att du kommer vara ute i spåret. Avverkar du loppet på 5-6 timmar så kommer du ha hög puls och bli varm. Tar det dig 11-12 timmar så kan det vara vettigt med lite varmare kläder. 

 

En god tumregel är att du ska frysa lite innan loppet/träningen, då har du kläder som kommer hålla dig varm under aktivitet men inte göra dig våt av svett. 

Link to comment
Share on other sites

Alltid bra att prova om du kan. Just de byxorna ser smala ut i benen o särskilt vaderna, men är du smal om benen kanske det inte gör något.

 

Allmänt tänker jag så här, efter 20 vasalopp:

 - Ett par vanliga vintertights + underställsbyxor + gundekallingar (syntetkalsonger med windstopper) funkar bra 4 gånger av 5.

 - Är det inte så kallt kör jag bara vintertights och gundekallingar, men det går kanske bort om du är nybörjare o lite frusen.

 - Är det riktigt  kallt kan det vara bättre med lite lösare ytterbyxor med windstopper + långkallingar + gundekallingar, så blir man inte lika kall om lår och knän.

 

Sen är det som LFN säger att du ska frysa lite vid/innan starten. Annars kommer du snabbt att vara kokt och genomblöt av svett. Blir du svettblöt kommer du att frysa + det är oskönt  + det kostar både energi och vätska. Se till att inte ha för tjocka lager, och lätta på klädseln så fort du blir för varm.

 

De som åker på 4-5 timmar har väldigt lite på sig, men genererar väldigt mycket värme under hela loppet. Åker du på säg 8+ timmar genererar du mycket mindre värme och du stannar kanske korta stopp då du lätt blir kall - SÄRSKILT om du har blivit svettblött. 

Link to comment
Share on other sites

Hej.

Har börjat titta på kläder till mitt första Vasalopp.

Är ganska frusen av mig så vill inte ha nån tight kondomdräkt

Tror ni att dessa byxor kan vara något?

https://www.swedemount.com/sv-se/article/xc-race-3l-pants?attr1_id=4837

Tycker att du resonerar rätt, men just denna typ av byxor finns i de flesta sportaffärer.(prova) Jag är dock lite skeptisk till tjocka fodrade dräkter, då de kan bli kokvarma på +-sidan. Med ofordrade ytterbyxor kan du reglera med långkalsonger av olika värmeförmåga. Samma sak skidhandskar, jag startar oftast med ofodrade bomullsvantar sk "frackvantar" utanpå skidhanskarna och sen när det blivit varmare tar jag av dem och stoppar i fickan. Att åka i fodrade skidhanskar blir äckligt varmt framåt dagen, såvida det inte är ett köldlopp, men då behåller jag överdragsvantarna på hela loppet.

Link to comment
Share on other sites

När du frågar här får du svar av folk som åkt många gånger, men som oftast åkt lite fortare. 

 

Å ena sidan har vi sett mängder av blåbär som klätt sig alldeles för varmt vid start, som blir genomsvettiga redan efter halva första backen, som har blöta handskar o mössor i onödan, och som har få tjocka lager istället för fler tunna = svårt att justera.

 

Å andra sidan är det lite större risk att du som 10-timmars åkare blir kall under loppet, än att vi som åker några timmar snabbare blir det. Men sammantaget skulle jag gissa att det ett normalår går 10 för varma nybörjare på varje som fryser. De år det är svinkallt är annorlunda, men skidåkning är en utomhusport som man vet aldrig i förväg. (Och då är lösningen ytterligare ett ganska tunt lager, en balaklava, ett par tunna innerhandskar, skoöverdrag, osv)

Link to comment
Share on other sites

När du frågar här får du svar av folk som åkt många gånger, men som oftast åkt lite fortare.

 

Å ena sidan har vi sett mängder av blåbär som klätt sig alldeles för varmt vid start, som blir genomsvettiga redan efter halva första backen, som har blöta handskar o mössor i onödan, och som har få tjocka lager istället för fler tunna = svårt att justera.

 

Å andra sidan är det lite större risk att du som 10-timmars åkare blir kall under loppet, än att vi som åker några timmar snabbare blir det. Men sammantaget skulle jag gissa att det ett normalår går 10 för varma nybörjare på varje som fryser. De år det är svinkallt är annorlunda, men skidåkning är en utomhusport som man vet aldrig i förväg. (Och då är lösningen ytterligare ett ganska tunt lager, en balaklava, ett par tunna innerhandskar, skoöverdrag, osv)

Och sedan då krafterna tryter börjar dessa frysa i de tjocka kläderna som vid det laget är dyblöta av svett. Efteråt hävdas sedan att dom inta alls var för varmt klädda då de blev kalla under sluttampen. Det viktigaste i kyla är att hålla sig så torr som möjligt. En knepig balansgång under en lång dag i spåret i växlande temperatur att varken ha för mycket eller lite kläder Edited by Lappen
Link to comment
Share on other sites

Och sedan då krafterna tryter börjar dessa frysa i de tjocka kläderna som vid det laget är dyblöta av svett. Efteråt hävdas sedan att dom inta alls var för varmt klädda då de blev kalla under sluttampen. Det viktigaste i kyla är att hålla sig så torr som möjligt. En knepig balansgång under en lång dag i spåret i växlande temperatur att varken ha för mycket eller lite kläder

Precis. Har du torra kläder = undvikit onödig svettning, och ser till att fylla på ordentligt med kolhydrater varje kontroll, fryser du inte. Är du blöt, eller har gått helt slut på energi, då kan du börja frysa oavsett hur mycket kläder du har på dig.

Link to comment
Share on other sites

Sen beror det på vädret också, om det är hög eller låg luftfuktighet i kombination med hur mycket man svettas. Kan inte komma ihåg att jag under något vasalopp frusit på slutet av loppet, dock hände det i Storlirennet för några år sedan att jag började frysa efter att ha väggat. Vädret var 0-1 plus, blötsnö och piskande vind dvs hög luftfuktighet, vilket gör att svetten inte avdunstar och slutar man att producera värme genom arbete blir man fort kall och börjar frysa.

Link to comment
Share on other sites

Torra kläder = inte ansträngt sig?

Verkligen inte. Se på eliten - hur ofta ser du genomsvettiga elitåkare vid målgång på långlopp jämfört med alla sjöblöta motionärer? Eliten vet att en överhettad kropp presterar sämre, att hög temperatur ger dig ökad puls och kostar energi. 

Link to comment
Share on other sites

Tror allt att elitåkare svettas:)

Klart de svettas. Det jag försökte skriva är att de ser till att inte vara varmare än de måste, eftersom de vet att det är effektivast. De värmer upp ordentligt före start, och klär sig tunt. Många motionärer gör lite tvärtom - dålig uppvärmning och tjocka kläder. 

 

Nu är det ju skillnad I t ex vasaloppet att stå i främsta leden och ha fri fart, mot att stå långt bak och få köa upp genom backen efter att stått stilla ett bra tag. Ett sätt är att hantera det är t ex att ha en gammal överdragströja på sig vi start, som man kan ta av sig en bit upp i backen när man fått upp värmen och sedan slänga i soporna i t ex Smågan

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...